Klunove toplice na prostem, kjer se lahko brezplačno kopate skozi celo leto

Klunove toplice

Klunove toplice v Bušeči vasi na Dolenjskem so zelo zanimive naravne terme na prostem, kjer je temperatura vode vedno 27 stopinj Celzija. Tako da se lahko v teh termah kopate v vseh letnih časih. Tisti najbolj pogumni se tu lahko kopajo tudi pozimi.

Klunove toplice so v bistvu 10 krat 15 metrov velik bazen, kot ga vidite zgoraj na sliki. Glede na to, da sem jih sam obiskal par dni nazaj, v mesecu januarju, je vse skupaj videti malo bolj pusto, vendar to nikakor ni razlog, da ne bi obiskali tega zanimivega kraja in se okopali v bazenu s termalno vodo, ki ima 27 stopinj Celzija.

Sam se nameravam iti okopati v ta bazen, ko bo zapadel sneg in bo vse skupaj res pravljično.

Da si boste malo lažje predstavljali, kako so videti Klunove toplice, si poglejte spodnji videoposnetek.

Če vam je moj videoposnetek všeč, predlagam, da všečkate mojo Facebook stran na www.facebook.com/Potovanja.Podjetnistvo, kjer objavljam zanimive slike in videoposnetke z lepih in zanimivih krajev v Sloveniji in drugod po svetu.

Termalna voda je bogata z žveplom, karbonati ter dušikovo in ogljikovo kislino

Termalna voda v Klunovih toplicah naj bi bila zelo zdravilna in naj bi na naše telo vplivala zelo pozitivno. Zaradi tega naj bi se sem hodila kopati celo sama cesarica Marija Terezija. Tukaj naj bi se večkrat kopal tudi France Prešeren.

Voda iz tega termalnega izvira naj bi zelo zdravilno delovala na ljudi, ki imajo težave z ledvičnimi, želodčnimi, živčnimi in kostnimi obolenji.

Menda obstajajo ljudje, ki zatrjujejo, da so se zaradi pitja termalne vode znebili ledvičnih kamnov. Dva sivolasa gospoda sta celo trdila, da so se jima zaradi kopanja v tej termalni vodi lasje spremenili iz sivih nazaj v temne. To so sicer govorice, katerim jaz ne verjamem. Sem pa prepričan, da je termalna voda tukaj zdravilna.

Kako priti do Klunovih toplic?

Klunove toplice so od Krškega oddaljene dobrih 13 kilometrov v smeri proti Gorjancem. Če boste prihajali iz Ljubljane, boste avtocesto Ljubljana – Zagreb zapustili na izhodu za Krško, vendar poti ne boste nadaljevali proti Krškem, temveč boste šli v nasprotno stran proti Cerkljam ob Krki. Ko pridete do Cerkelj ob Krki, nadaljujete pot proti Bušeči vasi, ki je od Cerkelj oddaljena samo slaba dva kilometra.

Najlažje boste na cilj prišli, če boste v Googlov zemljevid vpisali Klunove toplice. Google vas bo po najhitrejši poti pripeljal tik do bazena.

Zgodovina Klunovih toplic

Termalni vrelec v Bušeči vasi so davnega leta 1806 ogradili grofje Auerspergi in tu naredili kopališče. Leta 1923 je zemljišče, na katerem je termalni vrelec, prešlo v last družine Klun, po katerem so toplice dobile ime.

Klunove toplice so še danes na privatni zemlji družine Klun. Kopanje v bazenu je menda popolnoma brezplačno. Včasih je tam menda bila neka vrste škatla, kjer so kopalci lahko prispeval prostovoljni prispevek. Ob mojem obisku te škatle nisem našel.

Še eno mini jezero, kjer se lahko kopate

Samo dobrih 300 metrov stran od Klunovih toplic se nahaja mini jezero, ki je nastalo zaradi termalnih izvirov na njegovi gladini. Kako je videti to jezero, vidite na sliki spodaj.

Sam sem ta kraj obiskal januarja letos in kakor je bilo vse skupaj videti, se ljudje v tem mini jezeru kopajo. Nikjer nisem videl nobenega napisa, da bi bilo kopanje prepovedano. Sam menim, da je kopanje dovoljeno, nisem pa v to trditev sto odstoten. Imam pa namen obiskati ta kraj še enkrat v poletnem času in bom videl ali se tukaj kopajo ljudje ali ne.

Do tega jezera pridete tako, da greste od Klunovih toplic proti reki Krki. Ne čisto direktno, ampak malo v levo.

Podobne terme v Sloveniji

V Sloveniji se nahaja še nekaj podobnih termalnih vrelcev, kjer se lahko kopate popolnoma brezplačno skozi celo leto. Eden od bolj poznanih takih krajev je Klevevž, o katerem si lahko več preberete na www.tomazgorec.si/klevevz.

Kje so Klunove toplice?

Klunove toplice se nahajajo 13 kilometrov od Krškega proti Gorjancem.

Ali je za kopanje v bazenu potrebno plačati?

Kopanje v bazenu je brezplačno, in je namenjeno za vse obiskovalce.

Koliko je temperatura vode?

Temperatura vode je 27 stopinj Celzija skozi celo leto.

Ali se v Klunovih toplicah lahko kopaš celo leto?

V Klunovih toplicah se je mogoče kopati celo leto, tudi pozimi, saj je stalna temperatura vode 27 stopinj Celzija. Se pa zgodi, da zaradi suše ni vode v bazenu.

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja