Ali so Srbi res najbolj gostoljuben narod na svetu?

Pred kratkim sem se vrnil s krajšega potovanja po Srbiji in ponovno sem zelo navdušen nad srbsko gostoljubnostjo.

Kot sem v Srbiji že navajen, vedno in povsod naletim na prijazne in gostoljubne ljudi. Tudi tokrat ni bilo nič drugače, oziroma je vse skupaj še preseglo moja pričakovanja.

S sopotnico Anito sva tri dni sva prespala v hotelu, ki je bil v bistvu splav na reki Zapadna Morava v kraju Čukojevac. Lastnik hotela je starejši gospod, ki se je nama predstavil kot Pajo. Gospodu Pajotu se takoj vidi, da je večji del svojega življenja delal v Franciji, saj ima hotel in okolico zelo lepo urejeno, sam pa je izredno razgledan in kulturen.

Že prvo jutro sva imela s Pajotom malo daljšo, vendar zanimivo debato v kateri sva oba uživala. Takoj sem videl, da se bova s Pajotom dobro ujela. Celo ugotovil sem, da sva si zelo podobna. Na veliko stvari sva imela popolnoma isti pogled. Tako kot jaz, je imel tudi Pajo včasih veliko diskoteko in se ukvarjal z zelo podobnimi problemi, kot sem se sam.

Ko sva s sopotnico Anito pojedla zajtrk in hotela plačati, je gospod Pajo rekel, da to časti on. Na vsak način sva hotela plačati, vendar ni šlo.

Ker nama je Pajo častil zajtrk, sva se z Anito odločila, da bova v vsakem primeru večerjala v njegovem hotelu, da se mu vsaj malo oddolživa za to, ker nama je častil zajtrk. Takoj se je izkazalo, da je bila najina odločitev dobra, saj je bila večerja odlična.

Tudi preostala dva dneva sva zajtrkovala in večerjala pri Pajotu, vendar sva se z njim vedno pregovarjala, ker nama ni nikoli hotel zaračunati obroka. Seveda mi niti na misel ni prišlo, da bi izkoriščal gostoljubnost gospoda Pajota in ves čas jedel zastonj pri njem. Ko nama ni hotel zaračunati obroka drugič, sem mu moral malo v šali, malo pa zares povedati, da ne bova, če nama ne bo računal večerje, pri njemu več jedla. Sva mu pa pustila, da je kdaj pa kdaj počastil kakšno pijačo, ker je bilo videti, da mu to zelo veliko pomeni.

Tomaž Gorec in gospod Pajo

Zadnji dan nama je Pajo ponudil, da lahko pri njemu ostaneva še dan ali dva popolnoma brezplačno. Če bi imela čas, bi ponudbo zagotovo sprejela, ker sva se pri njemu res zelo dobro počutila. Pri njem sva se počutila, kot da sva prišla za par dni na obisk k nekomu, ki ga dobro poznava že zelo dolgo časa. Ker nisva izkoristila te velikodušne ponudbe, nama je Pajo rekel, da imava, ko prideva naslednjič, dva dni bivanja brezplačno.

Kar malo težko nama je bilo oditi iz Čukojevca. Zase sem prepričan, da se bom k gospodu Pajotu zagotovo še vrnil.

Na najinem potovanju po Srbiji, na katerega sva se s sopotnico Anito odpravila v okviru mojega projekta 20.000 kilometrov z avtom po Evropi, sva prijazne ljudi srečevala na vsakem koraku. Težko je z besedami opisati to srbsko gostoljubnost, enostavno jo moraš doživeti!

Sam sem prepotoval že velik del sveta. Bil sem na več kot 15 daljših potovanj po Aziji, Afriki ter Severni in Južni Ameriki. Z gotovostjo lahko trdim, da tako prijaznih ljudi, kot so v Srbiji, nisem srečal še nikjer. Verjetno imajo to v genih.

Ko ravno pišem o prijaznosti in gostoljubnosti, bi veliko krivico naredil prebivalcem Bosne in Hercegovine, če jih ne bi omenil. Tudi v Bosni in Hercegovini so ljudje zelo prijazni. Mogoče samo za odtenek manj kot v Srbiji.

O gostoljubnosti Srbov ima podobno mnenje kot jaz tudi svetovna popotnica Benka Pulko, ki je v svoji knjigi Pocestnica napisala, da so najbolj gostoljubni Srbi in Iranci.

Dostikrat slišim kakšnega slovenskega popotnika, ki navdušeno razlaga, kako je lepo potovati po Aziji, ker so ljudje tako zelo prijazni. Škoda, da ti popotniki ne vidijo, da imajo tik pred nosom dve zanimivi deželi, kjer bodo zagotovo še lepše sprejeti, kot v Aziji.

Razmislite, če nebi šli na svoje naslednje potovanje v Srbijo. Super se boste imeli in zelo poceni bo vse skupaj!

Preberite si tudi Anitin članek z naslovom Potovanje v Srbijo, ki ga najdete na www.tomazgorec.si/srbija.

1 komentar

  1. tudi sama poznam gostoljubnost Srbov zato je res prijetno jih spoznati in se z njimi spoprijateljit ti daš eno stvar on ti vrne dvojno imam prijatelje tam že dolga leta prihajajo v Slovenijo letos bo čas da jih spet obiščem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja