Klevevž: naravne toplice, kjer se lahko kopate tudi pozimi

Klevevž je majhno območje ob vasici Grič pri Klevevžu na Dolenjskem v bližini Šmarjeških Toplic. Ta kraj je znan predvsem po tem, da ima zanimive naravne toplice. Tu je namreč naravni vrelec, iz katerega prihaja voda s stalno temperaturo 24,8 stopinje Celzija. Vrelec so domačini ogradili, da je nastal srednje velik bazen. V bazenu se temperatura vode giblje od 20 do 22 stopinj Celzija. Temperatura vode je odvisna predvsem od tega, kako mrzlo je zunaj. Bolj kot je mrzlo, bolj to ohladi tudi vodo v bazenu.

Naravne toplice Klevevž so posebna atrakcija zato, ker se tam lahko kopamo v vseh letnih časih. Nekateri najbolj pogumni se kopajo tudi takrat, ko je zunaj minus 10 stopinj Celzija ali še manj. To imam to zimo v načrtu tudi sam. V Klevevž bom šel, ko bo temperatura zraka krepko pod lediščem. Zanima me, kakšen bo občutek.

Ko sem zadnjič obiskal Klevevž, sem posnel spodnji videoposnetek.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Naravne toplice niso edina znamenitost Klevevža. Ravno na mestu, kjer je bazen s termalno vodo, se začne soteska reke Radulje, ki je zelo zanimiva predvsem zaradi nešteto majhnih slapov. Soteska je sicer kratka in se lahko skoznjo sprehodite po urejeni gozdni poti.

Soteska med slapovi ustvarja zanimive tolmunčke, v katerih se ljudje poleti kopajo. Ko sem bil letos poleti tam, sem opazoval družino petih otrok in očeta, kako so šli skozi sotesko kar po vodi. Otroci so neizmerno uživali. Meni se je vse skupaj sicer zdelo malo nevarno, ampak, recimo, da je oče dobro poznal sotesko in poskrbel za varnost.

Tik nad sotesko na levem bregu reke Radulje se nahajajo ostanki gradu Klevevž. Izgradnjo gradu Klevevž so začeli že leta 1265. Imenovali so ga Klingenfels, kar v nemškem jeziku pomeni ‘zveneča skala’. Grad so leta 1942 požgali partizani in do danes je od njega ostalo samo še nekaj zidov.

Na vzpetini med sotesko reke Radulje in ostanki gradu Klevevž se nahajata Spodnja in Zgornja Klevevška jama. Zgornja jama je globoka 200 metrov. Vanjo vodi vodoravni rov, ki je na nekaterih mestih precej ozek. Spodnjo jamo pa sestavlja labirint potopljenih rovov v skupni dolžini 518 metrov. V tej jami je tudi termalni izvir, kjer izvira voda s temperaturo 16 stopinj Celzija. To je menda celo edina termalna jama v Sloveniji.

Do kraja, kjer je bazen s termalno vodo in se začne soteska reke Radulje, se da brez težav pripeljati z avtom. No, slabih 100 metrov boste pač morali pešačiti. Do cilja boste najlažje prišli, če v Google maps označite, da želite iti do ‘Klevevška toplica’. Ne, ni pravopisna napaka, tako je kraj označen na Google maps.

Če prihajate iz smeri Ljubljane, boste avtocesto zapustili na izvozu za Šmarješke Toplice. Potem se peljete do Šmarjeških Toplic in pot nadaljujete do Šmarjete. Ko ste v Šmarjeti, ste že zelo blizu cilja, vendar je od tu dalje priti malo težje, tako da bo najbolje, da uporabite Google maps, ki vas bo pripeljal točno do parkirišča, ki je od termalnega bazena oddaljen manj kot 100 metrov.

Vam je ta moj zapis všeč? Če vam je, obiščite mojo Facebook stan, kjer najdete veliko zanimivih fotografij in videoposnetkov zanimivih in lepih krajev po Sloveniji. Za ogled moje Facebook strani kliknite www.facebook.com/Potovanja.Podjetnistvo in je ne pozabite všečkati.

Ali je za obisk naravnih term Klevevž potrebno plačati vstopnino?

Za obisk naravnih term Klevevž ni potrebno plačati nobene vstopnine.

Kje lahko parkiram? Se parkiranje plača?

Parkirate lahko okoli 300 metrov stran od vrelca. Cena parkiranja je 5 ? za 3 ure..

Kakšna je temperatura vode?

Uradna temperatura vode, ki pride iz vrelca je 24,8 stopinj Celzija. V zimskih dneh, ko je zelo mrzlo, je temperatura vode v bazenu med 20 in 22 stopinj Celzija.

Se izplača obiskati Klevevž?

Zagotovo! Naprej od bazena s termalno vodo je zanimiva soteska reke Radulje, ki se jo tudi izplača pogledati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja