Turistična agencija Potepuh me bo tožila

Danes sem dobil zanimiv telefonski klic. Gospa je povedala, da kliče v vezi spletne strani Potepuhi.si in da ja zanima v kakšem smislu je to združenje, za kakšna potovanja,…. Potem pa le pove, da je na drugi strani Turistična agencija Potepuh. Klicala me je direktorica (najbrž tudi lastnica) osebno.

Potem mi pove, da imajo oni zaščiteno blagovno znamko Potepuh in da smo jim nelojalna konkurenca. Povedal sem ji, da mi nismo Potepuh ampak Potepuhi, oziroma Potepuhi.si. Povedal sem ji tudi, da nismo nikakršna turistična agencija, ampak samo združenje tistih, ki radi potujejo in jih zanimajo potovanja.

Vztrajala je na tem, da smo jim nelojalna konkurenca in da me bodo tožili, če ne bom spletne strani odstranil v desetih dneh. Vprašal sem jo tudi, če se ji ne zdi malo smešno, da ena turistična agencija toži mene zaradi enega majhnega združenja ljudi, ki jih zanimajo potovanja.

Čeprav se mi zdi neumno, bom spletno stran raje umaknil, ker se mi ne da tožit in zapravljati denar brez veze. Mogoče, so me hoteli samo malo prestrašiti? Se bom pa vseeno pozanimal, če imajo pravno osnovo, da me tožijo. Če me kdo bere, ki je iz pravniške stroke, bi ga prosil za nasvet!

14 komentarjev

 1. Blagovna znamka “Potepuh” je registrirana kot “39: opravljanje turističnih storitev (razen hotelskih rezervacij)”. Zatopnik je “Irena Nečemer, odvetnica,
  Oplotniška 1a, 3210 Slovenske Konjice, SI (Slovenija)”.

  (441) Objava prijave: 30.06.1998
  (450) Objava registracije: 31.12.1998

  Domena potepuh.si je registrirana 2005-04-04. Tvoja domena potepuhi.com je registrirana 2009-04-06. Načeloma si na slabšem, a ker se ne ukvarjaš z “opravljanjem turističnih storitev” mislim, da bi bilo dobro kontakrirati odvetnika. Je pa to nekakšna slovenska posebnost, da se zelo teži zaradi podobnih domen. V tujini to niti ni tako pogosto. Pač omejenost in “internetna zaostalost” določenih osebkov. Verjetno ima lastnica kakšno pravniško izobrazno in se hoče z njo zdaj “bahati”. Moje skromno mnenje. Mislim, da bi zmagal, če bi te podjetje tožila. Kako sposobno je slovensko sodstvo v “internetnih vodah” ne vem. Verjetno ne kaj dosti tko da bi lahko tudi izgubil.

 2. Sicer pa če imaš voljo in čas res ne bi bilo slabo, da bi kontaktiral odvetnika ter ga malo povprašal kako pa kaj. Me kar zanima, kako bi se zgodba razpletla na sodišču. Po moje bi zmagal. Je pa tudi res, da pri slovenskem sodstvu nikoli ne veš…

 3. najbolje da tožijo erazma in hudo mravljico 😛

  sicer nisem pravnik … ampak menim da ni nobene pravne podlage za zahtevo po odstranitvi spletne strani … vsekakor pa ne le na osnovi telefonskega klica 😉
  v kolikor bi bil na tvojem mestu se vsaj do pisne zahteve z argumentiranimi razlogi … in seveda podkrepljeno z dokazi o zaščiti besede potepuh in njenih izpeljank … ne bi obremenjeval s tem klicem … ki je bil najverjetneje popoln brc v temo 😉

  se je potepuh … očitno malo izgubil v svojih poteh 😉

 4. ti se kar raje najprej pozanimaj, ker to o nelojalni konkurenci se meni zdi nesmisel, glede na to da sploh ne izvajate nobene profitne dejavnosti.

 5. Jaz bi tako naredil in priporočam tudi tebi… če imaš kakšne profitabilne namene z njo, se bori naprej, če ne…registriraj kaj drugega.

 6. Živjo!

  Se popolnoma strinjam z Matjažem. V poslovnem svetu se moraš vedno boriti in nikoli kloniti (obupati) ko prideš do ovire. Ne popusti!

  Preberi si (13. in 24. člen)
  http://www2.gov.si/zak/Zak_vel.nsf/0/58273dd3e1325e33c125662b002975a6?OpenDocument

  Bi ti predlagala da obrneš telefon in pokličeš na Urad za varstvo konkurence, ti bodo dali najbolj točne informacije. Vsekakor mislim da ni tukaj nobene nelojalne konkurence, saj ti verjetno niti nimaš registrirane dejavnosti, društva… tako da … naj ti ne bo nerodno vprašat državnih institucij, mi jih plačujemo, naj nam pomagajo ko jih potrebujemo!

  lp

 7. ja se strinjam z vsemi tukaj, malo se pozanimaj z odvetnikom, ker tudi meni je to nesmisel, nebi rekla če bi se seveda ukvarjal s turistični agencijo, a je to le zgolj druženje, totalna bedarija.

 8. mislm upam da me boš razumel kaj sem hotela povedati s totalno bedarijo, malo sem čudno napisala, nisem mislila da je druženje totalna bedarija ampak to da ti je kr neki zatežila…

 9. Telefonski klic nekoga, ki ima preveč časa… Mogoče je šlo pa pri vsem skupaj za prikrito promocijo svoje agencije? 😉 .. jim že slabo evre nosi… 🙂

 10. Ker sem imel dan nazaj sam podobno izkušnjo, sem zadevo preveril pri Uradu RD za intelektualno lastnino. Lahko ti povem, da zadeva ni sporna in da se je pač ta gospa odvetnica hotela le malo pobahati.
  Probati seveda ni greh.

  Sam sem dobil takšen primer: Če bi nekdo hotel zaščiti recimo besedo jogi, jo sicer lahko, vendar ta zaščita nima nobenega pomena kot zaščita besede, saj je splošno znana beseda, ki pomeni neko stvar. To besedo uporabljamo pač vsi. Lahko bi edino zaščitil besedo v nekih barvah in v neki posebni pisavo, v smislu znaka – slike.

  Mislim, da gre v tvojem primeru za podbno zadevo.

  To je prvič. Druga pomembna stvar pa je v tem, da se ti, kot lastnik domene (še 🙂 ) ne ukvarjaš profesionalno s takšno dejavnostjo kot oni, zato zadeva sploh ni sporna.

  lp

  Damjan

 11. Mislim kaj se danes gredo nekateri… kot da nimajo pametnejšega dela. Ja pa ja vidijo, da nimate podobnih spletnih strani, niti storitev, nič :). Oni nekaj prodajajo, vi pa imate svoj blog. Kaj je tu podobnega? 🙂

 12. Malo reklame ne škodi: mi se imenujemo Založba Turistika, Višja šola za turizem v Portorožu pa se imenuje Turistica. In kaj je tu spornega? Prav nič. Vse je v najlepšem redu.
  Zato kar brez skrbi uporabljaj domeno potepuhi.si. Tudi če boš odprl turistično agencijo, lahko zelo mirno spiš.

 13. Zelo zanimiva debata se tule plete okrog tega tvojega potepuhi – ja…. Naj te pa seznanim malo s temi zadevami – se delno z njimi tudi ukvarjam…

  Ime turistične agencije POTEPUH je zaščiteno kot blagovna znamka in ker naš zakon veleva, da so s tem zaščitene tudi izpeljanke tega imena, to pomeni, da ti ne smeš v nikakršne turistične namene uporabljat tega imena… Lahko se uporablja za druge dejavnosti (npr. obstaja radio potepuh). Glede na to, da sem si ogledala tole tvojo spletno stran potepuhi.si, in je že skoraj zavajujoča, aj bi človek res mislil, da gre za turistično agencijo, ima gospa kar prav in ima tudi pravno podlago za takšno zahtevo.
  Matjaž sedaj pa še odgovor na tvoj komentar:
  Vi ste založba Turistika in se verjetno ukvarjate z izdajanjem knjig ali pa nekaj takega, tisto je pa visoka šola turistika in tukaj gre za 2 popolnoma različne dejavnosti.
  Tako, da Tomaž, ta gospa te ni klicala, ker bi imela preveč časa (po podatkih na internetu sodeč podjetje obstaja že 20 let), ampak zato, ker ji dejansko predstavljaš nelojalno konkurenco! Žal, ampak tukaj izgubiš ti :O

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja