Kako sem se rešil hudih težav s putiko?

Putika

Putika je zelo neprijetna bolezen, s katero se srečuje čedalje več oseb. Predvsem se začenja pojavljati pri moških po 45. letu starosti.  Ni pa to pravilo. Bolezen se lahko pojavi tudi pri mlajših ljudeh. Meni se je ta bolezen pojavila, ko sem bil star 19 let.

Putika je genska bolezen, ki se je ne da pozdraviti. Edino rešitev je dieta in zdrav življenjski slog. Če se držimo diete, ne pijemo alkohola in imamo aktiven življenjski slog, skoraj ne bomo občutili težav s to boleznijo.

Kot sem že omenil, je putika genska bolezen. To pomeni, da naše telo slabše predeluje hrano, ki je bogata z beljakovinami. Zlasti tista, ki vsebuje veliko purinov. Zaradi take prehrane se v našem telesu poveča koncentracija sečne kisline, ki je telo ne more odvajati, zato začnejo v sklepih nastajati kristali. Ti kristali povzročijo vnetje sklepa in običajno zelo hude bolečine.

Včasih so tej bolezni rekli kraljeva bolezen, ker so jo dobili predvsem tisti, ki so dobro jedli. Ker so se v zadnjih letih navade prehranjevanja zelo spremenile in jemo vsi dobro in nezdravo, se s putiko sooča čedalje več oseb.

Kakšni prehrani se moramo izogibati?

Predvsem morate iz svojega jedilnika črtati vso drobovino. Niti pomislite ne, da bi jedli jetra, vampe, pljuča, ledvice, možgane in ostalo drobovino. Izogibajte se tudi rakom, škampom, inčunom, sardinam in večini drugih morskih sadežev. Tudi fižol, brstični ohrovt, leča, beluši in še nekaj zelenjave, ki zraste na našem vrtu, ni ravno najboljša prehrana v primeru, da imamo težave s putiko. Škodijo tudi gobe in celo grozdje.

Alkohol je tudi nekaj, kar boste morali črtati v svojem življenju. Meni osebno še posebej škoduje pivo, saj je pivski kvas bogat s purini. Meni pivo škoduje veliko bolj kot zgoraj navedena živila. Verjetno pa je pri vsakem posamezniku malo drugače. Nekaj mu škoduje bolj, nekaj manj.

Tudi kava in pravi čaji niso dobri, ker so diuretiki in naše telo dehidrirajo. Osebam, ki imajo težave s putiko, se priporoča, da pijejo čim več vode.  Vsaj liter in pol na dan.

Sam ugotavljam, da mi zelo škodi industrijsko pripravljena hrana. Včasih grem v kakšno restavracijo na malico, kosilo ali večerjo in ne pojem nič takega, kar bi bilo zelo škodljivo za nas, ki imamo težave s putiko, vendar se mi že par ur po zaužiti hrani začnejo težave v sklepih.

Kako mi je uspelo odpraviti hude težave s putiko?

Sam se s putiko borim že več kot 30 let. Včasih sem imel tako hude bolečine, da res ni bilo za zdržati. Spomnim se, da me je eno noč gleženj tako zelo bolel, da res ni bilo za zdržati. To je tista bolečina, ki jo težko prenašaš par sekund, ne pa, da jo moraš prenašati ure in ure.

Včasih sem imel napade zelo dolge. Najdaljši je trajal 4 mesece. Toliko časa je trajal zato, ker nisem imel dovolj informacij o tej bolezni in se nisem znal spopasti z njo.

Putika me je skoraj vedno ‘zagrabila’, ko sem šel na morje ali na kakšno potovanje. Običajno že prvi ali najkasneje drugi dan. Še zlasti hudo je bilo slabi dve leti nazaj, ko sem šel na morje na otok Pag in sem že prvi dan zvečer začutil hudo bolečino v kolenu. Spomnim se, da sem se takrat vprašal, zakaj se mi to vedno zgodi ravno takrat, ko grem na dopust ali potovanje. Takrat, ko bi si najbolj želel, da ta čas preživim brez napadov putike.

Dva meseca kasneje sem šel na potovanje v Romunijo, Moldavijo in Bolgarijo. In spet me je ‘zagrabila’ putika. Spomnim se, kako mi je v hotelu v Kišinjevu, sopotnica Petra brala nasvete o putiki, ki jih je našla na internetu. V enem trenutku je tudi omenila, da napad putike povzroči tudi dehidracija. Takrat se mi je posvetilo, zakaj me putika vedno napade, ko grem na dopust ali potovanje. Zato, ker imam dolge vožnje z avtom in vmes nič ali skoraj nič ne pijem. Če se kje ustavim, spijem še kavico, kar še pospeši dehidracijo.

Od tega dogodka v Moldaviji sem začel bolj gledati na to, da pijem dovolj tekočine. Vsako jutro, ko se zbudim, spijem 7 decilitrov tekočine. Ravno zaradi tega sem si kupil velike kozarce, v katere gre tri in pol decilitrov tekočine. Mama se sicer jezi, da ji je težko prati te velike kozarce v pomivalnem stroju in me prepričuje naj začnem uporabljati manjše kozarce in naj si pač večkrat natočim v manjši kozarec. Ker mi je psihologija nek mini hobi, vem, da to ne gre tako. Če imaš za pitje na voljo večje kozarce, boš zagotovo spil več. Zakaj mislite, da so v kakšnem hotelu, kjer imajo samopostrežni zajtrk, na voljo zelo majhni kozarci? Zato, da vsak spije manj!

Ugotovil sem, da premalo pijem predvsem zato, ker mi voda ni dobra. Ne da mi ni dobra, nagnusna mi je, kar pomeni, da samo pijem zelo težko. Če nimam rad vode, je logično, da jo bom težko spil veliko.

Kako sem se prisilil, da sem vsak dan spil dovolj tekočine? V Hoferju so enkrat imeli v akciji en 100% sok od ananasa, ki naj bi bil stisnjen direktno iz ananasa. Ne bom rekel, da v to 100-odstotno verjamem, ampak sok je bil odličen. Sok sem mešal en del soka in trije deli vode. To mi je bila tako dobra mešanica, da bi je lahko spil 10 litrov na dan. Kasneje sem ugotovil, da imajo v Hoferju še druge okuse sokov, ki so res zelo odobri. Meni je poleg ananasovega všeč še hruškov, jabolčni in pomarančni. Cene sokov so zelo ugodne. Nižje od enega evra. Razen ananasov je drag. Cena je 1.99 evra. Vendar vsake toliko časa imajo akcijo in je cena okoli 1,20 evra. Takrat običajno kupim 48 litrov soka, ki ga imam za par mesecev.

Približno eno leto in pol odkar imam vedno v mislih, da moram dovolj piti, nisem imel resnejših težav s putiko. Osebno sem prepričan, da lahko večji del težav s putiko odpravimo že s tem, da več pijemo.

Drugi način, kako zmanjšati težave s putiko, ki se je pri meni tudi izkazal za zelo učinkovitega, je ta, da sem se malo bolj začel ukvarjati z rekreacijo. Ko se ukvarjaš z rekreacijo, se ti poboljša presnova in se iz telesa bolj intenzivno izločajo strupi.

Ko sem bral članke o putiki, sem večkrat prebral tudi, da zelo manjšamo napade putike tudi s hujšanjem. Sam imam tudi težave s povečano telesno težo, tako da se že celo življenje ukvarjam s tem, kako shujšati. Lansko leto mi je uspelo shujšati okoli 10 kilogramov. Najbrž je tudi to pripomoglo, da skoraj nimam težav s putiko.

Ko sem še imel težav s putiko, sem nekajkrat opazil, da me je putika napadla, ko sem bil več dni pod hudim stresom. Tako da jaz mislim, da je tudi stres tisti, ki se ga moramo izogibati tisti, ki nas napada putika.

Za konec naj povem, da nisem noben strokovnjak za putiko. Nekaj sicer vem o njej, ker se z njo borim že več kot 30 let. Menim tudi, da vam lahko moji nasveti koristijo. Vseeno pa vam svetujem, da v primeru težav s putiko obiščete svojega osebnega zdravnika.

5/5 - (2 votes)

1 komentar

 1. Pozdravljeni,
  mene je tudi lani na dopustu v Čateških toplicah zatekel gleženj desne noge,tako močno,da nisem mogel stopiti na nogo,vseskozi nore bolečine posebej ponoči,mešalo se mi je.
  Žena mi da protibolečinske tablete Nagelsin,ki bi naj pomagale,nič.
  Mislil sem,da sem si gleženj kje na bazenu ispahnil-zvil.ker sem bil vseskozi malo omamljen od ALK., bolečine bile nevzdržne,me žena pelja v Brežiško bolnico.kjer so me sprejeli z vso prijaznostjo.Takratna dežurna zdravnica,je takoj dala diagnozo – PUTIKA,da bo pa sigurna me pošlje v laboratorij na odvzem krvi.
  Vprašala je tudi kako se prehranjujem in kaj pijem,sem ji povedal,da zjutraj po navadi šilce ali dva žganja,zajtrk- 4 do 5 kom domača pečena jajca z ocvirki in domačo prekajeno slanino,ali domača jetrna pašteta ,ki jo dela žena 300 do 400 g,čebula ali česen,čaj z šnopčkom.
  malica,domači narezek,prekajena suha šunka,slanina,klobasa ali salama seveda domača,kako trdo kuhano jajce in kaj vloženega,potem pa gor kake dva deci ali tri ali pa tudi več vina domačega,
  kosilo: večina vsak dan iz roštilja različnih dobrot,po tem ali zraven pa po domačem v…pa še kaki fraklc,ker imava v kampu svojo hiško in je vsak dan ogromno obiskov.
  večerja tisto kar je ostalo ali se pa še doreže salamic ali prekajenega špeha,pa zopet po kozarcu.
  Gospa Dr.se je kar zasmejala in pravi,ja treba bo spremeniti vaše navade kar precej.
  Dobimo izvid in res je PUTIKA.
  Prijazna Brežiška doktorca mi da list o prehranjevanju in navodilo z putiko,napiše recept za dvoje zdravil,ki sem jih moral do konca vse zaužiti v mesecu dni,bolečina je traja dva dni,nato je pojenjala in oteklina izginjala.
  Po dveh mesecih sem šel za dva dni domov,pogledati kako je kaj hiša z okolico,kosi mi sin,vrt ureja hči,ki pa občasno prideta tudi v Čatež.
  Oglasil sem se pri mojem zdravniku,mu vse povedal,rekel je kaj si nor,jaz ti teh škodljivih zdravil nebi napisal,dal me je v laboratorij in me po tednu dni obvestil,da putike ni.
  Sem se pa res držal navodil in vina bolj malo,včasih čutim,če se kaj pregrešim rahlo špikanje v palcu ali gležnju,takoj ga neham srati,vzamem kaki nagelsin in neha,ja tako je to,l,p.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.