Izlet v Prago in Karlovy Vary z avtom

Že večkrat sem slišal, da je Praga najlepše mesto v Evropi in da jo je vredno obiskati. Glede na to, da imam zelo rad potovanja in da so na Češkem cene zelo ugodne, je bilo samo vprašanje časa kdaj se bom odločil, da obiščem to lepo evropsko prestolnico.

Ker obožujem potovanja z avtom, sploh nisem razmišljal, da bi šel v Prago kako drugače kot z avtom. Po priporočilu Lučke, ki živi v Pragi in je lastnica spletne strani Mestoidej, sem se odločil da grem skozi Linz in ne skozi Dunaj. Prav Lučka mi je namreč povedala, da je na cesti, ki vodi skozi Dunaj, precej veliko zastojev in da se zagotovo prej pride po poti, ki gre skozi Linz, pa še pot je bolj zanimiva.

Za vožnjo iz Trebnjega do Prage sva potrebovala slabih 9 ur. V čas potovanja je všteto tudi to, da sva enkrat šla jesti in se vmes dvakrat ustavila. Prvič za nakup avstrijske vinjete, drugič pa za nakup češke vinjete in menjavo evrov v češke krone. Ves čas sem vozil po omejitvah, gneče na cesti pa sploh ni bilo.

Prenočišče sem si v češki prestolnici uredil preko spletne strani Mestoidej. Bival sem v čudovitem apartmaju, o katerem najdeš več informacij tukaj. Jaz sem bil nad apartmajem tako zelo navdušen, da sem takoj posnel video. Video si lahko ogledaš spodaj. Apartma je res neverjeten.

Apartma v katerem sva spala, je na lepi in mirni lokaciji, od strogega centra mesta pa je oddaljen približno 20 minut normalne hoje.

Naslednji dan sva se do center mesta odpravila peš. Glede na dolgo vožnjo prejšnji dan nama je zelo prijalo, da sva se malo sprehodila. Poleg tega vmes vidiš veliko zanimivih stvari.

Najprej sva si šla ogledati znameniti Karlov most, ki je res zanimiv. Tako arhitekturno, kot po tem, da se na njem ves čas nekaj dogaja. Veliko je uličnih umetnikov, kot so slikarji in glasbeniki. Meni je bila na Karlovem mostu še posebej všeč ena skupina glasbenikov, ki so na svoj način igrali priredbe znanih pesmi. Kako je slišati in videti njihova izvedba znane pesmi Final Countdown od skupine Europe, si poglej na https://www.youtube.com/watch?v=zNP5lWZyKLU, kjer vidiš tudi enega zanimivega Japončka, ki mi je ves čas skakal pred kamero.

Kosilo sva si privoščila na najboljši možni lokaciji. Na ulici, tik pred Karlovim mostom. Kosilo je bilo okusno in tudi cenovno zelo ugodno. Za njega sva odštela okoli 12 evrov. Pivo pa je bilo malo dražje, skoraj 3 evre.  Kasneje sva ugotovila, da je samo 200 metrov od Karlovega mosta, normalna cena piva okoli enega evra.

Ker je bil lep sončen dan, sva stari del Prage prehodila po dolgem in počez. Poleg Karlovega mostu sva si ogledala še Praški grad, katedralo svetega Vida, stari mestni trg, hrib Petrin,..

Ko je padel mrak, je bil čas za večerjo. Tokrat sva našla lep lokal v zanimivi ulici, kjer se ob večerih sprehaja veliko ljudi. V lokalu so se ustavljali predvsem domačini. Na veliko se je jedlo in še na bolj veliko se je pilo. Cena piva je bila manj kot evro.

Izlet v Prago

Ko sva pojedla okusno večerjo in popila vsak po dva piva, sem bil tako prijetno utrujen, da sem imel pred očmi samo še posteljo. Kljub načrtu, da doživiva utrip mesta tudi ponoči, sva se, glede na to, da sva bila res utrujena in da je bila ura že enajst zvečer, odločila, da greva spat.

Tako lepo mesto, kot je Praga si zasluži, da bi človek v njem ostal vsaj dva ali tri dni. Žal midva nisva imela časa, saj sva imela namen obiskati še mesto Karlovy Vary, ki je znan po termalnih vrelcih in svetovno znani Becherovki.

V 130 kilometrov oddaljen Karlovy Vary sva se morala odpraviti že dopoldan, saj sva imela popoldan že rezervirane termine za zanimiva SPA razvajanja, ki so bila vključena v hotelsko ponudbo.

Ko sva prispela v hotel Poppy sva bila presenečena, kako lepo je hotel urejen in kako prijazno je vse osebje. Ker sva izpustila zajtrk, sva si najprej privoščila kosilo, ki je bilo zelo okusno in cenovno zelo ugodno. Po kosilu sva šla na kratek počitek, nato pa na SPA razvajanje. Najprej naju je čakala polurna masaža. Ženska, ki me je masirala, je svoje delo več kot obvladala. Cel dan bi lahko ležal na tisti masažni mizi in užival v masaži. Po masaži me je čakala še masažna kopel in masaža na posebni vodni postelji.

Po okusni večerji sva se odpravila v mesto, kjer sva se malo sprehodila in v lokalih preizkušala dobro češko pivo.

Naslednji dan naju je spet čakalo razvajanje v hotelskem SPA centru. Tokrat je bila na vrsti solna soba in neke vrste terapije za lepe roke. Vse kar sem preizkusil v hotelskem SPA centru, je bilo super, daleč najbolj všeč pa mi je bila masaža.

Tudi zajtrk naju ni razočaral. Imeli so res veliko izbiro okusnih jedi. Že na osnovi zajtrka vidiš, da jim je v hotelu mar za počutje gostov in naredijo vse, da je gost zadovoljen.

Sobota je bil dan, ko sva si nameravala podrobno ogledati Karlovy Vary. V petek se nama je šef hotela kar sam ponudil za nekakšnega turističnega vodiča po mestu. Seveda sva to njegovo velikodušno ponudbo z veseljem sprejela.

Karlovy Vary je malo, vendar zanimivo turistično mesto ob reki Tepli. Mesto je bilo ustanovljeno leta 1370 in danes šteje manj kot 50.000 prebivalcev. Mesto je znano predvsem po termalnih vrelcih. Ima kar 13 glavnih vrelcev in še okoli 300 manjših. Zanimivo je, da termalne vrelce uporabljajo predvsem za pitje vode in ne za kopanje, kot je to navada pri nas.

Najprej smo si šli pogledati staro tovarno, v kateri so včasih proizvajali svetovno znano pijačo Becherovko, sedaj pa so jo spremenili v muzej. Ogled muzeja je bil kratek vendar zanimiv. Za konec so nam pripravili dve najbolj zanimivi stvari. Ogled zanimivega in poučnega filma o Becherovki in degustacijo. Poizkusili smo štiri različne Becherovke. Vse so bile okusne. Glede na to, da se me alkohol hitro prime, bi lahko rekel, da sem ga kar čutil.

Po ogledu muzeja smo se odpravili na ogled mesta. Kmalu sem ugotovil, da prejšnji dan sploh nisva našla glavnega centra mesta, kjer je največ dogajanja.

Sprehod po mestu Karlovy Vary ob reki Tepli je res zanimivo. Ustavljaš se ob vrelcih in piješ termalno vodo, ki naj bi bila dobra za zdravje. Vse je zelo lepo urejeno. Najbolj od vsega pa je zanimiva stavba, ki se imenuje Mill Colonnade. Med stebri, ki jih vidite spodaj na sliki, so termalni vrelci iz katerih lahko pijete termalno vodo.

Praga

Ob reki Tepli sva našla zanimiv lokal, ki je imel vrt kar na mostu preko reke Teple. Zelo prijetno je bilo sedeti na tem mostu in opazovati mesto in ljudi.

V nedeljo naju je čakala dolga pot domov. Navigacija nama je pokazala, da najhitrejša pot domov vodi preko Münchna, Salzburga in Karavank. Kljub temu, da je bila nedelja, na cestah ni bilo gneče in zastojev.

Praga je zagotovo mesto v katerega se bom še vrnil. Za ogled tako lepega mesta je en dan čisto premalo. Če hočeš mesto res začutiti in doživeti, je moje mnenje, da potrebuješ vsaj tri dni.

Stroški potovanja na Češko

Najino potovanje je trajalo 5 dni (4 nočitve). Z avtom sva prevozila 1.740 kilometrov in za to porabila okoli 95 litrov goriva.

Dve nočitvi v Pragi za dve osebi v apartmaju Císařský Mlýn Rezidenca stane na Mestoidej 133 evrov.

Dve nočitve z večerjo in zajtrkom za dve osebe v hotelu Poppy v Karlovy Vary stane 125 evrov in vključuje tudi nekaj SPA tretmajev.

V Pragi dobiš zelo dobro in okusno kosilo že za 12 – 15 evrov, če ne greš ravno v prvo restavracijo, ki jo vidiš. Kosilo v neki vasici ob poti naju je stalo manj kot 10 evrov.

Za pot na Češko morate kupiti avstrijsko in češko vinjeto. Avstrijska vinjeta za 15 dni stane 8,90 evra, češka vinjeta za 10 dni pa 12 evrov. Če greste v Prago preko Linza, boste morali dvakrat plačati za tunel. Prvič 8,50 evra, drugič 5 evrov. Če se vračate nazaj čez Munchen, plačate v Avstriji tunel v znesku 21,50 evra.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja