Ojstrica, Mala in Velika Osojnica nudijo veličasten pogled na Blejsko jezero

Ojstrica - Bled

Ojstrica je tisti lep kraj s klopco, s katere imate čudovit pogled na Blejski otok in celotno Blejsko jezero. Kako lepo je tukaj, vidite na zgornji fotografiji.

Glede na to, da je treba do te čudovite razgledne točke pešačiti samo od 20 do 30 minut, je tukaj vedno veliko ljudi, ki imajo radi naravo in čudovite razglede. To je tudi zelo znan kraj med turisti. Tu namreč še nikoli nisem srečal več Slovencev kot tujcev. 

Izhodiščna točka za obisk Ojstrice je ob Blejskem jezeru na približno pol poti med vilo Bled in kampom. Izhodiščna točka je na Googlovi mapi označena kot Mala Osojnica Trailhead.

Na izhodiščni točki se z glavne ceste odcepi pot na makadamsko cesto, ki pa se kmalu spremeni v gozdno cesto. Spodaj boste videli znak za prepovedano parkiranje in ustavljanje. Čeprav je samo par metrov za znakom solidno parkirišče, tam menda ne smete parkirati, ker pišejo kazni. Sam sem tu sicer dvakrat parkiral, vendar kazni nisem dobil, so me pa ljudje opozorili, da občinski redarji na tem parkirišču z veseljem pišejo kazni. Zato sem, ko sem zadnjič obiskal Ojstrico, šel z avtom še dobrih 100 metrov po gozdni cesti naprej in parkiral na nekem travniku, za katerega se mi zdi, da je zasebna last. Po mojem mi za parkiranje na zasebni lasti ne morejo zaračunati kazni. V mislih sem imel tudi, da se občinskemu redarju najbrž ne bi dalo ljubilo tako visoko pešačiti ali pa se voziti. Ampak nikoli ne veš. Tako da se o tem, kje parkirati avto, malo pozanimajte, da vas ne bo presenetila kakšna kazen. 

Od kraja, kjer parkirate avto, imate do Ojstrice samo 20 minut hoje. Pot je sicer kar strma, vendar nenevarna, le proti koncu poti postane vse skupaj malo bolj nevarno in dodatna pozornost zagotovo ne bo odveč.

Kot sem že omenil, je Ojstrica idealen kraj za fotografiranje Blejskega otoka in celotnega Blejskega jezera. Zanimivo je priti tja gor že pred sončnim vzhodom in seveda tudi ob sončnem zahodu. Lepo je poleti in pozimi. Sam grem tja sicer raje poleti, ko je toplo.

Sprehodite se še do Male in Velike Osojnice

Ko ste že enkrat na Ojstrici, bi bil greh, da se ne bi sprehodili še do Male in Velike Osojnice. Do Male Osojnice imate samo dobrih 15 minut, do Velike Osojnice pa dobrih 20 minut hoje. Tako vsaj piše na smerokazih. Sam sem dobil občutek, da za pot potrebujemo vsaj kakšnih 5 minut več. Če hočete obiskati Malo in Veliko Osojnico, to ne pomeni, da morate čas poti sešteti. Mala Osojnica je je namreč le 5 minut oddaljena od poti, ki vodi na Veliko Osojnico.

Ko boste prišli do vrha Velike Osojnice, se sprehodite približno 100 metrov na desno, če gledate proti Blejskem jezeru. Prišli boste do razgledne točke, ki jo vidite na spodnjem videoposnetku.

Če vam je moj videoposnetek všeč, predlagam, da všečkate mojo Facebook stran na www.facebook.com/Potovanja.Podjetnistvo, kjer objavljam zanimive slike in videoposnetke z lepih in zanimivih krajev v Sloveniji in drugod po svetu.

Dokler nisem našel razgledne točke, ki jo vidite na zgornjem videoposnetku, sem bil prepričan, da Ojstrica nudi najlepši razgled na Blejsko jezero. Zdaj vem, da je še lepši razgled z Velike Osojnice.

Še en lep razgled je z Male Osojnice, ki je od poti Velika Osojnica-Ojstrica oddaljena samo 5 minut. Pot do Male Osojnice je malo bolj slabo označen, tako da je najbolje, da si tam pomagate z Googlovim zemljevidom.

Če se vračate z Velike Osojnice, je malce s poti še ena čudovita razgledna točka, za katero ne vem, ali sploh ima ime. S te točke je razgled na drugo stran kot z vseh treh drugih točk, ki jih opisujem. Razgled s te točke je proti Bohinjski Beli. Naravnost čudovit je!

Za ogled vseh štirih opisanih razglednih točk boste potrebovali okoli dve uri in pol, če ne boste hiteli. Glede na to, da je tukaj zelo lepo, pa seveda ni nobenega razloga za hitenje.

Za konec si poglejte še videoposnetek čudovitega Blejskega otoka.

Koliko časa se hodi na Ojstrico?

Na Ojstrico boste od ceste okoli jezera potrebovali od 20 do 30 minut.

Ali je pot na Ojstrico primerna za manjše otroke ?

Pot na Ojstrico sicer ni zahtevna, a je malo pred koncem bolj strma, zato je potrebna pazljivost. Kljub temu je obisk Ojstrice primeren za majhne otroke.

Kje je izhodišče za pohod na Ojstrico?

Izhodišče je od Blejskega jezera, na pol poti med Vilo Bled in kampom Zaka. Sicer na Ojstrico vodi še nekaj drugih poti, a je ta najlažje dostopna.

Ali je obisk Ojstrice primeren tudi pozimi?

Vzpon na Ojstrico je čudovit tudi pozimi, posebno, če je sneg, ker so razgledi na belo deželo čudoviti. Pozimi je treba biti pazljiv, ker je pri vzponu pot kar precej spolzka. Najlepše pa je zagotovo poleti, sploh če boste šli zgodaj zjutraj in ujeli sončni vzhod.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja