fbpx
Potovanja

Potopisno predavanje: Nebeški Tenerife z vzponom na Pico del Teide 3718 m

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Magični otok. Raj na Zemlji. Otok večne pomladi. Nebeški Tenerife, kot je otok poimenoval Izidor Furjan. Vse to so sopomenke po mnenju mnogih najlepšega koščka kopnega v Kanarskem otočju. Sedem večjih otokov nedaleč od afriške celine, države Maroko in Zahodna Sahara, tvorijo mozaik drugačnosti. Pred približno 2200 leti so Tenerife za svoj dom prepoznali Guanči. Tako se je ”odkrivanje” vulkanskega otoka začelo. Danes z več milijoni turistov letno predstavljajo pomembno turistično destinacijo. Zaradi terorističnih dejanj pa se je val turistov preusmeril v to območje, saj še velja za varno.

Loro Parque in Siam park

Park papig oz. loro parque v španščini je priljubljena točka za družinske izlete in se nahaja v bližini mesta Puerto de la Cruz. Več kot 40 milijonov obiskovalcev je obiskalo ta živalski vrt, ki deluje že od leta 1972. Takrat so gostili 150 papig; danes pa približno 4000 različnih vrst in podvrst. Loro parque pa danes ni le dom za papige, ampak za številne druge živali. Lastniki so želeli presežke in danes park vključuje največji evropski bazen za nastopanje delfinov, največjo razstavo pingvinov med štirimi stenami, najdaljši tunel za morske pse v Evropi, največjo tajsko vas izven Tajske in park je drugi največji gostitelj ork v Evropi. Redni nastopi morskih levov, papig, ork in delfinov pa skrbijo za animacijo obiskovalcev, ki ob vstopu plačajo zasoljeno vstopnino. Siam park je lastniško del prej omenjenega parka papig in se nahaja v bližini Costa Adeje. Tripadvisor ga je leta 2015 okronal za najboljši vodni park na svetu. Hkrati pa velja za prvi zeleni vodni park sploh. Največji zmaj na svetu pa bo zagotovo buril domišljijo najmlajših.

Nebeški Tenerife
Nebeški Tenerife

Paisaje Lunar

Tenerife nekateri poimenujejo kar kontinent v malem, saj je diverziteta pokrajine zelo bogata. Zaradi geološke zgodovine, ki je precej drugačna od slovenske, je marsikateri kotiček otoka poimenovan kot lunino površje oz. paisaje lunar. Najbolj znan primer luninega površja se nahaja nad vasico Vilaflor. Do razgledne točke se je potrebno sprehoditi približno 2 uri po označeni in urejeni poti. Pokrajina tam nas spominja na Đavolja Varoš v Srbiji; nekatere tudi na Kapadokijo v Turčiji, Meteore v Grčiji ali Belogradchik v Bolgariji. Kombinacija trših in mehkejših sedimentov je povzročila nastanek takšnih stožcev.

Pico del Teide

Če se vrnemo nazaj na naslov: Nebeški Tenerife ga lahko kaj kmalu povežemo z visoko v nebo segajočim vrhom Pico del Teide. S svojimi 3718m kraljuje ne samo nad Tenerifi ampak nad celotnimi ”Kanarci”. Večkrat se vam lahko dogodi, da se na južni obali kopate v morju in v senci pijete hladno pivo. Planinci pa premagujejo pobočja v snegu in vetru. Za tiste z nekoliko manj kondicije poskrbi žičnica Teleferico, ki vas pripelje le streljal pod vrh za katerega potrebujemo dovolilnico. Urejena stezica, ki jo nadzorniki nacionalnega parka Teide skrbno tudi kidajo v primeru snega je mala malica. Ampak pozor: hiter vzpon na to višino ni primeren za otroke in starejše. Vonjave žvepla že nakazujejo, da smo na vrhu. Majhen kraterček od koder imamo pogled na Kanarsko otočje in včasih celo na afriško celino pa je najvišja točka naše poti. Za okrepčilo poskrbi planinska koča Altavista v kateri lahko tudi prespite.

Tenerife je otok številnih priložnosti za (aktivni) turizem. Mnogoštevilni apartmaji, hoteli in hostli skrbijo za udobno namestitev. Restavracije s celega sveta ne pustijo lažne niti najizbirčnejše. Kajterji bodo uživali v okolici naselja El Medano, planinci v nacionalnem parku Teide, plavalci na številnih plažah črnega ali puščavskega peska, potapljači bodo raziskovali podvodni svet in padalci bodo gledali iz ptičje perspektive. Kaj boš počel ti? Se vidimo na Tenerifih? Izimanija te vabi!

Več o Tenerifih boste izvedeli na potopisnem predavanju: ”Nebeški Tenerifi z vzponom na Pico del Teide 3718m”, ki bo 21. januarja 2016 v Trebnjem v poslovnih prostorih podjetja Gorec d.o.o. na Obrtniški ulici 22. Pričetek predavanja bo ob 18:00. Predavatelj bo turistični in planinski vodnik Izidor Furjan.

PRIJAVNICA za potopisno predavanje

Ime in priimek

Vaša e-pošta

Vaše sporočilo (neobvezno)

 

Nebeški Tenerifi z vzponom na Pico del Teide 3718m
Nebeški Tenerifi z vzponom na Pico del Teide 3718 m – predavatelj bo turistični in planinski vodnik Izidor Furjan

 

Komentiraj prispevek