Včeraj zvečer mi je ‘crknil’ avto sredi ničesar v Moldaviji

avto - Moldavija

Potovanja niso vedno samo lepa. Včasih se na potovanju zgodi kaj takega, da se ti kar tema naredi pred očmi.

Tisti, ki me spremljate na Facebooku in Instagramu, verjetno veste, da sem se s sopotnico Petro odpravil na 18 dni dolgo potovanje po Romuniji in Moldaviji. Včeraj sva se vračala iz Brašova v Romuniji, v Kišinjevu, ki je glavno mesto Moldavije. Ko sva že bila na poti več kot 11 ur in sva imela do Kišinjeva samo še 42 kilometrov, se je moj skoraj 12 let star Golf Plus nenadoma ustavil. Bila sva sredi ničesar. Nisem mogel verjeti, da me je moj Golf pustil na cedilu. Na trenutke sem celo pomislil, da mogoče to sploh ni res in da sanjam..

Še malo prej sva se oba veselila, ko sva opravila vse carinske formalnosti in sva si rekla, samo še eno uro pa sva v Kišinjevu. V Kišinjevu sva imela rezerviran zelo lep hotelček v središču mesta. Najino navdušenje se je v sekundi spremenilo v eno samo veliko žalost in zaskrbljenost. Ravno v Moldaviji se je to moralo zgoditi.

Pokličem ene dva prijatelja, ki sta dobra mehanika, če mogoče vesta kakšen trik, da bi spravil avto v pogon. Ni ga bilo, na koncu pa sem moral okoli pol desete ure zvečer, ko je bila že trdna tema, poklicati asistenco. Zanimivo, da asistenco sploh nisem mogel poklicati. Najprej neka tajnica v slovenskem jeziku, potem še tajnica v angleškem, na koncu pa je prekinilo zvezo. Tako, da jih nisem mogel priklicati. Sem pa moral plačevati klice po skoraj 4 evre na minuto. Potem kličem mojega zavarovalniškega agenta, ki se je takoj oglasilin mi uredil, da me pokličejo iz asistence. Fant, ki me je klical je bil prijazen in je povedal, da bodo vzpostavili stik s kolegi iz Moldavije in, da naju pridejo ponj. Povedal je, da v Sloveniji to traja okoli ene ure, v državi kot je Moldavija bo pa trajalo dve uri ali malo več. Na koncu sva na asistenco čakala 7 ur.

Še dobro, da je moja sopotnica Petra potrpežljiva punca. Namreč prepričan sem, da bi večina ljudi sredi gozda v Moldaviji, kjer ni žive duše, izgubila živce. Petra jih ni, jo je pa bilo malo strah. Menda medvedov, lopovov,… mene medvedov in lopovov ni bilo nič strah, sem pa bil zaskrbljen, če bodo uspeli popraviti moj avto.

Ob štirih zjutraj se je končno pojavila avto vleka. Prišel je en Rus, ki mi bo ostal v spominu, da se je strašno bal enega sršena, ki se je ravno takrat pojavil. Pa tudi po tem, da je z avto vleko kar norel in nisem bil prepričan, če bo moj Golf obstal na njej.

Do Volkswagen servisa smo prispeli okoli pete ure zjutraj. Da so servis odprli, sva morala čakati 4 ure. Potem je prijazna uslužbenka povedala, da bo diagnostika stala 12 evrov. Ni problem sem rekel, samo čim prej opravite.

avto - Moldavija

Ko tole pišem, sedim v lokalu pred servisom in čakam, da odpeljejo mojega Golfa na diagnostiko. Sem utrujen, neprespan, umazan in od spanja v avtu ves zlomljen. Upam, da mi bo sreča naklonjena in da ni na avtu nič hujšega, ter da bo kmalu popravljen.

Nadaljevanje pišem v hotelski sobi.

Izvem, da je na avtu šla črpalka za gorivo. Povedali so, da je rok dobave 2 tedna. Povedal sem jim, da nimam časa dva tedna in če obstaja kakšna druga opcija. Povejo, da lahko dajo neoriginalno Boschovo črpalko, ki je cenejša, vendar ne morejo dati računa. Kaj mi bo račun, samo avto popravite, sem jim rekel.

Povedo, da bo avto mogoče nered že danes po četrti uri. Bil sem vesel, vendar dokler se v avto ne usedem in z njim zapeljem, ne bom čisto brez skrbi.

Mehanika še vprašam, če je kje taksi v bližini, da pridem do hotela, ki ga imam rezerviranega. Pove mi, da taksi ni problem. Povem mu, da nimam moldavskih Leiov in če lahko plačam v evrih. Pove mi, da v evrih ne bo šlo. Uslužbenec servisa mi je hotel posoditi moldavske leie, vendar pa se je ravno v tistem trenutku javil en fant izza točilnega pulta, da naju bo on peljal do hotela. Fant je bil izredno prijazen. Šel je z mano zamenjati denar in kupit Moldavsko sim kartico. Potem naju je z avtom peljal še na ogled mesta, vse razložil,… Izredno prijazna oseba! Zelo nama je pomagal!

Če bom v Sloveniji srečal kakšnega popotnika v težavah, podobnih kot sem jaz bil tukaj v Moldaviji, bom ravnal isto, kot ta prijazen Moldavec. Kar dobiš, moraš tudi vrniti.

Ravnokar so mi iz servisa poslali sliko Boschove črpalke za gorivo. Upam, da čim prej uredijo in da grem po avto. Nato se bom najprej dobro spočil!

Upam, da je na tem potovanju konec slabih stvari. Če bo še kakšna, bom začel verjeti, da sem se nekomu tam zgoraj zameril in me kaznuje. Ali pa mi mogoče želi povedati, da bom moral zamenjati avto!

4.4/5 - (5 votes)

5 komentarjev

 1. Izogibajta se moldavskega makadama. Je zelo ugoden za rahljanje živcev ter ravno nasprotno za podvozje. Robi

 2. Upam, da sta popravila zadevo. So vaju pa z diagnostiko lepo prinesli okoli, ker je 12 evrov v Kišinjevu kar veliko. Moldavija je krasna, ampak tudi zelo revna država. Vsekakor vama toplo priporočam Tiraspol, kamor bi se rada trudi jaz vrnila, ker je nekaj posebnega, ampak pojdita raje s tamalim buskom, kajti na meji radi zakomplicirajo, ko je tam tuj avtomobil….

  1. Hvala za komentar!

   Nimam niti najmanjšega občutka, da so me prinesli okoli. Prepričan sem, da je pri nas diagnostika vsaj 3 krat dražja.

   Na koncu me je diagnostika, menjava črpalke za gorivo in Bosch črpalka za gorivo skupaj stalo 160 evrov. Narejeno pa je bilo isti dan. Meni se zdi zelo ugodno.

 3. Mi smo ravno iz VB, smo hoteli na Škotsko za 4 tedne. Na J Anglije se nam je drugi dan pokvaril ležaj. Na dostavo do servisa smo čakali skoraj 48 ur, na popravilo kolesa pa še dodatnih 8 dni, ker so toliko časa rabili, da so dostavili rezervni del! In to na pooblaščenem servisu. Me prav zanima, kako bi to potekalo v bolj “nerazvitih” državah, ki smo jih prepotovali prejšnja leta (Belorusija, Moldavija, Albanija…). Po moje bi bilo 100x hitreje vse urejeno.
  Popravilo je potem stalo več kot 800 funtov in Škotska je padla v vodo, ker je zmanjkalo časa. Smo si pa z rent a car ogledali vsaj J Anglije, ki ga drugače ne bi videli, z našim popravljenim kombijem pa potem še Wales, ki tudi ni bil v planu, a je zelo lep.
  Dopust, ki si ga zapomniš za vekomaj. 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.