Romunija, kako daleč si? 1000 km daleč

Romunija

Za mojo staro mamo je na primer daleč iz Trebnjega do Kopra, saj mi vedno pravi, kako daleč sem šla od doma. Njej se zdi razdalja 150 km od doma strašno daleč, kar je običajno uro in pol vožnje. Jaz pa ji vedno pravim, da dokler se lahko pogovarjava po telefonu obe podnevi, ni nič daleč. Kako daleč ste se pa vi že peljali z avtomobilom v enem kosu? Ali pa recimo, koliko kilometrov ste največ prevozili z avtomobilom v enem dnevu? Jaz sem se do sedaj recimo prevozila v enem dnevu okrog 500 kilometrov, kar se mi je sprva zdelo veliko v primerjavi z včerajšnjimi kilometri. Včeraj je padel moj novi rekord.

Včeraj sva s Tomažem naredila več kot 1000 kilometrov. Iz Trebnjega sva startala ob 6.30 uri, v mesto Turda pa sva prišla ob 22.00 uri po lokalnem času. V Romuniji smo eno uro naprej v primerjavi s Slovenijo. Pri tem velja povedati, da se praktično nisva nič ustavljala, razen na bencinski pred madžarsko mejo zaradi vinjete in tam na hitro spila še kavo. Bilo je res veliko vožnje, predvsem se je nekoliko vleklo čez Madžarsko, saj je ta država ena sama ravnina in se jo človek kar hitro naveliča. Stvari na zemljevidu včasih izgledajo bolj blizu kot so v resnici daleč. Šele, ko se človek pelje 1000 kilometrov daleč dobi občutek, kako daleč je to. Sedaj, ko sem tukaj sploh nimam občutka, da sem daleč stran od doma. Mogoče je to zaradi boljšega stanja kot sem ga sprva pričakovala v Romuniji.

Na Madžarsko-Romunski meji so šle stvari nekoliko bolj počasi. Vsi se premikajo iz ene kolone v drugo in iščejo najhitrejšo vrsto. Končno pridemo v Romunijo. Sprva je pred nama samo ravnina, ki pa se je počasi začela dopolnjevati z razgibanimi zelenimi hribčki, saj sva prehajala proti pokrajini Transilvanija. Takoj, ko sva se peljala skozi prve vasi, sem bila navdušena nad tipičnimi romunskimi hiškami vseh barv in okrasnih elementov na fasadah. Na poti do Turde naju je spremljala temna nevihta. Ko sva prišla do Turde, mesta znanega po fascinantnem solnem rudniku, je bilo vse zelo temno.  V mestu namreč niso delovale mestne svetilke. Nekako nismo vajeni take teme po mestih, ko pa je vedno vse lepo osvetljeno. Kmalu najdeva prijaznega gostitelja, ki nama je oddal apartma Central park apartment.  Gostitelj nama je takoj prijazno ponudil pomoč pri prenosu prtljage od avtomobila do apartmaja. Ponujena pomoč nama je prišla še kako prav ob vsej obilici prtljage, ki jo imava s seboj. Apartma je bil zelo prostoren, lepo opremljen, čist, posteljnina pa sveža in dišeča. Nato sva se na hitro priklopila na wi-fi in potem kaj drugega kot spanje, ki si ga človek najbolj želi po dolgi vožnji.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja