Zapeljite svojo simpatijo z ritmi salse

Plesanje salse zagotavlja mnogo dobrodejnih prednosti – popolno telesno vadbo, izoblikovane mišice, izboljšano ravnotežje in koordinacijo, lahko pa celo tudi začini vaše ljubezensko življenje. 

Salsa ima korenine v več državah – na Kubi, Afriki, Latinski Ameriki in Karibih – zato tudi danes po svetu poznamo različne zvrsti salse. Čeprav je pri salsi najbolj pomembno vedno slediti osnovnemu koraku, ki ga z malo vaje lahko osvoji prav vsak, je salsa zelo edinstven in kreativen ples, ki človeku omogoča izražanje samega sebe. S tem kako se zavrtiš, premikaš boke in svoje telo, pustiš v plesu delček sebe. 

Salsa ples
Salsa ples v praksi

Pri salsi so aktivirane skorajda vse večje nožne mišice, prav tako pa je pri salsi dejavno tudi vso preostalo telo – boki, ramena, roke, zato plesati salso celo noč vsekakor ni mačji kašelj. Vendar pa salsa ne le kuri kalorije – po nekaterih podatkih naj bi povprečno žensko telo v eni uri plesanja salse pokurilo okoli 400 kalorij – temveč tudi lajša stres in stimulira možganske celice, kot jih klasična telesna vadba ne more, saj ples zahteva koordinacijo možganov in telesa, kar krepi živčni sistem in izboljšuje kognitivno zdravje. 

Obstaja veliko različnih zvrsti salse – New York Mambo salsa, LA stil salse, kolumbijska, Miami salsa, kubanska, portoriška in še druge, vse pa se plešejo na osem osminski takt. Kljub temu da se na začetku sliši zapleteno, pa skoraj vsi plesalci salse poudarjajo, da se med plesom ne sme preveč razmišljati, najbolje se je prepustiti ritmu, vodenju plesalca in se enostavno izgubiti v svetu glasbe. Po veliko latino državah je možno plesalce salse videti povsod na ulicah, posebej Kuba je znana po tem, da ljudje plešejo na vsakem vogalu in jemljejo dih s čarobnostjo svojih gibov, ki jih nosijo v krvi. Posebej ker je salsa rahlo spogledljiv in igrivo zapeljiv ples, je ob pogledu na čudovito zgodbo teles težko ostati ravnodušen. 

Ko s svojo boljšo polovico deliš doživljanje gibov in glasbe, je občutek zelo močan in zadovoljiv. Ples vsekakor zbližuje, sploh ker zahteva precejšnjo mero timskega dela, lahko to zelo okrepi vaš odnos. Sicer pa nikakor salse ne plešejo le zaljubljeni pari, partnerja na plesišču sta lahko vsak moški in ženska ki obvladata vsaj kakšen korak. Skorajda že ni več kraja na svetu, kjer ne bi vsaj v kakšnem lokalu priredili kakšnega salsa večera, zato je plesanje z neznanci, katerim skupna točka je salsa, povsem normalno – to je tudi najboljši način da se plesne korake zvadi do potankosti. Sicer pa se verjetno vsi zavedamo učinka obvladanja plesnih ritmov na nasprotni spol – skorajda nemogoče je biti imun na čare postavnih plesalk in zapeljivih,možatih plesalcev – tako da kar v akcijo! 🙂  

Salsa obstaja tudi kot tekmovalni ples, tako da se po celem svetu odvijajo tudi raznorazna tekmovanja in svetovna prvenstva iz znanja salse. Zanimiv je tudi podatek, da je salsa eden izmed najbolj iskanih plesov na internetu in najbolj poznanih med širšo publiko.

Da salsa v Sloveniji ni nič manj priljubljena kot drugje po svetu pričajo številni salsa večeri ki se odvijajo skoraj vsak večer v tednu predvsem po Ljubljani – dva izmed najbolj poznanih so sredini salsa večeri v kavarni Sputnik in pa četrtkovi poletni salsa večeri na prostem na ploščadi pred Platojem v Ljubljani. Prav tako se v Kopru že nekaj let odvija poletni salsa festival, ki traja celih šest dni in pa salsa festival v Rovinju na Hrvaškem, ki traja celo osem dni – tudi letos se jih lahko udeležite, so prava paša za ušesa, oči in skorajda vse čute, nemogoče je ostati na mestu, ko se okoli tebe zvijajo vroča telesa, vešča teh privlačnih latino gibov. 

Poleg samega plesa pa je čarobna moč salse tudi v sami glasbi – ko si priča živim glasbenikom, ko igrajo po tolkalih in žvrgolijo čutna besedila v španskem jeziku, te v mislih ponese nekam na ulice Havane, kjer je tako vzdušje nekaj vsakdanjega. Ena izmed najbolj legendarnih izvajalk salsa pesmi je vsekakor Celia Cruz, rojena na Kubi, ki je žal že preminila, vendar njena glasba živi naprej v srcih in ušesih vseh ljubiteljev salse. “La Vida es un Carnaval” pa je še do danes ena izmed najbolj prepoznavnih in priljubljenih salsa pesmi. 

Salsa je torej en odličen skupek pozitivnih lastnosti za duha in telo, za medsebojne odnose, zabavne večere in preplesane noči. 1, 2, 3, (4) 5, 6, 7, (8) ? gremo! 😉

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja