Jama, nad katero bo navdušen vsak ljubitelj narave

Pečina Vladikine ploče

Na mojem nedavnem potovanju po Srbiji sem bil navdušen nad veliko stvarmi. Najbolj nad jamo Vladikine ploče, saj je res veličastna. Vhod  je visoko 18 metrov in širok 12 metrov, dolžina jame znaša 660 metrov. Kako je videti vhod v jamo, lahko vidite na zgornji sliki. Tik ob ‘veliki’ jami se nahaja še ena manjša, ki pa je globoka samo dobrih deset metrov.

Jama Vladikine ploče se nahaja na srbski strani gorovja Stara planina. Gorovje Stara planina se začni v Srbiji pri mestu Pirot in prečka celotno Bolgarijo ter se konča šele pri Črnem morju.

Vstop v jamo je popolnoma prost. To pomeni, da gre lahko v jamo kdorkoli želi. Res pa je, da je prej potrebno prepešačiti okoli 4 kilometre. Večji del poti je zelo enostaven, razen zadnjih par sto metrov, ki jih je potrebno premagati. Pot se namreč strmo spusti v kanjon reke Visočice, ki se prav tako imenuje Vladikine ploče. Kanjon reke Visočice je res čudovit. Pravijo mu tudi mali Uvac. Namreč kanjon reke Uvac v Južni Srbiji je ena od najbolj prepoznavnih naravnih turističnih znamenitosti v Srbiji. Tudi vsa okolica je čudovita. V hribih je nešteto pečin, ki jih je možno videti že iz daljave. Tudi okoliški hribi in sama pokrajina je zelo lepa.

Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje tako zelo užival v hoji kot takrat, ko sem šel na ogled jame Vladikine ploče, saj sem vedel, da me čaka nekaj zelo lepega in zanimivega. Pa še okolica je bila tako zelo lepa.

V zadnjem delu poti, ko se pot strmo spušča navzdol, sem dohitel enega fanta iz Srbije, ki si je prav tako želel ogledati jamo. Ko sva se srečala, sem ga pozdravil in izmenjala sva si par besed in se odločila, da greva skupaj naprej. Človek ni bil ravno navdušen nad strmo potjo in se je ves čas naglas spraševal, ali ta pot sploh vodi do jame.

Jaz sem v enem trenutku na levi strani zagledal jamo in z navdušenjem rekel:”Evo, tukaj je.” Moj sopotnik pogleda in čez par sekund odgovori, da je prepričan, da se ne da priti do nje. Jaz sem si mislil, če ne bo šlo drugače, bom poletel do nje. Niti pomislil nisem, da ne bi bilo možno priti do nje.

Že čez slabih deset minut sva prišla do vhoda jame. Niti ni bilo tako zelo težko priti do nje. Samo malo dol se je bilo potrebno spustiti in potem malo gor.

Sam sem bil čisto navdušen nad jamo in komaj sem čakal, da zakorakam vanjo. Na obisk sem se dobro pripravil. S sabo sem vzel močno video luč, s katero sem v jami lahko naredil skoraj dan.

Kako sem šel 660 metrov globoko v jamo, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Glede na to, da ste v video posnetku videli, kako lepa in predvsem zanimiva je ta jama, je ne bom posebej opisoval. Povem naj samo, da je par minut do konca jame prišel tudi moj prijatelj iz Srbije in mi rekel, da je zelo vesel, ker me je srečal, ker če me ne bi, mogoče sam jame ne bi niti dosegel, zagotovo pa ne bi šel tako globoko v jamo.

Nad jamo sem bil popolnoma navdušen, vendar malo jezen nase, ker s seboj nisem vzel drona. Namreč v zadnjem času se mi je velikokrat pripetilo, da sem ga nosil nekam daleč, potem pa ni bilo nič pametnega, kar bi lahko posnel. Tukaj ni bilo tako in bi lahko naredil čudovite slike in video posnetke. Predvsem kanjona reke Visočice, ki je res poseben.

Takrat sem se odločil, da od sedaj dalje vedno s sabo vzamem dron. Nima veze, če ga v 99 %  s seboj vzamem brez potrebe, enkrat bo zagotovo prišel prav.

Kasneje, ko sem se vrnil na izhodiščno točko, sem sicer šel z dronom do jame, vendar veliko dobrih slik in video posnetkov nisem naredil, ker je bilo vse skupaj oddaljeno le 4 kilometre in je bil slab signal, ki sem ga kmalu popolnoma izgubil. Ostala mi je samo še ta možnost, da kliknem tipko domov.

To je zagotovo kraj, na katerega sem bom z gotovostjo vrnil. Namreč čaka me še veliko skrivnostnih kotičkov, ki kar vabijo k raziskovanju. Na tisti dan mi na žalost ni uspelo, da bi si raziskal vse, kar bi si želel, ker se mi je mudilo na ogled še dveh znamenitosti, in sicer zanimivo cerkev, ki je zgrajena v skali in obisk razgledne točke Kozji kamen, kjer se razprostira čudovit razgled na Zavojsko jezero.

Tudi drugače me je Stara planina popolnoma navdušila, tako da se tja zagotovo še vrnem!

5/5 - (1 vote)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.