Kam na izlet v Sloveniji po koronavirusu?

Na srečo se kriza s koronavirusom končuje, kar pomeni, da bomo spet lahko hodili na izlete po naši lepi Sloveniji. Jaz se že veselim! Kaj pa vi?

Za vas sem pripravil 5 zanimivih idej kam na izlet po Sloveniji. Vse kraje, ki jih najdete med mojimi predlogi sem osebno obiskal vsaj enkrat, nekatere tudi večkrat.

1. Obisk naravnega termalnega vrelca v katerem se lahko kopate

Do kopanja v morju, rekah in jezerih nas loči še kar nekaj časa, saj moramo počakati, da bo voda dovolj topla. Lahko pa se gremo kopati tja, kjer so naravni vrelci in je voda vedno dovolj topla za kopanje.

Na Dolenjskem se nahajajo kar trije zanimivi naravni vrelci termalne vode, kjer se lahko kopate v vseh letnih časih. Najvišjo temperaturo ima naravni vrelec pri Leničevem domu v neposredni bližini Kostanjevice na Krki. V tem vrelcu je temperatura vode kar 35 stopinj in se lahko kopate tudi takrat, ko je zunaj sneg in mraz. Vse informacije o tem termalnem izviru najdete na www.tomazgorec.si/kopanje-na-prostem-v-termalni-vodi. Omenjen predlog je zagotovo dobra ideja kam na izlet v Sloveniji, saj je v teh krajih še veliko drugih zanimivih stvari. Vredna ogleda je Kostanjevica na Krki, Krakovski gozd, Trdinov vrh in še veliko drugih zanimivosti.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Samo 13 kilometrov od zgoraj opisanega vrelca se nahaja še en zanimiv termalni izvir. Imenuje se Klunove toplice. Temperatura vode v Klunovih toplicah je 27 stopinj. Kako so videti Klunove toplice si poglejte na www.tomazgorec.si/klunove-toplice.

Najlepši in najbolj zanimiv termalni izvir na Dolenjskem pa je zagotovo termalni vrelec v kraju Klevevž. Tukaj je res zelo lepo. Na mestu, kjer je termalni izvir se začne zanimiva soteska reke Radulje. Samo nekaj deset metrov stran se nahajajo dve zanimivi kraški jami, še malo višje pa ostanki gradu Klevevž. Več o tem lepem kraju lahko izveste na www.tomazgorec.si/klevevz, kjer najdete zanimive slike in videoposnetek.

2. Goriška Brda

Moj drugi predlog kam na izlet po Sloveniji so Goriška Brda. Meni so Goriška Brda še posebej zanimiva v tem letnem času, ko je vreme običajno malo bolj sončno in bolj toplo, kot v drugih delih Slovenije.

V Goriških Brdih si morate nujno ogledati zapuščeno vas Slapnik v kateri naj bi se snemal svetovno znan resničnostni šov. Vasica je zelo lepa in zanimiva za ogled. Vse informacije o njej najdete na www.tomazgorec.si/slapnik.

Nekaj ostalih znamenitosti, ki vam jih priporočam za obisk v Goriških Brdih je idilično mesto Šmartno, razgledni stolp Gonjače in naravni most Krčnik. V Goriških Brdih je tudi veliko zanimivih pohodniških poti in vinskih kleti.

3. Rogla z okolico

Prihaja čas, ko bo Rogla z okoliškimi zanimivostmi vse bolj zanimiva za obisk. Ko bo v dolini vroče in soparno, bo na Rogli sveže in ravno prav toplo. Mogoče ta trenutek Rogla še ni ravno najboljša ideja kam na izlet po Sloveniji, zagotovo pa bo to čez kakšen mesec, ko bomo iskali mesto za ohladitev in osvežitev od vročih in soparnih dni.

Najnovejša turistična pridobitev Rogle je pot med krošnjami. To je zanimiva pot, ki je speljana dobesedno med krošnjami dreves z zanimivim razglednim stolpom. Kako je videti vse skupaj si poglejte na slikah in videposnetkih na www.tomazgorec.si/pot-med-krosnjami.

Na Rogli je vredna ogleda tudi cerkev Jezusove spremenitve na gori. To je druga najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. Cerkev ima zelo zanimivo arhitekturo.

Rogla ima še en razgledni stolp, ki se nahaja 2 kilometra od hotela Planja. Do njega lahko pridete peš ali s kolesom.

Če imate radi pohodništvo vam svetujem, da se iz Rogle odpravite do čudovitih Lovrenških jezer. Kako čudovita so Lovrenška jezera si poglejte na www.tomazgorec.si/lovrenska-jezera. Za turo do Lovrenških jezer boste potrebovali vsaj tri ure. Glede na to, da so res čudovita, predlagam, da si za ogled vzamete malo več časa.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Še ena dobra ideja kam na izlet, ko ste enkrat na Rogli je obisk Črnega jezera. Podroben opis in zanimiv videoposnetek Črnega jezera najdete na www.tomazgorec.si/crno-jezero.

4. Ojstrica ter Mala in Velika Osojnica

Ojstrica ter Mala in Velika Osojnica se nahajajo v neposredni bližini Bleda. Vse tri točke so znane po tem, da imamo iz njih čudovit razgled na Blejsko jezero. Da si boste lažje predstavljali kako lepi razgledi so tukaj, si na www.tomazgorec.si/ojstrica, poglejte slike in videoposnetke.

Bled je sicer eden od najbolj obleganih turističnih krajev v Sloveniji. Sam se običajno takih krajev izogibam, kjer je vse zelo drago, poleg tega pa na obiskovalce ves čas prežijo mestni redarji, ki komaj čakajo, da napišejo kakšno kazen za napačno parkiranje.

Če je kdaj pravi čas za obisk Bleda in okolice je to sedaj, ko se ravno končuje kriza s koronavirusom. Tujih turistov na Bledu še ni in zato lahko pričakujemo vsaj malo manj gneče. In mogoče tudi malo bolj razumevajoče mestne redarje, za katere upamo, da ne bodo ravno na vseh krajih pisali kazni za napačno parkiranje.

Bled in okolica je moj četrti predlog kam na izlet v Sloveniji, ki pa velja samo do takrat, ko se bo spet začel množični turizem.

5. Kostel

Če niste ljubitelji množičnega turizma, potem je Kostel z okolico zagotovo dobra ideja kam na izlet. Presenečeni boste nad neokrnjeno naravo, prijaznostjo domačinov in občutno nižjimi cenami, kot v drugih, bolj turističnih krajih v Sloveniji.

Vse informacije o znamenitostih, ki jih nudi občina Kostel si lahko preberete na www.tomazgorec.si/kostel.

V vročih poletnih dneh, ko je vročina res huda, ni lepšega, kot da se okopamo v prijetno hladni reki Kolpi.

Imate vi kakšen predlog, kam na izlet po Sloveniji?

Prepričan sem, da v Sloveniji obstaja še veliko čudovitih krajev, ki jih je vredno obiskati, vendar jih jaz ne poznam. Zelo vam bom hvaležen, če v komentar tega prispevka napišete kakšen vaš predlog kam na izlet po Sloveniji.

Najboljše predloge bom obiskal in o njih napisal reportažo.

Kateri so najboljši izleti po Sloveniji, ki jih priporoča Tomaž Gorec?

Slovenija je čudovita dežela in ima veliko zanimivosti, ki so vredne ogleda. Meni osebno je najbolj všeč dolina reke Soče. Zelo všeč mi je tudi Rogla, kjer bi dodal še obisk Lovrenških jezer in Črnega jezera. Najbolj zanimiv slap v Sloveniji mi je slap Peričnik.

Kam na izlet z otroci?

Ena dobra ideja kam iti na izlet z otroci so Zelenci, jezero Jasna in da se še zapeljete na Vršič. Za otroke je tudi zelo lepo na Rogli, kjer jim bo zanimiva Pot med krošnjami. Če otrokom ni porblem prehoditi dobri 10 kilometrov, potem predlagam še obisk Lovrenških jezer.

Kam na izlet na Gorenjsko?

Gorenjska ima zagotovo največ turističnih točk v Sloveniji, ki so vredne ogleda. Najbolj zanimive so zagotovo Bled, Bohinj, Slap Savica, Blejski vintgar, Pokljuka, Zelenci, Jezero Jasna, slap Peričnik, dolina Vrata, Vršič,...

Kam na izlet na Dolejskem?

Dolenjska je manj poznana turistična destinacija v Slvoeniji, vendar ima kar nekaj zelo zanimvih stvari za videti. Zelo zanimive so naravne toplice Klevevž, Otočec, Kostanjevica na Krki, Klunove toplice, grad Mokrice, Nebesa nad Šentrupertom,...

6 komentarjev

 1. Občina Miren-Kostanjevica ima na kraškem delu veliko pešpoti,ki so povezane z dogodki 1.sv.vojne,vključene so tudi jame in stolp Cerje z najlepšim razgledom daleč naokoli. V tem delu so tudi zelo aktivni jamarji,ki skrbijo za odkrivanje in zaščito ter predstavitev že odkritih jam. Pod njihovim okriljem je tudi manjši muzej 1.sv.vojne.V eni od teh, Krompirjevi jami so občasno tudi prireditve. Tu so še ostanki železniške trase iz 1. sv. vojne,ki je prišla iz Sežanske strani do Kostanjevice na Krasu.Ta del Krasa je veljal za zaledje Soške fronte.
  V vasi Vojščica je zeliščna kmetija,ki rada predstavi svoje delo in proizvode,ki jih ustvarja.
  V Opatjem selu se nahaja,manjši,novo odprti muzej kulturne dediščine in zgodovine kraja, skozi begunstvo domačinov na Češko.
  V dolini pa je reka Vipava s svojimi meandri in lepim jezom v Renčah.
  Več in natančnejśe podatke bi podal mogoče Zavod za turizem občine Miren Kostanjevica.

  1. Breginjski kot
   Najzahodnejše vasice naše države prepletene z gorami povsod kamor ti sega pogled. Čeprav strmi vzponi na vse naše gore in tudi na mojo najljubšo muzc in pod njim tudi bivak v katerem lahko prespi do max. 12 oseb ti gora poplača ves trud ki si ga vložil z prečudovitimi razgledi na friulansko dolino(italija), alpe in če imaš srečo pa vse do triglava in do morja. Če prespiš v našem bivaku pa lahko se odpraviš naslednji dan tudi do stola ali pa proti italiji na breški jalovec. Če bi bilo možno bi dodal tudi nekaj slik za vse ljubitelje gora pa toplo priporočam

 2. Pozdravljen. Zanima me pot po soski fronti kako je tam.
  Vipavska dilina in praznik češenj.

 3. Predlagam obisk Grosupeljskega konca. Naravoslovna učna pot Po sledeh vodomca, Županova jama in protiturško obzidje s cerkvico Tabor Cerovo. Več si lahko pogledate na priloženem linku

  http://www.cer.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja