Futurističen rudnik soli v Turdi

Turda Romunija

Prva znamenitost, ki sva jo s Tomažem obiskala v Romuniji, je bil rudnik soli v mestu Turda. Bila sem že v vsaj dveh rudnikih soli, vendar kar sem videla tukaj v Turdi je resnično neverjetno.

Pot do glavne dvorane v rudniku vodi skozi dolge tunele, katerega stene so narejene iz čiste soli. Kmalu na začetku so stopnice, ki vodijo v nižje predele rudnika. Te stopnice so osvetljene z lučmi, ki se nahajajo na polkrožnem oboku tega tunela s stopnicami. Ta del prehoda izgleda kot prizor iz kakšnega znanstveno-fantastičnega filma. Sprva sem mislila, da so ti tuneli zelo zanimivi, vendar me je najboljše še čakalo. Pred nama se je odprl ogromen razgled na veliko dvorano v rudniku. Ta dvorana je posebna, saj je res ogromna, vse stene pa so iz soli. Torej kamorkoli pogledaš vidiš sol.

Turda tunel potovanje

Pravzaprav sva bila na začetku na vrhu te zvonasto oblikovane dvorane, ob robovih je bila lesena pot, ki je bila zame kar malo strašljiva. Šele pred časom sem nekako ugotovila, da imam kar malo strahu pred višino. Torej vsi, ki imajo strah pred višino jim odsvetujem pogled navzdol v središče solnega rudnika. Do dna rudnika se lahko pride s steklenim  dvigalom, pred katerim je venomer velika gneča, ali pa se spustite po lesenih stopnicah, ki ima kar 13 nadstropij z razglednimi balkončki. Logično je, da sva se s Tomažem odločila za spust po teh pustolovskih stopnicah v stilu Indiane Jonesa.

Turda par

120 metrov pod zemljo se v rudniku soli v Turdi nahaja pravo podzemno športno-rekreativno doživetje za vsakogar. Lahko se odločite zgolj za posedanje na klopcah in uživate v blagodejnem zdravilnem zraku rudnika. Če želite nekoliko bolj kreativno izkoristiti prosti čas se lahko povzpnete na razgledno kolo, igrate biljard, badminton, mini golf ali namizni tenis. Pod veliko dvorano v rudniku se nahaja še ena dvorana, ki se nahaja par deset metrov nižje. Ta dvorana je posebna zaradi vode, ki se nahaja na dnu te dvorane. Na sredini te dvorane se nahaja otok, do katerega se pride po lesenem mostu. Posebno doživetje je vožnja s čolničkom na vesla po jezeru okrog otočka.

Rudnik soli v Turdi je prav gotovo nekaj posebnega predvsem zaradi premišljene postavitve in izbire luči ter svetlobe v rudniku. Osvetlitev v rudniku deluje precej futuristično, človek dobi občutek, da je stopil v eno novo dimenzijo. Popolnoma sem bila navdušena!

Turda rudnik soli

Vsem, ki se boste morda kdaj potepali po mestu Turda, priporočam nastanitev v Central park apartment. Apartma ima dve spalnici, v katerih lahko spi 5 oseb, ali pa morda še več, saj ima tudi veliko dnevno sobo. Kuhinja in kopalnica sta lepo urejeni in opremljena z vsem potrebnim. V stanovanju so kar 3 televizorji, vendar midva nisva nobenega niti prižgala, saj ima vsak od naju dovolj dela na svojem računalniku. Apartma ima še balkonček, ki ima pogled na dogajanje na ulici. Stanovanje ? apartma se nahaja v enem izmed blokov v mestu Turda. Lastnik je zelo prijazen in mu ni težko ponuditi pomoč pri prenosu prtljage v stanovanje. Prišla sva pozno zvečer, vendar nama je takoj ponudil pomoč pri vsej najini prtljagi in naju sprejel odprtih rok. Cena je pa sploh fenomenalna. Za nočitev v tem apartmaju boste odšteli 18,5? ?. Kaj še hočete? Rezervacijo lahko opravite na https://www.booking.com/hotel/ro/central-park-apartment-turda.sl.html.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja