Raduha je gora, ki ima dva obraza

Vrh Raduhe 2062 m

Raduha je pogorje, ki se nahaja v Kamniško-Savinjskih Alpah. Na vzhodnem delu jo od osrednjega dela ločuje soteska reke Savinje. Najvišji vrh Raduhe je Velika Raduha, z nadmorsko višino 2062 metrov. Pravijo tudi, da je to gora z dvema obrazoma, saj je na eni strani skalnata in izredno prepadna, na drugi strani pa je njeno pobočje travnato in položnejše.

S Tomažem sva celodnevni izlet v Zgornjo Savinjsko dolino začela z obiskom Repovega slapu v dolini Podvolovljek. Več o tem slapu si lahko preberete na tej povezavi www.tomazgorec.si/repov-slap.

Nato sva si ogledala še zelo zanimiv, a malo manj poznan Slap Cuc, ki naju je oba navdušil.

Po nekaj prehojenih kilometrih sva se odpeljala do kraja Luče, kjer sva si vzela čas za kosilo. Ker nisva imela nobenega plana za naprej kaj si še ogledati, sva tukaj v miru naredila načrt. Tomaž me je najprej vprašal, če sem že utrujena, saj je imel v mislih, da bi se povzpela na Raduho, ki se strmo vzpenja nad Robanovim kotom. Kljub temu, da tisti dan res nisem bila v najboljši formi, sem vseeno privolila, saj kdo ve, kdaj bi spet imela možnost, da osvojiva tega čudovitega dvatisočaka.

Pogled na Raduho iz Robanovega kota

Pred tem sva se zapeljala še do Robanovega kota, saj mi je Tomaž želel pokazati kako lepo je tam, saj sama še nisem bila. Od tam se je lepo odprl pogled na Raduho, ki je bila najin naslednji cilj.

Izhodišče – Snežna jama

Ker je bilo že dokaj pozno, in tudi najina energija ni bila več na vrhuncu, sva za izhodišče izbrala najkrajšo pot, ki je pri Snežni jami. Iz Luč sva se peljala v smeri Ljubnega, in v vasi Strmec zavila levo, na ožjo pot, kamor so naju usmerile table za Snežno jamo. Od tam sledi 11 kilometrov ovinkaste, makadamske ceste, ki je vseskozi dobro označena in nas pripelje na brezplačno parkirišče pod Snežno jamo.

Izhodišče je na nadmorski višini 1500 metrov, do vrha Raduhe pa bomo potrebovali 1 uro in 45 minut zmerne hoje.

Kako izgleda vzpon na Raduho in kakšen čudovit razgled je na vrhu si lahko pogledate v spodnjem video posnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev YouTube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Pot na Raduho

Od parkirišča se povzpnemo po kolovozu, in po nekaj minutah hoje pridemo do Snežne jame, ki je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji. Po kolovozni poti nadaljujemo še dobrih deset minut, ko nas pot pripelje do planine Arta, na kateri stoji idilična planinska koča.

Planinska koča na poti

Ob koči so table, ki nas za Raduho usmerijo po travnatem pobočju levo. Kmalu pridemo v gozd, kjer nas razgibana, dobro označena pot vodi skozi iglasti gozd. Hoja je pravi užitek, saj nas na vsakem koraku spremlja čudovita, bujna narava. Višje, ko že pridemo na greben Raduhe, lahko opazimo čudovit razgled na Robanov kot.

Iz gozda nato preidemo na predzadnji travnat del, ki pripelje do grebena Raduhe. Če odmislim, da je bilo tisti dan kar precej vroče, sam vzpon ni zahteven, klub temu, da do te točke kar hitro premagujemo višinsko razliko.

Zadnji del poti je meni osebno najbolj zanimiv. Pot postane bolj položna in vodi skozi rušje, kjer nam zaradi razgibanosti zagotovo ne bo dolgčas. Med skalami lahko občudujemo pisane gorske rože, zaradi katerih je obisk v maju in juniju še toliko lepši.

Gorske rožice ob poti

Ko se rušnati del konča ugledamo pred sabo vrh Raduhe, do katerega nas loči le še travnato pobočje, ki ga z velikim pričakovanjem prečimo.

Po nekaj minutah hoje dosežemo vrh, s katerega se nam odprejo čudoviti razgledi na eni strani na vrhove Kamniško-Savinjskih Alp, Solčavo, ter na drugi strani proti Uršlji gori, Peci, Goltem ter ostalo savinjsko dolino.

Na vrhu Velike Raduhe se nahaja skrinjica z vpisno knjižico in žigom, ter cepin. Severno pobočje je izredno strmo in prepadno, pogled navzdol kar malce zašibi kolena. Južno pobočje pa je travnato in v okolici samega vrha nudi prijetno površino, kjer se lahko usedemo in spočijemo.

Razgled z vrha Raduhe

S Tomažem sva tukaj malo posedela, posnela nekaj fotografij in videov, nakar so se od juga zelo hitro začeli približevati črni oblaki, zapihal je tudi močan veter. Kljub temu, da je bilo ob najinem izhodišču v dolini zelo vroče, sem bila vesela, da sem v nahrbtnik dala jopico, saj se je vreme zelo na hitro spremenilo, postalo je tudi kar precej hladno. Glede na to, da je bilo tudi že kar precej pozno, sva se odločila, da se vrneva nazaj proti avtu.

Tjaša na vrhu

Pot nazaj se nama je precej bolj vlekla, verjetno tudi zato, ker sva bila že zelo utrujena.

Ko sva se vračala mimo Snežne jame, sva šla pogledat kako izgleda. A ker je bila jama v tistem času zaprta, žal nisva nič videla.

Utrujena in zadovoljna sva se vrnila do avta, vzpon na Raduho pa je bil čudovit zaključek najinega celodnevnega potepanja po Zgornji Savinjski dolini.

Koliko časa se hodi na Raduho?

Poti na Raduho je več, za najkrajšo pot od Snežne jame boste potrebovali 1 uro 45 minut, najdaljša pa vam bo vzela kar 5 ur.

Kje se nahaja Raduha?

Raduha je dvatisočak, ki se nahaja v občini Luče, in leži v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp.

Ali je vzpon primeren tudi za otroke?

Sam vzpon iz smeri Snežne jame ni zahteven in je primeren tudi za otroke, ki so zmožni hoditi slabi dve uri v eno smer.

Kdaj je najboljši čas za obisk Raduhe?

Najboljši čas je pomlad, poletje in jesen. V mesecu maju in juniju boste lahko med potjo občudovali čudovite gorske rožice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja