Velika Baba – dvatisočak nad dolino Lepene

Velika Baba

Za goro Velika Baba smo vedeli že prej, saj smo se radi podajali proti Krnskem jezeru. Eno leto smo imeli plan, da gremo na Veliko Babo, nato pa smo pristali na vrhu Krna, čeprav je čisto na drugem koncu. Velika Baba se nahaja v Julijskih Alpah, na višini 2016 metrov nad morjem. Nahaja se nad dolino Lepene, od koder tudi poteka ena od najkrajših poti do vrha. Čeprav piše na tablah, da za hojo do vrha potrebujem 4 ure, vam iz lastnih izkušenj povem da je kar več. Morate gledati, da se boste med potjo kar nekajkrat ustavili, zaradi prelepih razgledov. Že med potjo so razgledi fantastični, na vrhu pa vam seže pogled po celotnih Julijskih Alpah. Mi smo se na Veliko Babo odpravili pred tremi leti, z nami sta šla tudi naša dva kužka maltežana , ki sta pot brez težav prehodila.

Čeprav je gora visoka 2016 metrov je primerna za vsakogar. Pot ni pretirano težka, edino kar se malo vleče. Med samo potjo ni nobenega izvira vode, med poletjem zna biti grozno vroče, zato morate imeti s sabo dovolj tekočine, prav tako je dobro dati v nahrbtnik nekaj hrane. Ker pot pelje blizu Krnskega jezera, je med potjo tudi koča, ki pa je 10 minut oddaljena od poti. V koči se lahko najeste, ampak najboljše je, da jo obiščete, ko se vračate z Velike Babe, zato da ste na vrhu še pred najhujšo vročino.

Kako do izhodišča?

Najkrajša pot in prav tako najlažja je iz doline Lepena. Ko se peljete čez Vršič in greste proti Bovcu ali obratno, boste videli napis Lepena. Zavijete na to cesto in se peljete vse do konca kraja Lepena. Pri domu dr. Klementa Juga imate ogromno brezplačnih parkirišč. Parkirišča so v večini na soncu, ampak tako ali tako boste prišli nazaj popoldan, ko ne bo več sonca, ker vam bo pot vzela cel dan.

Opis poti

Pri domu boste opazili table za Krnsko jezero, Krn, Veliko Babo ter še nekaj vrhov. Pot vas najprej vodi po označeni lepo uhojeni poti čez gozd. Tukaj si kar privoščite hojo po senci, dokler traja. Nekje po uri in pol boste prišli do zgornje postaje žičnice, kjer se tudi gozd konča. Če greste v poletnem času, se bo sedaj tukaj pot pričela po soncu. Zato poskrbite za zaščito tako glave, kot tudi obraza s sončno kremo. Pot vas vodi naprej po široki dovozni poti, greste tudi mimo merjenja višine snega. Tukaj lahko vidite kako visoko je sneg v visokogorju in katerega leta je bilo največ snega. Od tukaj naprej bodite pozorni na tablo, ki vas bo usmerila na levo pot, ki pa je bolj ozka in vas vodi čez travnike. Če greste naravnost pridete do koče pri Krnskem jezeru.

Naprej vas pot vodi čez travnik, kjer postaja na čase trava kar visoka. Pot je lepo sledljiva, čeprav tukaj ne srečate ogromno planincev. Mi tisti dan nismo srečali nikogar, sami smo se sprehodili vse do vrha. Nato se vzpenjate večinoma časa čez melišče. Ko se boste po melišču vzpenjali vedno višje, boste imeli vedno lepše razglede na okoliške vrhove, najlepši bo pogled na sam Krn ter tudi na Krnsko jezero. Sama pot ni težka, prav tako ne naporna, edino poleti zna biti vroče. Če poskrbite za zadostno količino vode in zaščito, ne bo težav. Mogoče je edino zadnji del malo bolj zahteven, tam nekje zadnje pol ure, saj se je potrebno malo bolj vzpenjati. Ampak ni nobenih klinov ali kakšnih jeklenic.

Na samem vrhu je ves trud poplačan, saj se vam na vrhu ponujajo enkratni razgledi na vse strani. Mislim, da se od tukaj res vidijo celotne Julijske Alpe. Mi smo do vrha potrebovali več kot 5 ur. Res, da se nam ni nikamor mudilo, tudi dva kužka sta šla z nami in to vso pot sama. Med potjo smo ogromno slikali okolico in seveda nismo pozabili tudi na sebe. Na vrhu si vzemite čas, naj se vam nikamor ne mudi, saj boste mislili, da se tukaj čas ustavi.

Na poti nazaj se lahko ustavite pri domu pri Krnskem jezeru, kjer si lahko naročite mrzlo pivo in naročite eno od toplih jedi. Če pa imate še kaj časa, pa se odpravite do Krnskega jezera, kjer boste lahko pogledali, kje ste danes bili, kako daleč vas je ponesla pot.  Krnsko jezero je vredno ogleda od koče imate samo 10 minut do njega. Ni primerno za kopanje, saj se ne smete kopati v njem, ohranjajte naravo saj ste v Triglavskem narodnem parku.

Velika Baba

Dom pri Krnskem jezeru

Dom se nahaja na višini 1385 metrih v Julijskih Alpah. Najlažja in najhitrejša pot je iz Lepene, saj ste samo v 2 urah že pri domu. Dom vam nudi tudi prenočišča, ter zimsko sobo z 18 ležišči. Odprt je od junija pa vse do konca septembra. Če hočete v domu prenočiti, je najboljše, da prej rezervirate, saj se zna zgoditi, da je v poletnih mesecih vse polno. Od tukaj vodi kar nekaj poti na višje vrhove, zato je dom poleti zelo zaseden. Zunaj in znotraj imate kar precej miz in klopi, kjer se lahko spočijete ter kaj dobrega pojeste ter nekaj mrzlega spijete. Pri domu ni kakšnega posebnega razgleda, za razgled se morate odpravit ali k jezeru ali pa na kakšen vrh.

Dom dr. Klementa Juga

Dom se nahaja v kraju Lepena na nadmorski višini 700 metrov. Do doma se lahko pripeljete z avtom ali se podate peš na en lep izlet. Pred samim domom je ogromno brezplačnih parkirišč. Od doma vodi ogromno poti, najkrajša je do Krnskega jezera. Pred samim domom imate tudi klopi, kjer se lahko usedete in nekaj pojeste, prav tako vam nudijo pijačo. Dom je odprt od junija pa do konca avgusta oziroma septembra, vse je odvisno od samega vremena. Lahko tudi prenočite, saj nudijo 40 prenočišč ter 14 skupnih ležišč. Nimajo pa zimske sobe, tako da lahko tukaj prespite samo v poletnih mesecih.

Kaj si še ogledati

Mislim, da tisti dan, ko se boste podali na Veliko Babo, vam ne bo ostalo kaj dosti časa za kaj še obiskati. Med potjo skočite do Krnskega jezera, ker ga imate v bližini. Med samo potjo, ko se boste vračali iz Lepene lahko opazite tablo za Šumikov vodni gaj, ampak celotna pot traja več kot eno uro. Če imate dovolj časa vam priporočam obisk, saj vas bodo slapovi in brzice navdušile. Ne smete pa pozabit si ogledati Velika korita Soče, ki jih zagotovo ne boste zgrešili.

Ne se ustrašit, da je Velika Baba naporna pot, samo zato se do vrha hodi približno 5 ur. Lepo počasi z veliko količine vode vam bo uspelo. Če smo jo mi in tudi dva kužka osvojili brez težav, bo tudi vam uspelo. Seveda malo kondicije pa je potrebno in ne pozabite na dobro obutev ter oblačila, ker vreme se lahko hitro spremeni. Pa kakšna sladka tablica in kakšno sadje v nahrbtnik in Velika Baba bo osvojena.

Koliko časa se hodi na vrh Velike Babe?

S hitrim tempom in brez ustavljanja boste za hojo potrebovali približno 4 ure, če pa se boste vmes ustavili za fotografiranje in kratko malico, pa kar kakšnih 5 ur.

Ali je pot na Veliko Babo zahtevna?

Sama pot ni zahtevna, ves čas se hodi po lepo urejeni poti, brez jeklenic in klinov. Edino časovno nam pot vzame kar nekaj časa.

Ali je pot primerna za manjše otroke?

Pot na nobenem delu ni izpostavljena, in je popolnoma varna tudi za otroke, a kondicijsko manjši otroci poti ne bodo zmogli. Je pa primerno, da manjše otroke nesete v nosilki.

Kje je mogoče parkirati, in ali je parkirišče brezplačno, za vzpon na Veliko Babo?

Parkirati je mogoče pri domu dr. Klementa Juga, ki se nahaja v Lepeni. Tam je na voljo ogromno brezplačnih parkirišč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja