Pod lupo: Reseller gostovanje NEOSERV

Kdor želi na internet postaviti svojo spletno stran, najprej potrebuje domeno (spletni naslov) in spletno gostovanje (prostor na strežniku). Domeno se registrira pri registrarju, medtem ko se prostor na strežniku zakupi pri ponudniku gostovanja. Običajno podjetja, ki se s tem ukvarjajo, ponujajo obe storitvi, kar za naročnika pomeni, da si lahko oboje priskrbi pod isto streho.

Tako kot poznamo različne vrste domen (nacionalne, generične, tematske), ločimo tudi med različnimi oblikami gostovanja. Eno izmed oblik predstavlja tako imenovano reseller gostovanje. Storitev, ki jo uporabljam tudi sam, sem zakupil pri slovenskem ponudniku NEOSERV, in ker sem z njo izjemno zadovoljen, sem se odločil, da jo nekoliko podrobneje predstavim na svojem blogu.

Kaj je reseller gostovanje?

Glavna značilnost reseller gostovanja je v tem, da omogoča nadaljnjo prodajo. Kako je to videti v praksi? Pri ponudniku zakupimo večji reseller paket, na primer 60 GB prostora na strežniku, nato pa ga razdelimo na manjše dele in te po lastno določenih cenah prodajamo svojim naročnikom. Tako bi na primer 60 GB prostora lahko pretvorili v 60 manjših paketov po 1 GB in te ponudili končnim strankam. Seveda ni nujno, da so vsi paketi enake velikosti. Lahko bi ustvarili tudi 10 paketov po 2 GB, 20 paketov po 1 GB in 40 paketov po 0,5 GB.

Reseller gostovanje vsakomur omogoča, da brez lastnih strežnikov postane ponudnik spletnega gostovanja. Se vse skupaj sliši nekoliko zapleteno? Določeno osnovno znanje je res potrebno, vendar se ga z nekaj prakse zelo hitro pridobi. Naročnik reseller gostovanja ob zakupu storitve prejme dostop do nadzorne plošče WHM, v kateri lahko ustvarja poljubno velike pakete, uporabnikom določa dovoljenja, pregleduje dnevnike sprememb in podobno.

nadzorna plosca whm

Za vsakega končnega naročnika je torej potrebno ustvariti svoj paket gostovanja. Ob tem tudi vsakdo prejme dostop do svoje nadzorne plošče cPanel, v kateri ureja zakupljeni paket. V omenjeni nadzorni plošči naročniki lahko na strežnik dodajajo datoteke, ustvarjajo podatkovne baze, e-poštne predale, varnostne kopije, FTP račune, na paket gostovanja dodajajo nove domene, urejajo samodejne odzivnike za e-pošto, pregledujejo statistiko obiskanosti svojih spletnih strani in podobno. Prav tako lahko v nadzorni plošči kadarkoli preverijo, koliko kapacitet svojega paketa so že porabili in koliko jih še imajo na voljo.

Več kot očitno je, da je reseller gostovanje primarno namenjeno pravnim osebam oziroma podjetjem, ki storitev lahko ponudijo svojim strankam in jim za to tudi izdajo račun. Običajno se za reseller pakete zanimajo spletne agencije, katerih osnovna storitev je izdelava spletnih strani. Večina tistih, ki potrebujejo spletno stran, namreč rada vidi, da izdelovalec spletne strani v celoti poskrbi za njihovo prisotnost na internetu. Tako se jim ni potrebno ukvarjati z izbiro ponudnika, vrste in paketa gostovanja, kar jim prihrani kar nekaj časa. Izbrati in registrirati morajo le domeno – spletni naslov, na katerem bo stran dostopna uporabnikom spleta.

NEOSERV – SSD pospešeno reseller gostovanje

NEOSERV je slovenski ponudnik gostovanja s tradicijo, saj neprekinjeno posluje že od leta 2003. Obenem je tudi registrar, ki v času pisanja prispevka omogoča registracijo kar 462 domenskih končnic. Toda ostanimo pri spletnem gostovanju. Osnovno ponudbo podjetja sestavlja pet paketov deljenega gostovanja – Beli, Oranžni, Zeleni, Modri in Rdeči, ki zadostijo tako potrebam povsem osnovnih kot tudi najzahtevnejših naročnikov.

gostovanje neoserv

Pred približno letom in pol pa so v ponudbo dodali še reseller gostovanje, namenjeno spletnim agencijam in razvijalcem, ki bi se tudi sami radi preizkusili v prodaji spletnega gostovanja. Tudi za reseller storitev so pripravili pet različnih paketov – R-Start, R1, R2, R3 in R4. Najmanjši reseller paket omogoča 10 GB prostora na strežniku, največji pa 90 GB. Pri nas smo se odločili za paket R3, ki vključuje 60 GB prostora, neomejeno število cPanel računov, neomejeno domen in neomejeno mesečnega prenosa. Ko se bo v našem podjetju pojavila potreba po dodatnem prostoru, nam bodo pri NEOSERV enostavno nadgradili reseller paket v zmogljivejši R4.

In zakaj sem se odločil ravno za reseller gostovanje podjetja NEOSERV – Pred nakupom sem preveril vse večje ponudnike v Sloveniji, primerjal zmogljivosti in cene reseller paketov ter na socialnih omrežjih in forumih poiskal mnenja ostalih naročnikov. Po dobrem letu uporabe lahko rečem, da sem z izbiro vsekakor zadovoljen, prepričalo pa me je predvsem naslednje:

  1. Sodobni strežniki: Pri NEOSERV imajo na spletni strani jasno napisano, kakšno strežniško opremo uporabljajo. Že samo to, da so podatki javni, je znak, da gre za visoko kakovostno opremo, saj je sicer ne bi tako izpostavljali. Ponudnik gostovanja uporablja SSD RAID-10 diskovna polja, 64+ GB delovnega pomnilnika in zmogljive Intel XEON procesorje, kar skupaj omogoča zelo hitro delovanje spletnih strani.
  2. SSD diski: Mnogi ponudniki spletnega gostovanja, tako domači kot tuji, svojih strežnikov še vedno niso nadgradili s SSD diskovnimi enotami, ki so mnogo hitrejše od zdaj že kar nekoliko zastarelih HDD diskov. Mislim, da so bili pri NEOSERV prvi v Sloveniji, zagotovo pa eni izmed prvih, ki so ponudili SSD gostovanje. Tudi njihovo reseller gostovanje poganjajo strežniki z vgrajenimi SSD diskovnimi polji, kar je ena izmed bistvenih prednosti.
  3. Brezplačni SSL certifikati: SSL certifikat na spletni strani skrbi za varnost prenosa podatkov. Sam princip delovanja je precej zapleten in za ta prispevek niti ni bistven, mnogo pomembnejše pa je dejstvo, da je SSL certifikat v letu 2017 postal praktično obvezen. Na spletnih straneh, na katere je certifikat nameščen, je prikazano obvestilo, da je brskanje po strani varno, medtem ko je na tistih, kjer certifikata ni, prikazano obvestilo, da ni vzpostavljene varne povezave. Kdor ima spletno gostovanje zakupljeno pri NEOSERV, bo v nadzorni plošči cPanel našel ikono Let’s Encrypt, prek katere si lahko na spletno stran namesti brezplačen SSL certifikat. Kdor je torej zakupil reseller gostovanje, lahko svojim končnim naročnikom ponudi tudi namestitev brezplačnega varnostnega certifikata.
  4. Redne rezervne kopije: Pri omenjenem ponudniku mi je zelo všeč tudi to, da ni nobene nejasnosti, kako je z varnostnimi kopijami. Te se vsak dan izdelujejo samodejno, vsak naročnik pa ima možnost brezplačne obnovitve izpred enega dneva, tedna ali meseca. Prek nadzorne plošče cPanel je možno obnoviti datoteke, podatkovne baze, e-poštne predale, SSL certifikate in podobno, za samo obnovitev podatkov pa je potrebnih le nekaj klikov. Skratka, kakršenkoli strah pred izgubo podatkov je odveč.varnostne kopije
  5. Možnost izbire PHP verzije: Pri NEOSERV lahko v nadzorni plošči cPanel enostavno izberemo PHP verzijo. To pride zelo prav, saj lahko na povsem preprost način, z nastavitvijo PHP 7+, pohitrimo delovanje spletne strani. V primeru, da spletna stran na najnovejši PHP različici ne deluje pravilno, pa verzijo enostavno spremenimo, na primer na v5.6.
  6. Hitra namestitev aplikacij: Če ravno naštevam prednosti, povezane s cPanel, naj vam predstavim še eno. V kolikor se boste odločili za reseller gostovanje, boste svojim naročnikom lahko ponudili tudi hitro postavitev spletne strani. Prek nadzorne plošče je namreč možno namestiti WordPress ali katerega izmed številnih drugih sistemov za urejanje spletnih vsebin. Namestitev je povsem preprosta, saj je potrebno izpolniti le nekaj vnosnih polj za določitev osnovnih nastavitev. Z uporabo takšnih “bližnjic” se privarčuje veliko časa.
  7. Antivirusna zaščita: Število vdorov v spletne strani se iz leta v leto povečuje. Tudi v medijih lahko vse pogosteje opazimo novice, povezane z raznimi izsiljevalskimi virusi, trojanskimi konji, črvi in ostalimi zlonamernimi kodami. Ponudnik spletnega gostovanja NEOSERV je poskrbel za napredno antivirusno zaščito, ki samodejno poišče in zakrpa varnostne luknje. Ne glede na to, ali se odločite za klasično deljeno ali za reseller gostovanje, bo za varnost spletnih strani skrbel tudi sam ponudnik storitve.
  8. SSH dostop: SSH je protokol oziroma ukazna vrstica, s katero se prek tekstovnih ukazov upravlja paket gostovanja. Gre za funkcionalnost, namenjeno naprednim uporabnikom, predvsem administratorjem in programerjem, ki si s SSH ukazi poenostavijo določena zamudna opravila. Poleg možnosti uporabe SSH ukazne vrstice pri NEOSERV omogočajo tudi prenos podatkov prek zavarovanega SFTP protokola.
  9. Vrhunska podpora: Preizkusil sem že kar nekaj ponudnikov spletnega gostovanja, tako domačih kot tujih, in moram priznati, da sem nad ekipo NEOSERV naravnost navdušen. Vedno so mi bili pripravljeni pomagati in vedno so mi odpisali v roku nekaj minut. Reseller gostovanje je sicer storitev, pri kateri boste morali za težave končnih naročnikov poskrbeti sami, a še vseeno se boste lahko za nasvet obrnili na njihovo podporno službo. Ta je dostopna 24 ur na dan, 365 dni v letu.
  10. 45-dnevna garancija: Ker je ponudnik spletnega gostovanja prepričan v visoko kakovost svojih storitev, vsem naročnikom nudi kar 45-dnevno garancijo vračila celotne kupnine. Prav tako se lahko vsak odloči za 30-dnevni preizkus paketa gostovanja, kar velja tako za deljeno kot tudi za reseller gostovanje. Vsak se torej lahko brezplačno prepriča, ali mu gostovanje ustreza ali ne.

Pri nas smo s storitvijo več kot zadovoljni, zato spletno gostovanje NEOSERV brez zadržkov priporočam vsakomur, ki išče zanesljivega in profesionalnega ponudnika.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja