Investicija v sončno elektrarno se mi bo povrnila v štirih letih

Vsake toliko časa se tudi meni zgodi, da pravi čas zgrabim kakšno dobro poslovno priložnost. Pred dobrima dvema letoma sem se odločil, da na streho mojega poslovnega objekta namestim sončno elektrarno. Za to bi se odločil že kakšno leto prej, če ne bi bil preveč neodločen. 

Sončna elektrarna se mi je izkazala za super investicijo. Ob zagonu elektrarne sem si izračunal, da se mi bo investicija povrnila prej kot v petih letih. Ampak to je bilo še pred začetkom vojne v Ukrajini, ko je bila električna energija še zelo poceni. Ko se je začela vojna v Ukrajini, se je nekaterim podjetjem električna energija podražila za celo do 13-krat. Osebno poznam človeka, ki se mu je to zgodilo. Tudi mojemu bratu se je zgodilo nekaj podobnega. Njemu se je električna energija konec leta 2022 podražila za sedemkrat. Potem so sicer prišle neke subvencije, vendar je bila podražitev še vedno zelo velika. Če upoštevam vse te podražitve, se mi bo sončna elektrarna oziroma investicija vanjo povrnila veliko hitreje, kot sem mislil. Nisem delal točnega izračuna, vendar sem prepričan, da prej kot v štirih letih. 

Trenutno so cene električne energije regulirane s strani vlade do konca leta. Če vlada regulacije ne bo podaljšala v leto 2024, se zna zgoditi občutna podražitev električne energije. Vlada je pred kratkim tudi sprejela nov zakon, ki uvaja pet tarif obračunavanja električne energije. Namen tega zakona naj bi bil, da bi energijo bolj smotrno uporabljali. Vendar vsi vemo, da se ob takih spremembah to vedno izkoristi tudi za dvig cen. 

Direktor podjetja ELES Aleksander Mervar napoveduje za naslednje leto podražitev električne energije v višini od 25 do 60 odstotkov. To pomeni, da se investicija v sončno elektrarno povrne še prej.  

Pohitite, če želite imeti naslednjih 30 let električno energijo brezplačno

Zakaj se tako zelo izplača investirati v sončno elektrarno? Razlog je predvsem en, in sicer je to net metering oziroma neto meritev. To pomeni, da kolikor elektrike vaša sončna elektrarna odda v omrežje, toliko električne energije lahko vi porabite iz omrežja. To je pomembno zato, ker sončna elektrarna največ električne energije proizvede poleti, najmanj pa pozimi. Vsi odjemalci porabimo največ električne energije pozimi in najmanj poleti. Po domače povedano nam omrežje služi kot brezplačni shranjevalnik električne energije. Poleti naša elektrarna proizvede največ viškov, ki jih “shrani” v omrežje, pozimi pa to energijo jemlje iz omrežja, ko je poraba velika in proizvodnja sončne elektrarne majhna. 

Če želite tudi vi izkoristiti to zelo ugodno ponudbo naše države, boste morali pohiteti. Net metering oziroma neto meritve bodo namreč veljale samo za tiste, ki bodo do konca leta 2023 oddali vlogo za postavitev sončne elektrarne. Pogoj je tudi, da elektrarno postavite in priključite v omrežje v letu 2024. 

Vsi, ki bodo še ujeli net metering, bodo lahko koristili te ugodne pogoje, dokler bo njihova elektrarna obratovala. To bi lahko v praksi pomenilo, da vedno. Ampak tudi če ne bo vedno, če bo le 20 ali 30 let, bo prav tako v redu! 

Za več informacij o postavitvi sončne elektrarne si poglejte moj intervju z Urošem Komatom, ki je direktor podjetja Elbos. Podjetje Elbos se ukvarja s postavitvijo sončnih elektrarn. Intervju si poglejte v videoposnetku spodaj. 

Za postavitev sončne elektrarne je na voljo tudi subvencija. V kolikor boste postavili sončno elektrarno kot fizična oseba za potrebe gospodinjstva, boste dobili okoli 700 evrov subvencije. 

Vsakega, ki se odloči, da bo postavil lastno sončno elektrarno, najbolj skrbi, kako mu bo uspelo urediti vso dokumentacijo za postavitev sončne elektrarne in tudi za pridobitev subvencije. V podjetju Elbos vam uredijo vso dokumentacijo, tako da vi s tem nimate nobenega dela. Samo podpišete in to je to. 

Če si boste omislili sončno elektrarno za gospodinjstvo, se investicija povrne malo kasneje, kot se bo pri meni. Cena električne energije za podjetja je kar občutno višja kot za gospodinjstva. Dražja električna energija pa pomeni, da se investicija prej povrne. Trenutno je izračun tak, da se vam investicija v sončno elektrarno povrne v šestih do sedmih letih. V primeru, da se bo električna energija podražila, kot napovedujejo, se bo čas povrnitve investicije drastično skrajšal.  V podjetju Elbos vam tudi izračunajo, v kolikšnem času se vam investicija povrne. 

V kolikor želite dobiti neobvezujočo ponudbo podjetja Elbos, izpolnite spodnji obrazec. 

  Kakšen bo strošek električne energije, ko boste imeli sončno elektrarno?

  Ko boste imeli sončno elektrarno priključeno na omrežje, boste vsak mesec dobili zelo nizek račun za električno energijo. V kolikor ima vaš objekt varovalke 3 x 20 amperov, bo ta znesek 10 evrov. V kolikor pa imate varovalke 3 x 25 amperov, bo ta znesek 15 evrov. 

  Vzdrževanja za sončno elektrarno praktično ni. V podjetju Elbos pravijo, da je pametno po nekaj letih pregledati delovanje vseh elementov, strošek tega je okoli 100 evrov. Se pa delovanje sončne elektrarne spremlja na daljavo. Tako da, če je kaj narobe, to opazijo že v podjetju. 

  Življenjska doba elektrarne je od 25 do 30 let. 

   

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja