Odškodnina za prometno nesrečo vam prinaša denarno zadoščenje

Odškodnina za prometno nesrečo

Kako pravilno ravnati v primeru prometne nesreče in kakšna je vsebina odškodninskega zahtevka zaradi poškodb v primeru prometne nesreče?

Odškodnina za prometno nesrečo je denarna pravica, ki vam pripada po zakonu.

Takoj po prometni nesreči je treba izpolniti EU-poročilo – evropsko poročilo o prometni nesreči ali poklicati policijo. Za tistega, ki je kriv za prometno nesrečo, je obvezen pogoj, da pokliče policijo v roku 24 ur in naredi preizkus alkoholiziranosti.

Priporočeno je, da se v primeru prometne nesreče oglasite tudi pri zdravniku, saj je včasih še tako zanemarljiva poškodba ali bolečina lahko huda zdravstvena težava, ki takoj po nesreči ni tako zelo občutna. Oškodovanec je namreč v trenutku prometne nesreče še v šoku in telo takrat na drugačen način sprejema dejanske informacije kot sicer. 

Prometna nesreča je del odškodninskega prava, zato je smiselno, da se v primeru prometne nesreče zglasite pri kakšnem pravnem strokovnjaku, ki je specializiran za odškodninsko pravo. Odškodnina za prometno nesrečo bo tako lažje dosegljiva.

Veliko ljudi po prometni nesreči ne obišče osebnega zdravnika ali urgence in se raje odpravi domov. V naslednjih dneh pa se intenziteta bolečin začne stopnjevati in čez nekaj dni je lahko obisk zdravnika že prepozen za priznanje upravičenja do odškodnine zaradi poškodbe pri prometni nesreči.

Odškodninski zahtevek za telesne poškodbe se vloži zoper pristojno zavarovalnico in v primeru prometne nesreče zajema nematerialno škodo ter tudi določeno materialno škodo, kot so izpad dohodka, izgubljeni dobiček, bodoči izgubljeni zaslužek v obliki denarne rente, potni stroški in vsi ostali stroški v času zdravljenja. Vse to lahko vsebuje odškodnina za prometno nesrečo.

Odškodnina za prometno nesrečo

Vsebina odškodninskega zahtevka v primeru prometne nesreče je opisana glede na oškodovančeve zdravstvene težave. V večini primerov po prometnih nesrečah oškodovanci pogosto nekaj dni  trpijo hude telesne bolečine, nato pa še več tednov srednje hude bolečine, ki postopoma izzvenevajo v lahke telesne bolečine. Pri nekaterih pa bolečine trajajo dlje časa in prerastejo v trajnostne posledice.

Vsak udeleženec prometne nesreče utrpi tudi močan strah kot posledico nezgode – tako primarni kot sekundarni. Primarni strah je vedno trenuten in močan, saj do prometne nesreče načeloma pride nepričakovano, iznenada. Sekundarni strah pa je lahko intenziven in dolgotrajen, saj se oškodovanec boji za izid svojega zdravljenja.

Vedno so prisotne tudi duševne bolečine zaradi zmanjšanja življenjskih aktivnosti, saj je skoraj vsak udeleženec prometne nesreče zaradi nastalih posledic omejen pri določenih aktivnostih in vsakdanjih opravilih. Večino časa mora namreč mirovati in se izogibati vsakršnim obremenitvam ter aktivnostim, ki so bile pred nezgodo vsakodnevni del njegovega življenja.

Pri udeležencih prometnih nesreč je velikokrat prisotna tudi skaženost, ki je lahko zelo moteča. Pri tem velja poudariti, da nekateri oškodovanci zaradi prizadete zunanjosti trpijo dolgotrajne duševne bolečine.

Za več informacij o uveljavitvi nečesa, kot je odškodnina za prometno nesrečo, se obrnite na vrhunske in priznane odškodninske strokovnjake podjetja Visoka odškodnina Planinšec (kolektiv).

Odškodnina za prometno nesrečo se z Visoko odškodnino Planinšec doseže zelo učinkovito.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja