Prekmurska gibanica je sladic kraljica

Prekmurska gibanica je na videz zelo zahtevna sladica. Pa ni. Za pripravo potrebujemo le veliko sestavin in ogromno časa. Recept je napisan za pravokoten pekač 25 x 35 centimetrov.

Sestavine: ostra in gladka moka, olje, sladka smetana, jajca, sol, maslo, sladkor, mleko, orehi, mleta makova zrna, skuta, kisla smetana, eko limona, jabolka, cimet, sladkor v prahu

Testo

V trgovini lahko kupimo vlečeno testo. 2 paketka. Za tiste malo bolj drzne in pogumne pa tale recept za testo. 500g gladke moke, 1 jajce, deciliter olja, 2 decilitra vode, 10g soli. V moko naredimo jamico in vanjo damo ostale sestavine. Zmešamo z vilicami in pognetemo v testo.  Naredimo 10 kroglic. Zložimo v pekač in prekrijemo s folijo. Pustimo počivati.

Za podlago naredimo masleno testo. 5 dekagramov sladkorja, 10 dekagramov masla in 15 dekagramov ostre moke. Sestavine zmešamo in počasi dodajamo mlačno vodo. Testo mora biti tako gosto, da se naredi kepa. Tudi tega damo počivat.

Lotimo se nadevov. Prekmurska gibanica jih ima kar nekaj. Pripravimo 4 sklede.

Orehov nadev

Pol kilograma sesekljanih ali naribanih orehov prevremo na 2 dl mleka, dodamo malo cimeta in 15 dekagramov sladkorja. Dobro zmešamo, da dobimo gosto maso. Nadev ohladimo.

Makov nadev

25 dekagramov mletih makovih zrn pokuhamo na 2deci mleka in dodamo 10 dekagramov sladkorja. Masa naj bo gosta.

Skutin nadev

Pol kilograma nepasirane skute. Dodamo 15dekagramov sladkorja, tri žlice kisle smetane, naribano limonino lupino pol eko limone in eno jajce.

Jabolčni nadev

Kilogram aromatičnih jabolk naribamo na rezance ali ploščice. Dodamo 10 dekagramov sladkorja, sok pol eko limone in malo cimeta.

Sedaj pa akcija. Prekmurska gibanica bo dobila končno podobo. Pečico zagrejemo na 200°C. Masleno testo razvaljamo v obliki pekača in ga s pomočjo valjarja prenesemo v pekač. Prebodemo ga z vilicami in damo peči za par minut. Toliko, da dobi zlato rumeno barvo. Vzamemo pekač iz pečice. Pečici znižamo temperaturo na 180°C. Testo v pekaču malo ohladimo. Po dnu namažemo polovico orehovega nadeva. Vzamemo list vlečenega testa in pokrijemo orehov nadev. Domače vlečeno testo razvaljamo in raztegnemo v velikost pekača. Testo narahlo pomažemo s sladko smetano in damo nanj polovico nadeva iz skute. Pokrijemo z listom vlečenega testa. Pomažemo s sladko smetano in damo še en list vlečenega testa. Ponovno pomažemo s sladko smetano in namažemo s polovico jabolčnega nadeva. Pokrijemo z listom vlečenega testa. Namažemo s sladko smetano in damo nanj makov nadev. Pokrijemo z vlečenim testom in namažemo s sladko smetano. Sledi orehov nadev. Dve plasti vlečenega testa, vmes premazani s sladko smetano. Skutin nadev. Plast vlečenega testa in na koncu jabolčni nadev. Tega prekrijemo z dvema listoma vlečenega testa, ki smo ju namazali s sladko smetano. Po vrhu nalijemo preliv iz mleka, jajca in preostale sladke smetane. Prekmurska gibanica se peče približno eno uro.

Ravno prav dolgo, da za sabo pospravimo kuhinjo in pomijemo posodo. Oziroma splahnemo in damo v pomivalni stroj. Skuhamo si še kavo in uživamo v omamnih vonjavah. Ko je gibanica pečena, jo vzamemo iz pečice in ohladimo. Režemo jo ohlajeno. Postrežemo pa posuto s sladkorjem v prahu.

Prekmurska gibanica je zelo nasitna. Zato jo postrežemo samostojno ob kavi. Zelo dobra je tudi topla. Posamezne, narezane kose pogrejemo v mikrovalovni pečici. Zaradi sestavin, ki jih vsebuje je ni priporočljivo jesti zvečer pred spanjem.

Gibanica je značilna prekmurska sladica, ki je zaščitena z oznako sladice tradicionalnega ugleda republike Slovenije in zato nosi znak Zaščitena tradicionalna posebnost. V Prekmurju ima gibanica že zelo dolgo zgodovino. O njej so pisali nekateri vidni etnografi in etnologi, pa tudi pisatelji v svojih delih. Pridne roke gospodinj so jo pripravljale za večje praznike in ob posebnih obredih. Svoje ime pa je dobila prav zaradi gub, ki nastanejo med plastmi nadevov. Za pripravo in prodajo izdelka na trgu pa morajo proizvajalci imeti certifikat, potrjen s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano republike Slovenije.

Koliko kilokalorij vsebuje kos gibanice?

Prekmurska gibanica je visoko kalorična sladica. Povprečen kos tehta nekje med 17 do 25 dekagramov. V povprečju tako vsebuje kos gibanice nekje med 600 in 850 kilokalorij, kar je tretjina energije, ki je naše telo potrebuje za ves dan. Zato jo resnično lahko jemo le redko.

Kje in koliko časa lahko shranjujemo gibanico?

Gibanico lahko shranjujemo nekaj dni v zaprti posodi v hladilniku. Lahko pa posamezne kose zavijemo v plastično folijo in zamrznemo. Odtajano pojemo še isti dan. Odmrznjena naslednji dan ni več varna za uživanje.

Ali obstaja hitrejši način priprave?

Obstaja. Potem pa to ni več prava prekmurska gibanica. Je le približek. Po dnu pekača nadrobimo kekse in jih polijemo s stopljenim maslom. Posujemo z makom in sladkorjem. Zalijemo z mešanico sladke smetane in jajc. Nadrobimo skuto s sladkorjem. Posujemo z orehi in sladkorjem. Polijemo z mešanico sladke smetane in jajc. Posujemo z jabolki s cimetom in polijemo s sladko smetano z jajci. Pečemo v pečici na 180°C približno pol ure. Tudi to sladico postrežemo hladno.

Kje v Sloveniji lahko dobimo pravo Prekmursko gibanico?

Za pripravo in prodajo Prekmurske gibanice ima certifikat 38 podjetij v Sloveniji in eno v Pliberku v Avstriji. Med njimi je kar nekaj turističnih kmetij in gostinskih lokalov s ponudbo hrane. Prekmurska gibanica pa se lahko kupi tudi v živilskih prodajalnah širom po Sloveniji. Pozorni moramo biti le na zaščitni znak kakovosti Zaščitena tradicionalna posebnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja