Triglavska sedmera jezera – srce Triglavskega narodnega parka

Triglavska sedmera jezera so me zelo očarala. Tako sem jih sama obiskala že dvakrat. Enkrat sem imela le 11 let, potem drugič pa smo se z družino odpravili 4 leta pozneje. Takrat smo s sabo vzeli tudi kužka. Šli smo po dveh različnih poteh. So pa zagotovo jezera primerna za vse, ki imate radi gore in naravo.  Triglavska sedmera jezera očarajo tudi s svojo barvo in lepoto. Jezer je točno sedem, pozimi jih je še več, ampak so to le nekakšne mlake, zato jih ljudje ne štejejo med Triglavska jezera.

Na nadmorski višini 1319 metrov se nahaja prvo izmed Triglavskih jezer, sedmo jezero pa se nahaja na višini kar 1988 metrov. Vsa Triglavska sedmera jezera spadajo v Triglavski narodni park, kjer spoštujte pravila, ki tam veljajo. To pomeni tudi, da se kopati v jezerih ne smete. Naj pa še povem, da ljudje večkrat rečejo, da so obiskali Triglavska sedmera jezera, ampak s tem ne mislijo vseh jezer. Večina ljudi gre samo do Koče pri Triglavskih jezerih ali pa še pot mogoče podaljšajo do jezera v Ledvicah. Drugače celotna pot po dolini Sedmerih jezer traja najmanj dva dni in morate prespati kje v planinskih kočah.

Triglavska sedmera jezera se imenujejo: Črno jezero, Dvojno jezero, jezero v Ledvicah, Zeleno jezero, Rjavo jezero, Mlaka na Laštah in Jezero pod Vršačem. Najprej sem prehodila pot Triglavskih jezer vse do Zelenega jezera, potem pa še pot do Dvojnega jezera. Obe poti bom tudi opisala v nadaljevanju. Sem pa obiskala tudi Mlako na Laštah  in pa Jezero pod Vršačem (ko sem obiskala Zasavsko kočo na Prehodavcih, saj se jezeri nahajata blizu te koče).

Koča pri slapu Savica- Triglavska sedmera jezera

Prvo leto smo izbrali plezalno pot, ki pa vseeno ni tako zelo zahtevna. Med potjo je nekaj jeklenic in klinov, ki vam pomagajo pri prehodu poti, kjer vam lahko hitro zdrsne. Sama sem uživala v plezanju, prav tako tudi brat.

Kako do izhodišča?

Do izhodišča lahko pridete, tako da se najprej zapeljete v Bohinj. Tam pa morate slediti oznakam za Slap Savica. Parkirišče je plačljivo, prostora pa kar nekaj. Parkirni prostor lahko najdete tudi v senci. Ko pridete nazaj si pa lahko ogledate tudi Slap Savica, ki je mogočen in čudovit.

Opis poti

Najprej morate slediti oznakam za Črno jezero in pa tudi za Kočo pri Triglavskih jezerih. Pot vodi skozi gozd in pa tudi preko jeklenic in klinov. Če niste za takšne pohodniške poti, priporočam, da izberete kakšno drugo. Sama sem tukaj zelo uživala in sem takrat imela le 11 let. Brez težav sem prehodila ta zavarovani del poti. Ko se zavarovana pot konča, boste hitro prispeli do Črnega jezera. To je v bistvu prvo izmed Triglavskih sedmerih jezer. Nahaja se pretežno v gozdu. Ni nekih razgledov okoli. Pot dalje ni več zahtevna in vas pripelje do Dvojnega jezera in do Koče pri Triglavskih jezerih. Tukaj vam ponujajo tudi hrano in pijačo, v koči je  možno tudi prespati. Dvojno jezero se skoraj vedno drži skupaj, ampak ko smo prvič bili tukaj, sta bila ločena.

Sami smo pot nadaljevali dalje. Sprehoditi se morate mimo koče. Pot vas vodi po dolini, na vse strani pa vas bodo spremljali čudoviti razgledi. Od koče pa do jezera v Ledvicah je nekje 1 ura hoje. Pot ne poteka po senci, tako da poleti poskrbite za ustrezno zaščito. Ko boste prišli do jezera v Ledvicah boste očarani nad to lepoto. Meni je to jezero najlepše. Je res čudovite modro-zelene barve.

Lahko greste potem še dalje, kot smo to storili tudi sami. Pot gre dalje do Zelenega jezera, ki je dobilo ime po zeleni barvi. To barvo v bistvu ustvarjajo alge, ki so v jezeru. Sami dalje nismo šli, lahko pa se odpravite. Bodite pripravljeni na to, da boste v tem primeru morali nekje prespati.

Planina Blato- Triglavska sedmera jezera

Ker smo tukaj že imeli kužke in smo Triglavska sedmera jezera spet hoteli obiskati, plezalna pot ni prišla v poštev. Tako smo si izbrali drugo, lažjo pot. Ampak tukaj ne greste mimo Črnega jezera, ampak le tega izpustite, ker pot poteka direktno do Dvojnega jezera.

Kako do izhodišča?

Najprej se morate zapeljati v Bohinj. Tukaj morate potem iti za Staro Fužino. Opazili boste tudi table za Planino Blato, ki jim morate slediti. Tukaj parkirišč ni veliko, so pa brezplačna. Morate biti kar zgodnji, da boste našli prostor za parkirati.

Opis poti

Najprej morate slediti oznakam za Planina pri jezeru. Tukaj je res lepo in v bližini je tudi eno majhno jezero. To jezero naj vas ne zavede, saj ni del Triglavskih sedmerih jezer. Potem, od te planine, pa morate slediti oznakam za Dedno polje. Po nekaj vzponih boste osvojili tudi to. Na Dednem polju boste lahko opazili tudi krave, saj je to nekakšna planina. Od Dednega polja dalje kar sledite oznakam za Koča pri Triglavskih jezerih. Pot se včasih malo vzpne, drugače pa ni zahtevna. Med potjo je kar nekaj tabel in oznak, vi jim le sledite vse do Koče pri Triglavskih jezerih. Ko pridete do Dvojnega jezera lahko nadaljujete dalje do drugih Triglavskih sedmerih jezer. Mi smo to leto odšli samo do Dvojnega jezera, se tam poslikali in odpočili in se nato odpravili nazaj v dolino.

Koča pri Triglavskih jezerih

Koča je odprta od junija in do konca avgusta, torej samo v poletnih mesecih. Kot sem že prej omenila se pri koči nahaja tudi Dvojno jezero, ki je ob velikih količinah vode združeno v eno jezero. Je pa od koče razgled na okoliške vrhove. V koči vam ponujajo hrano in pijačo, ter tudi možnost prenočišča. Od koče lahko greste tudi na kakšen bližnji vrh ali pa potem dalje po Dolini Triglavskih sedmerih jezer. Sami veste kaj si želite, tudi samo do koče je lepa pot in tudi samo Dvojno jezero je prelepo. Okoli Dvojnega jezera se najde veliko kotičkov za počitek, tako da lahko v miru uživate v lepotah naših Julijskih Alp.

Triglavska sedmera jezera kar obiščite. Poti je še več, izberite pa tisto, ki je najlažja za vas. Če hočete prehoditi celotno dolino jezer si vzemite kar čas. Sama priporočam, da greste vsaj do jezera v Ledvicah, ki vas bo očaralo, kot je mene. Tudi otroci in vaši kužki pot lahko prehodijo, če so tega vajeni. Vseeno je potrebno tudi nekaj kondicije, tudi če greste samo do Dvojnega jezera. Prav tako pa kakšen prigrizek v nahrbtniku pride še kako prav, saj je pot do koče dolga. Ne pozabite pa tudi na primerno obutev, pohodne čevlje.

Kje se nahajajo Triglavska sedmera jezera?

Triglavska sedmera jezera se nahajajo v ledeniški alpski dolini med Bohinjem in Trento.

Katero jezero je najlepše?

Vsako jezero je po svoje čudovito, jezero v Ledvicah pa je najbolj priljubljeno zaradi svoje oblike in čudovite zeleno-modre barve. Zelo obiskano je tudi Dvojno jezero in Zeleno jezero.

Pri katerem jezeru se nahaja koča?

Koča pri Triglavskih jezerih se nahaja ob Dvojnem jezeru, kjer nudijo tudi hrano, pijačo in prenočišča.

Kako se imenuje vseh sedem Triglavskih jezer?

Triglavska sedmer jezera se imenujejo: Črno jezero, Dvojno jezero, Jezero v ledvicah, Zeleno jezero, Rjavo jezero, Mlaka na Laštah in Jezero pod Vršacem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja