Slapnik – čudovita zapuščena vasica v Goriških brdih

Slapnik je čudovita in zanimiva vasica v Goriških brdih, v kateri že več kot 35 let ne živi nihče. V Sloveniji je kar 61 zapuščenih vasi, za katere večinoma ne ve nihče in jih tudi nikoli nihče ne obišče. Zapuščena vas Slapnik je izjema, saj se je pred dobrega pol leta začelo govoriti, da bodo v vasi snemali svetovno znani resničnostni šov. Mediji so začeli pisati o tem in vse več ljudi se je odločilo, da obišče to zapuščeno, vendar lepo in zanimivo vasico v Goriških brdih.

Resničnostni šov naj bi v tej vasici potekal tako, da bi v njem sodelovalo 17 ekip s po dvema udeležencema. Vsaka ekipa bi bila iz druge evropske države. Naloga vsake ekipe bi bila obnoviti eno hišo. Hiše bi morale biti obnovljene v takem stilu, kot je bila vasica urejena včasih. Torej, da bi se ohranila prvotna arhitektura. Ob koncu resničnostnega šova bi vasica postala turistično naselje za petične goste.

Klikni na sliko za povečavo

Eno spomladansko nedeljo sem se tudi sam odpravil v Slapnik. Vedel sem, da moram iti na pot zgodaj zjutraj, ker bi čez dan znala biti v vasi gneča. V vas sem prispel okoli devete ure zjutraj in verjetno sem bil eden prvih obiskovalcev. Takrat sem bil v vasi le jaz, že čez eno uro pa je bilo popolnoma drugače. Obiskovalci so začeli prihajati kar v velikem številu. Okoli enajste ure nas je bilo v vasici vsaj 25.

Vasica je bila meni, ki zelo rad raziskujem zapuščene kraje, zelo všeč. Z veseljem sem se sprehodil po njej in si zelo natančno ogledal skoraj vsako hišo. V nekatere zapuščene hiše sem tudi vstopil. Notranjost nekaterih hiš je kljub temu, da so te že več kot 35 let zapuščene, zelo zanimiva. Seveda mi niti na misel ni prišlo, da bi vzel kakšno stvar, kot se to menda kar pogosto dogaja. Pazil sem tudi, da sem se čim manj dotikal stvari, tako da moj obisk na zapuščene hiše ni imel nobenega vpliva.

Kako je danes videti vas Slapnik, si lahko pogledate na mojem spodnjem videoposnetku. Kljub temu da je vasica zapuščena in počasi propada, sem prepričan, da vam bo všeč.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, vam predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na mojem kanalu najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Kako priti do vasice Slapnik?

Kot sem že omenil, se vas nahaja v Goriških brdih. Od Ljubljane je oddaljena 126 kilometrov. Vožnja z avtom iz Ljubljane do Slapnika bo trajala okoli eno uro in pol, če na cesti ne bo gneče. S pomočjo Googlovega zemljevida boste do vasice prišli popolnoma brez težav. Za tiste, ki ne uporabljate Googlovega zemljevida, pa naj na kratko opišem pot. Najkrajša pot iz Ljubljane je po avtocesti do Nove Gorice, nato nadaljujete pot po cesti, ki vodi proti Anhovem in Tolminu. Pri kraju Plave zavijete s ceste na levo in nato še nekaj časa nadaljujete pot proti Slapniku po malo bolj ozki cesti.

Ko že boste v Goriških brdih, vam predlagam, da si ogledate še kakšno znamenitost te lepe pokrajine, ki ji pravijo tudi mala Toskana. Sam sem šel na ogled razglednega stolpa, ki stoji v vasi Gonjače. To je zanimiv, 23 metrov visok razgledni stolp, ki ima 144 stopnic. Za druge zanimivosti v Goriških brdih žal nisem imel časa, saj sem ta dan imel v načrtu, da svojo pot nadaljujem po dolini reke Soče in nato čez Vršič v Kranjsko Goro, potem pa domov. Zagotovo pa si enkrat vzamem več časa za Goriška brda in jih malo podrobneje raziščem.

2 komentarja

    1. V Sloveniji je veliko zapuščenih vasi. Verjetno bi lastniki zemljišč in podrtih hiš to poceni prodali.
      Ne vem pa kako je z vodo in elektriko. Samo v današnjih časih se da vse rešiti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja