Kopanje na prostem v termalni vodi, ki ima 35 stopinj

Terme - Leničev dom

V neposredni bližini Kostanjevice na Krki, v Krakovskem gozdu, se nahaja zanimiv izvir termalne vode. Pri samem izviru je majhen, vendar lepo urejen bazenček, v katerem se lahko okopate v vseh letnih časih in temperaturah. Temperatura v bazenu naj bi namreč ves čas merila med 34 in 36 stopinjami Celzija.

V času mojega obiska termalnega izvira je na kopanje tja prišel simpatičen fant po imenu Iztok, ki mi je povedal več informacij o samem termalnem izviru in tudi o znamenitostih v Krakovskem gozdu.

Povedal mi je, da se tu redno kopa, ker naj bi imela ta termalna voda veliko pozitivnih učinkov za zdravje. Sem prikolesari iz 14 kilometrov oddaljenega Krškega. Pravi, da se tukaj včasih namaka več ur in se nato s kolesom odpelje nazaj v Krško. Iztok mi tudi pove, da na ta kraj hodijo ljudje iz celotne Slovenije. Ni jih sicer veliko, vendar tisti, ki vedo za ta bazenček, se sem redno vračajo.

Kako je videti bazenček s termalno vodo, lahko vidite na videoposnetku spodaj.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Kot ste videli na videoposnetku, je bazenček za kopanje zelo majhen, vendar čisto dovolj velik, da se človek v njem sprošča in uživa.

Sam se sicer nisem kopal, ker sem bil malo bolan in si nisem upal tvegati, da bi še bolj zbolel. Iztok mi je sicer rekel, naj grem v vodo in se bom zagotovo pozdravil. Morda je imel prav, vendar nisem hotel tvegati. Če bi s sabo imel kopalno brisačo, v katero bi se zavil po kopanju, bi se zagotovo okopal.

V načrtu imam, da ta kraj čim prej spet obiščem. Iz Trebnjega imam do tja samo 35 minut. Preden se bom okopal v bazenu, bom šel tukaj za dobre pol ure še na tek, potem pa se spravim v ta bazenček in vsaj eno uro ne grem iz njega.

Kako priti do termalnega izvira pri Kostanjevici na Krki?

Če po avtocesti Ljubljana-Zagreb prihajate iz smeri Ljubljane, avtocesto zapustite pri kraju Gmajna. To je izvoz za Rako in Smednik. Nato nadaljujete pot proti Kostanjevici na Krki. Ko pridete do krožnega križišča tik pred Kostanjevico na Krki, ne smete peljati naravnost na otok, ampak zapustite krožišče pri tretjem izvozu. To pomeni, da zavijete levo. Nato nadaljujete pot v smeri Krškega. Po približno dveh kilometrih zavijete levo v gozd na makadamsko pot in se peljete še slab kilometer. Tako pridete do izvira termalne vode in Leničevega doma.

Najlažje boste do željene točke prišli, če boste v Googlov zemljevid vpisali Leničev dom.

Znamenitosti v bližnji okolici

Bazen s termalnim izvirom je lociran v Krakovskem gozdu, ki je zavarovan kot naravni rezervat in je največji nižinski gozd v Sloveniji. Obsega površino kar 2400 hektarjev. V Krakovskem gozdu je 42 hektarjev ohranjenega pragozda, kjer rastejo visoki hrasti starosti do 250 let. Krakovski gozd je dom veliko različnih živali in rastlin. Tam boste lahko srečali tudi bobra, vidro ali divjo mačko. Zagotovo je posebnost v Krakovskem gozdu žaba plavček, ki se v času drstenja obarva v modro barvo.

Ko boste obiskali omenjeni termalni izvir, si lahko ogledate še Kostanjevico na Krki, kjer si je lepo ogledati otok, ki ga obdaja reka Krka, Kostanjeviško jamo, Cistercijanski samostan, Galerijo Božidarja Jakca in seveda Gorjance.

Podobni termalni izviri v okolici

V okolici je še nekaj zanimivih termalnih izvirov. Zelo zanimive so Klunove toplice, ki so od tu oddaljene samo 13 kilometrov. Več o njih izveste na www.tomazgorec.si/klunove-toplice.

Nič manj ni zanimiv termalni vrelec Klevevž, ki ga najdete v bližini bolj znanih Šmarjeških Toplic. Več o tem zanimivem kraju izveste na www.tomazgorec.si/klevevz.

Pomembno obvestilo glede kopanja v omenjenem termalnem vrelcu

Marca 2020 je iz izvira oziroma vrtine prenehala teči termalna voda. Tako da kopanje v omenjenem bazenu ni bilo več mogoče. Pojavile so se govorice, da je nekdo namerno zaprl ventil. Jaz sem kontaktiral TIC Kostanjevica na Krki, če mi lahko povedo, kaj je s tem. Odgovoril mi je osebno župan in mi napisal, da vode ni zaradi suše in da mi garantira, da ventil, s katerim bi lahko zaprli dotok termalne vode, sploh ne obstaja.

Upajmo, da bo voda čim prej prišla nazaj in da se bomo lahko spet kopali tukaj.

Preden se odpravite sem na kopanje, preverite, ali voda je, da ne boste šli brez veze.

5 komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja