Metered billing ali odmerjeno zaračunavanje storitev pod drobnogledom

Metered billing

Dandanes se večina plačil izvede s pomočjo digitalne tehnologije. Zato je programska oprema oziroma platforma, ki omogoča plačevanje izven meja UPN obrazcev, obvezna naložba za podjetja, ki sledijo tempu časa. S porastom elektronskega plačevanja pa se širi tudi ponudba različnih sistemov plačevanja. Eden izmed vedno bolj priljubljenih je sistem odmerjenega zaračunavanja storitev, oziroma bolje poznan v izvirniku, metered billing (odmerjeno zaračunavanje).

Različni načini plačevanja storitev

Danes se podjetja poslužujejo različnih načinov plačevanja svojih storitev. Najbolj preprost je sproten način plačevanja vnaprej določene cene storitve ob vsaki njeni uporabi. Ta način je priročen za tiste stranke, ki želijo neko storitev uporabiti le enkrat. Za vse tiste, ki se bodo storitev vašega podjetja posluževale daljše časovno obdobje, pa je zamuden.

Zelo pogost način plačevanja storitev je plačevanje tedenske, mesečne ali letne naročnine. To pomeni, da pripravite ?pakete?, ki zajemajo različno število enot vaših storitev. Uporabnik vaše storitve v vnaprej določenem časovnem obdobju uporablja le v tolikšnih količinah, kot je določeno v naročniškem paketu. Enote, ki jih uporabnik ne porabi, a so vključene v ?paket? ne vplivajo na nižjo ceno naročnine.

Tretji, v vsakdanjem življenju dobro poznan način, je odmerjeno zaračunavanje ali metered billing. Pogosto namesto tega izraza uporabljamo izraz plačevanje glede na porabo ali usage based billing. Preprosto povedano so to v vsakdanjem življenju položnice za vodo, elektriko, taksi? Pri teh storitvah ponudnik vnaprej določi ceno ene enote storitve, nato pa sistem na različne načine beleži porabo. Na koncu meseca prejmemo račun za toliko enot storitve, kolikor smo jih porabili. Poenostavljeno gre za sistem plačaj kolikor porabiš, ki se vedno bolj uveljavlja tudi v svetu tehnike ter elektronskega plačevanja in koriščenja storitev.

Kako deluje odmerjeno zaračunavanje storitev?

Podjetje, ki se odloči, da bo svoje storitve obračunavalo prek sistema odmerjenega zaračunavanja, mora izdelati dobro programsko opremo, ki bo strankam omogočala natančen in kakovosten način tovrstnega plačevanja. Če podjetje nima programskega inženirja, ki bi se spoznal na razvijanje programske opreme je dobro, da se odloči, da za to najame ljudi, ki se na ta posel spoznajo. Eno izmed podjetij, ki omogoča razvijanje programske opreme za sistem odmerjenega zaračunavanja storitev, je tudi podjetje Tridens technology.

odmerjeno zaračunavanje

Podjetje, ki ga najamete za izdelavo programske opreme za odmerjeno zaračunavanje storitev, vam bo izdelalo sistem, ki bo poleg spremljanja obiskov in uporabe lahko spremljal tudi interese vaših strank, ter vam tako omogočil, da svoje storitve nadgradite tako, da bodo še bolj zadoščale njihovim potrebam in željam. Vaša naloga je, da premišljeno določite cene osnovnih enot, saj bo sistem na njihovi osnovi na koncu meseca stranki zaračunal storitev.

Torej, najpomembnejše je, da se pri začetnem postavljanju programske opreme stvari odvijajo natančno in premišljeno, saj se tako izognete stresu, ki bi ga povzročile napake zaradi nenatančnosti. Zato je izbira kvalitetnega strokovnjaka za razvijanje programske opreme še toliko pomembnejša.

Zakaj se odločiti za odmerjeno zaračunavanje storitev?

Odmerjeno zaračunavanje storitev je strankam zelo prijazen način plačevanja storitev, saj se zavedajo, da plačajo le toliko, kolikor dejansko porabijo. Tudi vam ta sistem lahko prinese veliko pozitivnih stvari, saj ko imate sistem enkrat dobro postavljen, ta sam vodi izdajo računov. Naprednejši sistemi vam omogočajo tudi pridobivanje in uporabo statističnih podatkov, glede kupnih navad vaših strank in vam tako omogočajo hitrejšo izboljšavo vaših storitev.

Sistem za odmerjeno zaračunavanje storitev pride še posebej prav vsem tistim, ki se ukvarjajo s telekomunikacijami in televizijo ter različnimi storitvami, kot je na primer prevoz potnikov.

Sistem za odmerjeno zaračunavanje storitev oziroma metered billing je vedno bolj uveljavljen način plačevanja različnih storitev. Odlikujejo ga predvsem preglednost nad uporabo storitev, poenostavljeno vodenje in izdaja računov ter enostavna uporaba za stranke. Ob predpogoju, da vam sistem izdela strokovnjak, ki se na svoje delo dobro spozna, vam bo prihranil veliko izgubljenih živcev, hkrati pa vam omogočal vpogled v navade svojih strank glede uporabe vaših storitev.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja