Stara planina je 530 kilometrov dolgo gorovje

Gorovje Stara planina se začne v vzhodni Srbiji in sega vse do Črnega morja, kjer se na rtu Emine spusti v Črno morje. Gorovje je dolgo kar 540 kilometrov. Širina gorovja je od 15 do 45 kilometrov. Najvišji vrh Stare planine je Botev, ki se nahaja na nadmorski višini 2.376 metrov. Najvišji vrh Stare planine v Srbiji je Midžor, ki se nahaja na nadmorski višini 2.169 metrov. Na celotnem področju Stare planine je kar 23 vrhov višjih od 2.000 metrov nadmorske višine.

Za Staro planino sem prvič slišal pred kratkim, ko sem se odpravljal na 11 dnevno potovanje po Srbiji. Obiskal sem jo bolj po naključju kot ne. Namreč bil sem v jugo-zahodni Srbiji in ker je bila za tu napovedana slaba vremenska napoved, sem se odločil, da se preselim na vzhod, kjer je bila vremenska napoved boljša. Zaradi vremena sem se odpravil v mesto Pirot, ki leži pod Staro planino.

V Pirotu sem si preko Bookinga rezerviral lepo enosobno stanovanje za dva dni. Ko sem šel že prvi dan na Staro planino in mi je bila zelo všeč, sem najem stanovanja najprej podaljšal za en dan, kasneje pa še za enega. Nič nebi bilo narobe, če bi v Pirotu ostal še kakšen dan, ker je bilo res čudovito.

Stara planina je res lepa in zanimiva. Videl sem zelo veliko lepih stvari, vendar nikakor ne vseh. Še veliko stvari bi si moral ogledati, vendar je za vse zmanjkalo časa. Tudi nekatere stvari, ki sem si jih ogledal, bi si jih moral bolj podrobno.

Prvi dan sem se sprehodil do kanjona reke Rosomače, kjer sem si ogledal kanjon in Rosomačke lonce. Kako zanimivo je bilo, si lahko ogledate v spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Izhodišče za Rosomačke lonce je vas Slavinja od katere imate dobrih 30 minut hoje do Rosomačkih loncev. Predlagam vam, da greste od Rosomačkih loncev še malo naprej ob reki Rosomači, kjer boste videli čudovit in veličasten kanjon.

Po obisku Rosomačkih loncev sem v eni majhni vasici našel zelo dobro gostilno, kjer sem se za zelo malo denarja, zelo dobro najedel.

Po kosilu sem se odpravil do slapa Tupavica. Z avtom se da priti skoraj čisto do slapa. Ampak vožnja vseeno traja kar nekaj časa, ker je zadnjih dobrih 5 kilometrov zelo slaba makadamska pot, kjer moraš iti z avtom zelo počasi.

Slap Tupavica je čudovit in zelo fotogeničen za slikanje. Kako je lep si lahko pogledate na sliki spodaj.

Ker smo bili sredi jeseni, se je zelo hitro naredila tema in tako si ta dan nisem mogel ogledati popolnoma nič drugega.

Naslednji dan sem se odpravil na najvišji vrh Stare planine v Srbiji. To je gora Midžor, ki se nahaja na nadmorski višini 2.169 metrov.

Izhodišče za pohod na Midžor je planinska koča Babin zub. Tukaj se nahaja tudi smučišče Stara planina, ki se je meni zdelo zelo zanimivo. Namreč imajo eno zelo strmo progo, kakršne jaz obožujem. Od koče Babin zub do vrha gore Midžor je 8 kilometrov. Kar pomeni, da v eno stran potrebujemo približno dve uri aktivne hoje. Jaz sem potreboval malo več časa, saj sem se večkrat ustavljal za slikanje.

Midžor je gora, ki je celotna poraščena s travo in je bila v jesenskem času, ko se je trava obarvala v zlato rumeno barvo še posebno lep. Pot do vrha je dokaj lahka in nudi številne lepe razglede na vse strani. Na poti do vrha sem izredno užival, ker je bila narava čudovita in pot čisto nič naporna. Malo je sicer bilo zoprno tik pred vrhom, ko je začel pihati res močan veter. Kako je bilo na vrhu, si poglejte v spodnjem video posnetku.

Mislim da je gora Midžor poleti ob sončnem vremenu, še veliko lepša kot jeseni.

Nad planinsko kočo Babin zub se nahaja gora z istim imenom. Vrh se nahaja na nadmorski višini 1.758 metrov. Od koče, do vrha potrebujemo okoli 45 minut. Vrh je zelo zanimiv, ker je sestavljen z nekakšnimi kamnitimi zobovi. Res je zanimiv.

Tretji dan sem se spet odpravil na Staro planino. Tokrat že zelo zgodaj, saj sem imel v planu da si pogledam tri znamenitosti, kar je pomenilo, da bom moral tisti dan prehoditi okoli 20 kilometrov.

Prva znamenitost, ki sem si jo ogledal je bila jama Vladikine ploče. To je fantastična, 660 metrov globoka jama. Kako sem šel 660 metrov globoko v njo si poglejte v video posnetku na strani www.tomazgorec.si/pecina-vladikine-ploce. Na strani najdete tudi podroben opis same jame in poti do jame.

Nato sem si šel ogledati zanimivo cerkvico svetega Petra in Pavla, ki se nahaja v votlini v gori. Kako lepa in zanimiva je, si poglejte v spodnjem video posnetku.

Po ogledu cerkvice sem imel namen, da bi šel na kosilo, vendar sem se premislil, ker sem vedel da sem na tesno s časom in da me čaka ogled še ene res lepe razgledne točke. Kljub temu, da ta dan nisem še nič jedel, sem se brez težav pognal še na 4 kilometrov dolgo pot do Kozjega kamna. Ker je bila narava tako zelo lepa in navdušenje na vrhuncu, nisem niti malo čutil lakote. Nasprotno, imel sem toliko energije, da bi tisti dan lahko namesto 20 kilometrov, prehodil vsaj 30 kilometrov. Seveda, če bi bil čas.

Po dobri uri hoda sem prispel do Kozjega kamna, kjer je res čudovit razgled na Zavojsko jezero. Ker je razgled težko opisati, predlagam, da si kar pogledate spodnji video posnetek.

A ni čudovit ta razgled, ki ste si ga ravnokar ogledali na zgornjem video posnetku? Meni je bilo čarobno.

Ko sem se odpravil od Kozjega kamna proti avtu, sem si želel, da bi pot trajala čim dlje. Namreč tako sem bil navdušen nad vsem kar sem videl ta dan in se nikakor nisem hotel posloviti od Stare planine.

Nazaj v mesto Pirot sem prispel že v popolni temi. Preden sem šel v stanovanje, sem se ustavil še v centru mesta, kjer sem se v moji priljubljeni prodajalni “pljeskavic” privoščil eno veliko in eno malo pleskavico v lepinji, ter pol litra Coca-cole. Za vse skupaj sem plačal manj kot 4 evre.

Na Staro planino se bom še vrnil

V Staro planino sem se dobesedno zaljubil. Tako, da to zagotovo ni bil moj zadnji obisk. V planu imam, da si enkrat vzamem 14 dni časa in raziščem celotno 530 kilometrov dolgo Staro planino.

Namen imam osvojiti najvišji vrh Botev, ki se nahaja na nadmorski višini 2.376 metrov, mogoče še kakšen drug vrh, ki je višji od 2.000 metrov.

Na Bolgarski strani Stare planine se nahaja zelo zanimiv spomenik Buzludža, ki so ga leta 1981 zgradili ob 90. letnici komunističnega gibanja v Bolgariji. Spomenik leži na nadmorski višini 1.441 metrov in je zanimiv predvsem zato, ker je zelo podoben letečemu krožniku. Danes je to zapuščen objekt, vendar po slikah sodeč, mora biti zelo zanimiv.

Tele popotniške ture na Staro planino se že veselim!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja