Repov slap in slap Cuc v dolini Podvolovljek

Žagerski mlin, izhodišče za Repov slap

Repov slap in slap Cuc sta dva čudovita slapova, ki se nahajata v dolini Podvolovljek. Sta sicer manj poznana, a kljub temu izredno zanimiva in vredna ogleda.

Ko sva se s Tomažem odpravila na izlet v Zgornjo Savinjsko dolino, sva za predloge katere naravne znamenitosti pogledati, vprašala najine sledilce na družbenih omrežjih. Kar nekaj ljudi je predlagalo Repov slap in Žagarjev mlin, ki sva ju seveda uvrstila na najin seznam.

Na pot proti Zgornji Savinjski dolini sva se podala preko Kamnika, čez prelaz Volovljek, ki je naravna meja med Gorenjsko in Štajersko. Nadaljevala sva proti dolini Podvolovljek, kjer sva po nekaj kilometrih že prispela do prve znamenitosti, Žagerski mlin in Repov slap.

Kako izgleda Repov slap si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev YouTube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Repov slap

Tik ob glavni cesti boste na desni strani videli tablo in manjše parkirišče, kjer lahko brezplačno parkirate. Pod parkiriščem se nahaja lep Žagerski mlin, ki je eden redkih mlinov na vodni pogon, ki še delujejo. Star naj bi bil več kot 250 let.

Pri mlinu si lahko pogledamo tablo, kjer je narisana tematska pot, ki pelje do Repovega slapu. Pot je dolga 880 metrov, in je dobro označena. Povsem nezahteven sprehod po čudoviti naravi je pravi balzam za dušo.

Repov slap

Po 20 minutah hoje uzremo pred seboj čudovit tristopenjski slap, ki je visok 25 metrov. Pod Repovim slapom sta dve vodni kotanji, tik do vznožja pa vodijo lesene stopnice.

Krožna pot nas pelje čez lesen mostiček, ki preči potok, na drugo stran, kjer se lahko povzpnemo na razgledno točko, s katere je lep razgled na slap. Tukaj je mogoče posneti lepe fotografije.

S Tomažem sva se vrnila nazaj proti izhodišču, za celotno pot sva potrebovala približno eno uro.

Naslednji cilj je bil slap Cuc. Čeprav se ne nahaja daleč od Repovega slapu, sva imela kar nekaj težav priti do tja, saj če na zemljevidu označiš slap Cuc, te navigacija pelje po poteh, po katerih z avtom ne moreš. Zato priporočam, da navodila za pot do izhodišča najdete na spletni strani Občine Luče, kjer so točne koordinate.

Repov slap z razgledne točke

Slap Cuc

Če nadaljujete pot po glavni cesti naprej proti Lučam, je po nekaj kilometrih na levi strani tik ob cesti kapelica, nasproti katere zavijete desno čez most. Oznake vas bodo pripeljale do mesta, kjer lahko brezplačno parkirate.

Od parkirišča sledite markacijam, ki označujejo pot na Rogatec. A previdno, da ne boste zašli predaleč. Tukaj sva namreč s Tomažem zopet imela težave, saj nisva dovolj nazorno prebrala navodila za pot, markacije pa žal ne označujejo mesta, kjer se pot odcepi proti slapu Cuc.

Rahlo vzpenjajoči poti skozi gozd sledite le do prve brvi, ki prečka strugo. Nekaj minut naprej je sicer še ena brv, ki nas prav tako pripelje k slapu, a priporočam, da izberete pot čez prvo.

Po približno 20 minutah hoje skozi gozd pridemo do točke, kjer se pot razcepi. Tukaj že lahko opazimo slap, in če zavijemo levo, po klancu navzdol, pridemo tik ob vznožje slapu. Priporočam sicer obe opciji, nikakor pa ne smete izpustiti tiste druge, kjer pot zavije desno v hrib, in nas pripelje nad zgornjo stopnjo slapu.

Slap Cuc od spodaj

Vzpon je sicer kratek, a kar precej strm, potrebna je pazljivost in dobra obutev zaradi spolzkega kamenja. Po nekaj minutah pridemo do točke, kjer se odpre lep pogled na slap. Le malo naprej pa je tisto, kar je naju s Tomažem najbolj očaralo.

Nad zgornjo stopnjo slapu je kotanja, ki spominja na manjši bazenček s čudovitim razgledom. Tomaž se je opogumil, zavihal hlače, in se podal v ledeno mrzlo vodo. Šel je čisto do roba, kjer voda pada preko strme stene. To početje sicer odsvetujem, saj je lahko nevarno. Za adrenalinske navdušence je v organizirani skupini tukaj možno soteskanje.

Slap Cuc je visok kar 60 metrov, in je tristopenjski. Meni osebno je to eden lepših slapov. Velik plus pa je tudi ta, da ni toliko obiskan, zato se tukaj lahko človek zares odpočije v miru in lepi naravi.

S Tomažem sva se pri tem slapu zamudila kar nekaj časa, normalno pa vam bo ogled slapa Cuc vzel približno eno uro.

Tomaž nad zgornjo stopnjo slapu Cuc

Ko sva se vrnila do izhodišča, je bila ura že toliko, da sva bila že precej lačna. Odpeljala sva se do kraja Luče, kjer sva si vzela čas za kosilo. Šla sva na zelo dobro in poceni pico v gostilno Pri Lampi, tik ob glavni cesti v Lučah.

Ker je dan dolg in nama je ostalo še nekaj časa, je Tomaž predlagal, da se povzpneva na Raduho, ki je 2062 metrov visoka gora. Več o tem najinem vzponu lahko preberete na tej povezavi: www.tomazgorec.si/raduha.

Še prej pa me je Tomaž na hitro zapeljal do Robanovega kota, saj tam še nikoli nisem bila.

To je bilo moje prvo raziskovanje Zgornje Savinjske doline, in priznam, da sem nad čudovito naravo navdušena. Ponuja ogromno možnosti za enodnevni izlet, vsekakor pa priporočam, da obiščete Repov slap in slap Cuc, ki sta zares lepa in zanimiva.

Koliko časa se hodi do Repovega slapu?

Za pot do Repovega slapu od Žagarjevega mlina bomo potrebovali približno 20 minut. Za celoten obisk računajte eno uro.

Kdaj je najboljši čas za obisk slapov?

Najboljši čas je pomladi in poleti, ko se bomo ob slapu lahko prijetno osvežili. Obisk je primeren tudi v jesenskem času, pozimi pa je za obisk potrebna večja pazljivost.

Ali je za obisk potrebno plačati parkirnino?

Parkiranje je pri izhodiščih za oba slapova brezplačno na urejenem parkirišču.

Ali je vzpon do slapov zahteven?

Vzpon in pot do slapov nista zahtevna, na nekaterih delih je potrebna večja pazljivost zaradi zdrsa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja