Velika korita Soče so čudovita naravna znamenitost, ki jo morate videti

Velika korita Soče

Dolina Soče je čudovita in zagotovo odlična ideja za kam na izlet po naši lepi Sloveniji. Sam sem dolino reke Soče obiskal že več kot desetkrat in sem nad njo vedno znova navdušen.

Znamenitosti v dolini Soče je veliko. Prva znamenitost je že sam izvir Soče. Ena največjih znamenitosti, ki si jo morate obvezno ogledati, če boste v teh koncih, so Velika korita Soče. Zanimiva so v vseh letnih časih. Še posebej je tukaj prijetno julija in avgusta, ko so temperature v večjem delu Slovenije krepko nad 30 stopinj Celzija, tukaj pa je prijetno hladno. Reka Soča pa je še vedno osvežujoče hladna.

Velika korita Soče se nahajajo na cesti med Bovcem in Vršičem. Od Bovca so oddaljena samo dobrih 11 kilometrov, od Vršiča pa 26 kilometrov. Najboljši kraj za parkiranje vašega avta je na koncu Velikih korit Soče. To je kraj, ki ga vidite na zgornji sliki. Če boste prišli iz smeri Vršič, boste malo za vasjo Soča zavili levo proti Lepeni. Samo slabih 100 metrov po tem, ko boste zavili levo, boste prečkali most čez reko Sočo in tik za mostom zavili desno in se peljali še približno 250 metrov, kjer boste prišli do velikega parkirišča, kjer boste lahko brezplačno parkirali svoj avto. Takrat, ko ni velike gneče, je možno avto parkirati tudi v neposredni bližini mostu čez Sočo.

Ko parkirate svoj avto na parkirišču se odpravite ob Soči navzgor. Najprej boste prišli do kraja, ki ga vidite zgoraj na sliki. Tukaj se končajo Velika korita Soče. Tukaj se običajno obiskovalci slikajo, sončijo in tisti najbolj pogumni tudi kopajo. Pogum za kopanje je potreben, ker je voda kar hladna.

Od kraja, ki ga vidite na sliki zgoraj pot nadaljujete po desni strani reke Soče, če gledate proti Vršiču. Približno sto metrov naprej je most, ki ste ga prej prečkali z avtom. Iz mosta je lep razgled na Velika korita Soče v obe smeri. Kako so videti ta korita si poglejte na spodnjem videoposnetku.

Po ogledu videoposnetka sem prepričan, da ste navdušeni nad lepoto in posebnostjo Velikih korit Soče.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Od mostu dalje nadaljujete pot po desni strani reke Soče (če gledate proti Vršiču), kjer je gozdna potka. Včasih pot vodi čisto ob koritih, tako da bodite previdni, da vam ne bi zdrsnilo in bi padli v korita. Korita so na nekaterih mestih globoka tudi do 15 metrov.

Velika korita Soče so dolga okoli 750 metrov. Na nekaterih delih so široka samo dva metra. Globoka pa so tudi do 15 metrov. Globina je odvisna tudi od nivoja vode. V času, ko je vode veliko se korita napolnejo zelo visoko. Včasih celo do vrha korit. Ko pa je suša, je nivo vode zelo nizek.

Ker sem po naravi in duši pustolovec in raziskovalec, sem si Velika korita Soče ogledal tudi na mestih kjer uradno ni poti. Na nekaterih delih na levi strani (če gledamo proti Vršiču) reke Soče je dostop do korit zaraščen, vendar ko prideš do korit na parih mestih vidiš zelo lepe stvari. Če se boste slučajno tudi vi lotili raziskovanja na način kot sem se ga jaz, vam predlagam, da ste zelo previdni!

Mala korita Soče

Samo slab kilometer višje, kjer se začenjajo Velika korita Soče, se nahajajo Mala korita Soče. Čeprav mala korita niso tako zelo spektakularna, kot velika, so zagotovo vredne ogleda.

Mala korita Soče so dolga 100 metrov. Globoka so maksimalno 6 metrov. Na nekaterih mestih so široka samo en meter.

Če greste iz Bovca proti Vršiču se Mala korita Soče nahajajo zelo kmalu, ko se konča vas Soča. Zaviti morate desno, skozi kamniti most, kjer se nahaja kamp Korita. Takoj, ko pridete čez most, lahko parkirate svoj avto. Že iz mosta se lepo vidi Mala korita. Seveda pa se jih izplača iti pogledati tudi od bližje.

Velika korita Soče

Ali je potrebno za ogled Malih in Velikih korit Soče plačati vstopnino?

Za ogled Malih in velikih korit Soče ni potrebno plačati nobene vstopnine.

Ali je parkiranje brezplačno?

Parkiranje pri Malih in Velikih koritih Soče je popolnoma brezplačno.

Koliko časa potrebujem za ogled Malih in Velikih korit Soče?

Za podroben ogled Malih in Velikih korit reke Soče potrebujete vsaj eno uro in pol. Bolje je, da računate dve uri. Če pa se imate namen še sončiti in kopati v reki Soči, boste potrebovani še malo več časa.

Kateri letni čas je najbolj primeren za ogled Malih in Velikih korit Soče?

Moje osebno mnenje je, da je tukaj najlepše od sredine pomladi do začetka jeseni. Zelo zanimivo je tudi pozimi, ko korita zaledenijo.

1 komentar

  1. Sama Korita Soče so se tudi meni vtisnila v lep spomin. Tista zelena barva te kar privabi. Tukaj smo z družino kampirali kar 10 let in se korit nismo naveličali. Vedno nas je tudi presenetil sam izvir Soče. Tukaj je včasih bilo več vode, včasih pa res čisto malo. Soča je res prelepa in skriva marsikaj, kar si je zagotovo vredno pogledati. Kot ste pa napisali je pa kopanje samo za najbolj pogumne. Sama se komaj zmočim v Soči, ker je res mrzla.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja