Hrvaška Istra skriva čudovite naravne bisere

Hrvaška Istra ni le morje, po čemer jo večina pozna, temveč se v njeni notranjosti, le streljaj od slovenske meje, skrivajo pravi naravni biseri.

Tomaž je predlagal, da bi si v hrvaški Istri ogledali dva slapova in jezero. Po osvojenem vrhu Kavčič smo se iz vasi Rakitovec polni pričakovanj odpravili proti Hrvaški. Pot nas je vodila mimo lepega mesteca Buzet.

Hrvaška Istra in Pot sedmih slapov

V Buzetu se začne in konča krožna pot, ki se imenuje Pot sedmih slapov in velja za eno najlepših pohodniških poti v Istri. Mi se za to pot sicer nismo odločili, ker nismo imelo ta dan dovolj časa. Drugače pa je krožna pot dolga dobrih 13 kilometrov in bi verjetno z ustavljanjem pri vsaki naravni znamenitosti potrebovali cel dan. Posebno z našim tempom, saj imamo vedno ogromno dela s tem, da vse naravne lepote ovekovečimo. Tokrat smo slavno pot sedmih slapov v hrvaški Istri izpustili in se raje do posameznih znamenitosti odpeljali z avtom.

Vas Kotli – skriti zaklad Istre

Le nekaj kilometrov naprej od mesta Buzet smo ob cesti zagledali tablo za vas Kotli, in ker je Tomaž za to vasico že slišal, smo se odločili da se zapeljemo do tja in si jo ogledamo. Po zelo ozki, a asfaltirani cesti smo po nekaj minutah vožnje prišli do vasi. K sreči na poti nismo naleteli na nasproti vozeče vozilo, saj bi bil na nekaterih delih kar izziv srečanje dveh avtomobilov.

Kaj vse lahko vidite v zanimivi vasici Kotli si poglejte v spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Kotli so skriti zaklad Istre, čudovita naravna znamenitost, ki ob vikendih in praznikih privablja številne obiskovalce. Kotle imenujejo tudi hrvaški Pamukkale, kjer je reka Mirna izoblikovala zanimive slapove in kotanje podobne kotlom, od koder izhaja tudi ime za to majhno vasico z le nekaj hišami. Ob prelivanju vode iz kotanj nastajajo slapovi in brzice, ki so zelo atraktivni za fotografski objektiv.

Tolmunčki v Kotlih

Ob našem obisku smo imeli srečo, da je bilo dovolj vode, saj v sušnih obdobjih vode skorajda ni. Smo se pa, glede na to, da je bil tisti dan praznik, morali sprijazniti s kar veliko gnečo. A kljub temu smo našli parkirno mesto, ki je mimogrede brezplačno, prav tako ni potrebno plačati nobene vstopnine.

Tik nad reko Mirna je idilična manjša gostilnica, kjer se lahko osvežite in posedite v prijetnem ambientu. Mi pa smo se sprehodili čez most, na drugo stran reke Mirne, in poiskali pot, ki vodi vse do struge in čudovitih malih naravnih bazenčkov. Ozka pot, ki vodi po bregu navzdol je kar strma, in je potrebno paziti, da nam ne zdrsne. Ob bazenčkih se je zadrževalo ogromno ljudi, poseben občutek mora biti poleti, ko je vročina, in se v vodi lahko malo namočiš. Če seveda ni suše, in je voda sploh tam.

Vas Kotli

Tomaž je pot nadaljeval nižje ob reki navzdol, kjer se je prebil do enega izmed zapuščenih mlinov, po katerih so prav tako poznani Kotli.

Počasi smo se odpravili nazaj proti avtu, saj nas je čakalo še kar nekaj naravnih znamenitosti hrvaške Istre.

Slap Butoniga

Naslednji cilj je bil slap Butoniga. Od vasi Kotli smo nadaljevali z vožnjo v smeri proti Pazinu, mimo znanega istrskega jezera Butoniga, ki si ga na žalost nismo ogledali, in po približno 10 kilometrih smo ob cesti na desni strani zagledali napis Slap Butoniga. Le nekaj metrov naprej od table je ob cesti parkirišče. Pot do slapu je kratka, vodi po ozki stezici po klancu navzdol skozi gozd. Ko se prebijemo skozi drevesa se pred nami odpre lep slap, pod oz. za katerega se je mogoče sprehoditi. Celoten skalni prostor je oblikovan tako, da tvori naraven amfiteater, kar je zabavno preizkušati z zvokom.

Slap Butoniga

Nismo se prav dolgo zadrževali, saj nas je čakalo še nekaj lepot Istre. Naredili smo potrebne fotografije in videoposnetke ter se odpravili naprej proti Pazinu.

Slap Zarečki krov

V središču Istre, le nekaj kilometrov pred Pazinom, se nahaja še en čudovit slap. Meni osebno je ta slap najbolj fascinanten in poseben. Slap je dobro označen na zemljevidu, parkirišče pa zagledate že iz glavne ceste, saj se nahaja tik ob njej. Seveda je tudi tukaj parkiranje brezplačno. Po ravni kolovozni poti boste do slapa potrebovali nekaj minut hoje.

Slap Zarečki krov

Deset metrov visok slap Zarečki krov ustvarja reka Pazinčica, ki se pod njim zliva v precej veliko jezero. Posebnost je tudi ta, da je pod slapom izoblikovana jama v katero je v poletnih mesecih mogoče tudi plavati. Nad jamo je skoraj ravna skalna streha, na kateri se reka, predno se začne slap, počasi preliva preko skal. Če si bos, jo z lahkoto prečkaš, saj je povsem nizka, a ker si mi nismo želeli zmočiti nog, nismo prišli na drugo stran. Če kje v bližini obstaja pot na drugi breg reke pa žal ne vem.  

Že na vrhu slapa smo bili navdušeni nad videnim, nato pa smo se po urejeni poti po levi strani reke spustili do jezera, od koder pa je pogled še bolj navdihujoč. Tukaj naj bi bil v poletnih mesecih pravi raj za razne vodne aktivnosti. Na drugi strani jezera smo opazili, da je v skalah urejeno plezališče, tako da tukaj športnim navdušencem zagotovo ne bo dolgčas.

Za naš zanesljiv in varen korak skrbi Merrel Slovenija.

V osrčju Istre, pri Pazinu pa se nahaja še en slap katerega smo si ogledali.

Slap Pazinski krov

Po le nekaj minutah vožnje smo že prišli do idiličnega istrskega mesteca Pazin. Prav škoda, da nismo imeli več časa, da bi si bolj podrobno ogledali ta čudovit kraj. Pri tem slapu pa smo imeli malo težav z navigacijo, saj smo sledili zemljevidu in želji, da se pripeljemo čisto do slapa. To žal ni šlo, zato je bilo tukaj potrebne malo več hoje. A nič strašnega, saj smo kmalu zagledali še en čudovit slap. Slap Pazinski krov po obliki močno spominja na Zarečki krov. Tomaž je pogumno šel na vrh, kjer je stal na skalni polici, midva pa sva se spustila po zanimivih lesenih stopnicah do spodnjega dela, kjer je prideš povsem do jezera. Tukaj nismo bili več deležni najboljše svetlobe, saj je bilo sonce že precej nizko.

Slap Pazinski krov

Počasi smo se odpravili nazaj do avta, na poti domov pa smo se tik pred mrakom še enkrat ustavili v Kotlih. Zakaj? Odgovor, ki vas bo gotovo presenetil, najdete v zgornjem videu.

Do našega izleta, iskreno nisem vedela, da hrvaška Istra, poleg morja, skriva tako čudovite naravne znamenitosti. Resnično priporočam za eno ali več dnevni izlet, ki ga lahko združite z obiskom slovenske Istre.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja