Izvir Soče v dolini Trente

Izvir Soče je po mnenju velikega števila ljudi eden najlepših izvirov rek v naši lepi Sloveniji. Izvir ni samo lep, ampak tudi zelo zanimiv in nenavaden. Takoj za njim najdete tudi lep, približno 10 metrov visok slap, nato pa še večje število majhnih slapov.

Kako zelo je tam lepo, je težko opisati, zato predlagam, da si ogledate moj videoposnetek spodaj in fotografije v tem prispevku. Prepričan sem, da boste navdušeni.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Na njem najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Najobičajnejša pot do izvira Soče vodi iz Kranjske Gore preko Vršiča v dolino Trente. Pri 49. serpentini ceste, ki vodi čez prelaz Vršič, zavijemo desno in se peljemo še približno 1 kilometer, da pridemo do Koče pri izviru Soče. Tam lahko parkiramo svoj avto. Parkiranje je bilo v času mojega obiska (junij 2019) brezplačno.

Če prihajate iz smeri Primorske, je najbolje, da izberete pot preko Kobarida in Bovca. Ta pot je zelo lepa in zanimiva. Ob njej je veliko znamenitosti, ob katerih se lahko ustavite in si jih ogledate, če imate čas. Naj naštejem samo nekaj izredno zanimivih točk ob poti. To so Most na Soči, slap Kozjak, Kobarid, slap Boka, Čezsoča, Velika in Mala korita Soče, Šunikov vodni gaj, Lepena in še mnogo drugih. Naštete znamenitosti si lahko ogledate tudi, če pridete do izvira Soče iz Kranjske Gore in nadaljujete pot proti Kobaridu. Vse skupaj zna biti zelo lep enodnevni izlet.

Od Koče pri izviru Soče do izvira reke boste potrebovali približno 20 minut hoje. Pot je dobro označena in možnosti, da bi zašli, skorajda ni. V zadnjem delu postane pot zelo zahtevna, tik pred izvirom pa po mojem mnenju celo zelo zahtevna. Plezati je namreč treba po jeklenih vrveh, ki zahtevajo kar veliko spretnosti. Običajno zadnjih 50 metrov do izvira prepleza manj kot polovica obiskovalcev. Ali boste poti kos ali ne, pa boste morali oceniti sami.

Najprimernejši čas za obisk izvira Soče je pozno spomladi, poleti in jeseni, preden zapade prvi sneg. Če boste izvir Soče obiskali pozimi ali zgodaj spomladi, bo po vsej verjetnosti ‘zasut’ s snegom in tako veliko manj zanimiv kot v času med majem in oktobrom.

Za ogled izvira reke Soče boste potrebovali dobro uro. Če si boste vse ogledali zelo podrobno, pa lahko za ogled porabite največ 2 uri časa.

Trenutno je ogled izvira Soče še brezplačen. Žal ne bo vedno tako. Že lani je spletni portal siol.net poročal, da nameravajo dostop do izvira Soče urediti, da ne bo več tako zahteven in za to seveda zaračunati tudi vstopnino. Sam sicer nisem pristaš tega, da bi za ogled prav vsake znamenitosti zaračunali vstopnino! Ne, da nisem pristaš, ampak sem celo nasprotnik tega. Menim, da je koristno za družbo, da ljudje hodijo na izlete v naravo, ker tako poskrbijo za svoje zdravje in manj obremenjujejo zdravstveno blagajno. Poleg tega gre še večina izletnikov kam na malico ali kosilo in tako ima država od njih dodatni prihodek (v celoti davek na dodano vrednost in posredno še nekaj ostalih davkov). Zamislite si, kako bo, če bodo začeli povsod uvajati vstopnine! Za primer vzemimo, da gre na nedeljski izlet štiričlanska družina. Če si bodo hoteli ogledati več znamenitosti, podobnih, kot je izvir Soče, bodo samo za vstopnine dali več kot 50 evrov. Sam se s tem nikakor ne morem strinjati, me pa zelo zanima tudi vaše mnenje. Prosim, da ga zapišete v komentar tega prispevka.

Če že boste v teh lepih krajih, vam predlagam, da si v bližnji okolici ogledate še nekaj zanimivih stvari. V neposredni bližini Soče si lahko ogledate še korita reke Mlinarice, Kugyjev spomenik, Alpski botanični vrt Alpinum Juliana (vstopnina za odrasle je 3 evre). V Trenti si lahko ogledate cerkev Device Marije Lavretanske, ki so jo zgradili leta 1690. Nedaleč stran je pokopališče iz obdobja prve svetovne vojne, kjer  je pokopanih 200 vojakov avstro-ogrske vojske.

Če se boste peljali naprej po cesti v smeri Bovca, boste šli mimo zanimivih Velikih in Malih korit Soče ter Lepene. Malo pred Bovcem lahko zavijete desno in si ogledate trdnjavo Kluže iz prve svetovne vojne. Med Bovcem in Tolminom se lahko ustavite za ogled slapa Boka. V dolini reke Soče vam ne bo dolgčas, saj je naravnih in tudi drugih zanimivih znamenitosti na pretek.

1 komentar

  1. Odličen video in natančen opis za obisk izvira slovenske lepotice…reke Soče. Opis, kateri te potegne v okolje in te motivira, da začneš planirati obisk tega mesta. Kar tako naprej Tomaž!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja