Navdušeni boste nad tole pravljično gorsko vasico, v kateri se je ustavil čas!

Za gorsko vasico Topli Do verjetno še niste slišali. Jaz sem sicer vedel, da na Stari planini obstaja ta vasica, vendar doslej nisem vedel, da je tako zelo lepa, zato je tudi nisem obiskal. Prvič sem jo obiskal na mojem nedavnem potovanju po Srbiji in se vanjo popolnoma zaljubil. 

Sem pravi ljubitelj gorskih vasic, ki ležijo na visokih nadmorskih višinah in se je v njih ustavil čas. Ena takih gorskih vasic, ki sem jo že večkrat obiskal, je Lukomir v Bosni in Hercegovini. Obiskal sem jo že štirikrat in nad njo sem popolnoma navdušen. Kako sem se imel ob mojem zadnjem obisku, si lahko pogledate v videoposnetku na https://youtu.be/oFeMdI-dGOM?si=riff9t_aqe26cugV

Gorska vasica Topli Do pa se nahaja na Stari planini v Srbiji. Stara planina je gorovje, ki se začne v Srbiji in se razteza čez celotno Bolgarijo ter konča pri Črnem morju. Za več informacij si preberite moj članek na www.tomazgorec.si/stara-planina

V Topli Do sem se odpravil, ker so mi to svetovali fantje iz Pirota, ki sem jih slučajno spoznal v eni mali vasici med raziskovanjem tamkajšnjih lepot. Več o tem poznanstvu in gostoljubnosti Srbov izveste, če si pogledate video na https://youtu.be/C77XuKorBnQ?si=sOmEbDhhLQDkiv6z. Srbska gostoljubnost je res neverjetna. Že zaradi tega se izplača obiskati Srbijo. 

Žal sem se v Topli Do odpravil zadnji dan mojega potovanja in je bil obisk bolj kratek. Ampak nič zato, imam razlog, da ga obiščem še enkrat za malo daljše obdobje. 

Topli Do je majhna vasica ki se nahaja na nadmorski višini 919 metrov. Skozi vasico teče Javorska reka. Po zadnjem popisu prebivalstva, ki je bil leta 2011, v vasici živi 51 ljudi. Vasice Topli Do novogradnje popolnoma drugačnega stila, kot je sama vasica, niso uničile. Skoraj celotna vasica je namreč ostala popolnoma enaka, kot je bila pred stotimi leti. To je ena od najbolj arhitekturno ohranjenih vasic v Srbiji. 

Kako lepa je vasica z okolico, si poglejte v spodnjem videoposnetku. 

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Področje okoli vasice Topli Do je znano po številnih slapovih. Najbolj znan med vsemi je slap Kaluđerski skokovi, ki je z višino 232 metrov najvišji slap v Srbiji. 

Relativno blizu vasice Topli Do se nahaja kar nekaj zanimivih gora. Najvišja je Midžor z višino 2.169 metrov. Tukaj se nahaja še en dvatisočak, in sicer Dupljak, katerega višina je 2.032 metrov. Poleg tega se tukaj nahaja še kar nekaj vrhov med 1.500 in 2.000 metri nadmorske višine. Tisti, ki imate radi planinarjenje, boste tukaj zagotovo prišli na svoj račun. Naj še dodam, da je večina vrhov travnatih, dostopi pa so relativno nezahtevni. 

Za konec naj še dodam, da lahko ta raj obiščete za zelo malo denarja. Tako hrana kot namestitve so zelo poceni. 

Preberite si še en moj prispevek o srbski gostoljubnosti na www.tomazgorec.si/gostoljubnost-srbija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja