Kako sem se rešil hudih težav s putiko?

Putika

Putika, oziroma protin, je zelo neprijetna bolezen, s katero se srečuje vse več ljudi. Najpogosteje se začenja pojavljati pri moških po 45. letu starosti.  Ni pa to pravilo. Bolezen se lahko pojavi tudi pri mlajših ljudeh. Meni se je ta bolezen pojavila, ko sem bil star 19 let.

Putika je genska bolezen, ki se je ne da pozdraviti. Edini rešitvi sta dieta in zdrav življenjski slog. Če se držimo diete, ne pijemo alkohola in imamo aktiven življenjski slog, skoraj ne bomo občutili težav s to boleznijo.

Kot sem že omenil, je putika genska bolezen. To pomeni, da naše telo slabše predeluje hrano, ki je bogata z beljakovinami. Zlasti tisto, ki vsebuje veliko purinov. Zaradi take prehrane se v našem telesu poveča koncentracija sečne kisline, ki je telo ne more odvajati, zato začnejo v sklepih nastajati kristali. Ti kristali povzročijo vnetje sklepov in običajno zelo hude bolečine.

Včasih so tej bolezni rekli kraljeva bolezen, ker so jo dobili predvsem tisti, ki so dobro jedli. Ker so se v zadnjih letih navade prehranjevanja zelo spremenile in vsi jemo ‘dobro’ ter nezdravo, se s putiko sooča vse več ljudi.

Če ste eden tistih, ki imajo težavo s putiko, vas vabim, da se nam pridružite v posebni Facebook skupini, kjer si izmenjavamo izkušnje in delimo nasvete. Skupina se imenuje Putika – Skupina za pomoč in jo najdete na www.facebook.com/groups/427312547740452

Znaki in simptomi, da imamo putiko

Prvi znaki, ob katerih lahko pomislimo, da imamo putiko, oziroma protin, so bolečine v sklepih. Običajno se te bolečine najprej pojavijo v sklepu velikega prsta na nogi, kasneje pa tudi v gležnju in kolenu. Bolečine se lahko pojavijo tudi v komolcu, zapestju in v sklepih prstov na roki. 

Meni putika povzroča tudi bolečine v križu. Te bolečine sem večkrat omenil tudi osebni zdravnici in rekla mi je, da so to lahko tudi simptomi putike. Tega ji sprva niti nisem verjel, ker sem bil prepričan, da imam okvaro hrbtenice. Že kot otrok sem namreč dvigoval težke betonske bloke. Moj oče je proizvajal cementne izdelke in že kot otrok sem v družinskem podjetju veliko pomagal.

Da je za moje bolečine v križu zagotovo kriva putika, sem ugotovil leta 2002, ko sem šel na potovanje v Pakistan. Takoj na začetku potovanja smo šli za deset dni v gore, kjer sem jedel izključno zelenjavo, riž in sadje. Drugega tam niti ni bilo. Spomnim, se da so bolečine v križu popolnoma izginile. Ko pa sem po desetih dneh prišel v večje mesto, sem šel v McDonald’s in, ne boste verjeli, čez dve uri sem že čutil rahle bolečine v križu. Zdaj, ko sem na to bolj pozoren, sem 100-odstotno prepričan, da imam bolečine v križu zaradi putike.

Ko imam napad putike (in še nekaj časa po njem), sem tudi veliko bolj ‘trd’ oziroma veliko manj gibčen.

Kakšni prehrani se moramo izogibati, če imamo protin?

Predvsem morate s svojega jedilnika črtati vso drobovino. Niti pomislite ne, da bi jedli jetra, vampe, pljuča, ledvice, možgane in ostalo drobovino. Izogibajte se tudi rakom, škampom, inčunom, sardinam in večini drugih morskih sadežev. Tudi fižol, brstični ohrovt, leča, beluši in še nekaj zelenjave, ki zraste na našem vrtu, ni ravno najboljša prehrana v primeru težav s putiko. Škodijo tudi gobe in celo grozdje.

Alkohol je tudi nekaj, kar boste morali iz svojega življenja črtati. gaziantep bayan escort Meni še posebej škodi pivo, saj je pivski kvas bogat s purini. Pivo mi škodi veliko bolj kot zgoraj navedena živila. Verjetno pa je pri vsakem posamezniku malo drugače – nekaj mu škoduje bolj, nekaj manj.

Tudi kava in pravi čaji niso dobri, ker so diuretiki in naše telo dehidrirajo. Ljudem, ki imajo težave s putiko, se priporoča, da pijejo čim več vode, torej vsaj liter in pol na dan.

Ugotavljam, da mi zelo škodi industrijsko pripravljena hrana. Včasih grem v kakšno restavracijo na malico, kosilo ali večerjo in ne pojem nič takega, kar bi bilo zelo škodljivo za nas, ki imamo težave s putiko, vendar se mi že par ur po zaužiti hrani začnejo težave v sklepih.

Kaj je najboljše zdravilo, ko nas močno napade putika? Nalgesin ali Naklofen?

Ko me putika močno napade, vzamem zdravilo Naklofen in to mi običajno pomaga že po nekaj urah. Nekateri ob napadu putike vzamejo zdravilo Nalgesin. Tudi sam sem bolečine nekajkrat skušal omiliti z zdravilom Nalgesin, vendar je bil učinek veliko slabši kot pri Naklofenu.

Zame je Naklofen čudežno zdravilo, ker tudi zelo močna, lahko bi rekel neznosna bolečina s pomočjo Naklofena izgine v par urah. Se pa zavedam, da pogosto jemanje tega zdravila verjetno ni najbolje, zato ga ne vzamem vsakič, ko me malo zaboli v sklepu velikega prsta na nogi ali v gležnju. 

Koliko časa traja putika?

Pri meni traja putika zelo dolgo časa, če ne vzamem zdravila Naklofen. Ko sem imel hud napad putike in sem jemal samo zdravilo Apurinol, je napad putike včasih trajal tudi več mesecev. Takrat žal nisem vedel, da obstaja zdravilo Naklofen. 

Če je napad putike blažji, se ga da s strogo dieto in pitjem veliko vode, brez zdravila Naklofen ali Nalgesin, rešiti v nekaj dneh. 

Kako mi je uspelo odpraviti hude težave s putiko?

Sam se s putiko borim že več kot 30 let. Včasih sem imel res zelo hude bolečine. Spomnim se, da me je eno noč gleženj tako zelo bolel, da res ni bilo za zdržati. To je tista bolečina, ki jo težko prenašaš par sekund, ne pa, da jo moraš prenašati ure in ure.

Včasih sem imel napade zelo dolge. Najdaljši je trajal 4 mesece. Toliko časa je trajal zato, ker nisem imel dovolj informacij o tej bolezni in se nisem znal z njo spopasti.

Putika me je skoraj vedno ‘zagrabila’, ko sem šel na morje ali na kakšno potovanje. Običajno že prvi ali najkasneje drugi dan. Še zlasti hudo je bilo slabi dve leti nazaj, ko sem šel na morje na otok Pag in sem že prvi dan zvečer začutil hudo bolečino v kolenu. Spomnim se, da sem se takrat vprašal, zakaj se mi to vedno zgodi ravno takrat, ko grem na dopust ali potovanje. Takrat, ko bi si najbolj želel, da ta čas preživim brez napadov putike.

Dva meseca kasneje sem šel na potovanje v Romunijo, Moldavijo in Bolgarijo. In spet me je ‘zagrabila’ putika. Spomnim se, kako mi je v hotelu v Kišinjevu sopotnica Petra brala nasvete o putiki, ki jih je našla na internetu. V nekem trenutku je omenila, da lahko napad putike povzroči tudi dehidracija. Takrat se mi je posvetilo, zakaj me putika vedno napade, ko grem na dopust ali potovanje. Zato, ker imam dolge vožnje z avtom in vmes nič ali skoraj nič ne pijem. Če se kje ustavim, spijem še kavico, kar še pospeši dehidracijo.

Od tega dogodka v Moldaviji sem začel bolj gledati na to, da pijem dovolj tekočine. Vsako jutro, ko se zbudim, spijem 7 decilitrov tekočine. Ravno zaradi tega sem si kupil velike kozarce, v katere gre tri decilitre in pol tekočine. Mama se sicer jezi, da ji je težko prati te velike kozarce v pomivalnem stroju. Prepričuje me, naj začnem uporabljati manjše kozarce ter si pač večkrat natočim v manjši kozarec. Ker mi je psihologija nek mini hobi, vem, da to ne gre tako. Če imaš za pitje na voljo večje kozarce, boš zagotovo spil več. Zakaj mislite, da so v kakšnem hotelu, kjer imajo samopostrežni zajtrk, na voljo zelo majhni kozarci? Zato, da vsak spije manj!

Ugotovil sem, da premalo pijem predvsem zato, ker mi voda ni dobra. Ne da mi ni dobra, nagnusna mi je, kar pomeni, da samo vodo pijem zelo težko. Če vode ne maram, je logično, da je bom težko spil veliko.

Kako sem se prisilil, da sem vsak dan popil dovolj tekočine? V Hoferju so enkrat v akciji imeli 100% ananasov sok, ki naj bi bil stisnjen direktno iz ananasa. Ne bom rekel, da v to 100-odstotno verjamem, ampak sok je bil odličen. Sok sem mešal z vodo po principu en del soka in trije deli vode. To mi je bila tako dobra mešanica, da bi je lahko spil 10 litrov na dan. Kasneje sem ugotovil, da imajo v Hoferju še druge okuse sokov, ki so res zelo odobri. Meni so poleg ananasovega všeč še hruškov, jabolčni in pomarančni sokovi. Cene sokov so zelo ugodne, tudi nižje od enega evra. Le ananasov sok je precej drag (1,99). Vsake toliko pa ga le imajo v akciji in ga ponudijo po približno 1,20 evra. Takrat običajno kupim 48 litrov soka in ga imam za par mesecev.

Približno eno leto in pol, odkar imam ves čas v mislih, da moram dovolj piti, nisem imel resnejših težav s putiko. Prepričan sem, da lahko večji del težav s putiko odpravimo že s tem, da več pijemo.

Drugi način, kako zmanjšati težave s putiko, ki se je pri meni tudi izkazal za zelo učinkovitega, je ta, da sem se malo bolj začel ukvarjati z rekreacijo. Ko se ukvarjaš z rekreacijo, se ti izboljša presnova, strupi po se iz telesa izločajo bolj intenzivno.

Ko sem bral članke o putiki, sem večkrat prebral tudi, da lahko napade putike zelo zmanjšamo tudi s hujšanjem. Sam imam težave s prekomerno telesno težo, tako da se že vse življenje ukvarjam s tem, kako shujšati. Lansko leto mi je uspelo shujšati okoli 10 kilogramov. Najbrž je tudi to pripomoglo k temu, da skoraj nimam težav s putiko.

Ko sem še imel pogostejše težave s putiko, sem nekajkrat opazil, da me je putika napadla, ko sem bil več dni pod hudim stresom. Zato menim, da je tudi stres tisti, ki se ga moramo izogibati, da nas putika ne napada.

Za konec naj povem, da nisem noben strokovnjak za putiko. Nekaj sicer vem o njej, ker se z njo borim že več kot 30 let. Menim tudi, da vam lahko moji nasveti koristijo. Vseeno pa vam svetujem, da v primeru težav s putiko obiščete osebnega zdravnika.

Kava in putika

Na internetu sem večkrat zasledil članke o putiki, v katerih je bilo zapisano, da je kava  za putiko dobra. Sam pa si upam trditi, da imam sam največ težav s putiko ravno zaradi kave. Putika se mi največkrat pojavi ravno tisti ali naslednji dan, ko spijem tri ali več kav na dan. Že ko spijem eno kavo, hodim veliko pogosteje na malo potrebo. Če pa spijem tri ali še več kav na dan, potem sem pa neprestano na stranišču. To pa seveda pomeni dehidracijo in začetek putike. 

Ravno v času, ko tole pišem, sem bil dva dni v nekem hotelu, kjer so imeli samopostrežni zajtrk in kavo iz avtomata. Ker sem res ljubitelj kave in ker je bila kava brezplačna, sem za zajtrk popil tri skodelice. In že po par urah me je napadla putika. Že večkrat sem opazil tudi, da mi še veliko bolj kot navadna kava škoduje tista z avtomata. Ta namreč vsebuje tudi mleko v prahu, zato je vse skupaj še bolj umetno. Zelo mi škodujejo tudi vse vrste kave v prahu. 

Putika in česen 

Vsi vemo, da je česen super za naše zdravje! Pomaga pa tudi pri putiki, ker preprečuje nastajanje sečne kisline. Ta je, kot sem omenil, razlog za bolečine v sklepih. Če imate torej težavo s putiko, uživajte česen. S putiko boste imeli manj težav pa še na splošno boste bolj zdravi. 

Kislo zelje in putika

Tudi uživanje kislega zelja ima zelo pozitiven učinek na naše zdravje. Kislo zelje zmanjšuje holesterol v krvi, ureja prebavo in razstruplja naše telo. Kislo zelje je tudi odlična dieta za putiko. Sam ob napadih putike in tudi preventivno večkrat jem kislo zelje z olivnim oljem in veliko česna. 

Imam pa to srečo, da mi je kislo zelje z veliko česna zelo okusna jed in bi jo lahko jedel skoraj vsak dan. 

Magnezij in putika

Tudi tistim ljudem, ki zaužijejo premalo magnezija, se povečuje možnost obolenja za putiko. Magnezij tudi lajša simptome putike.

Ker se relativno dosti ukvarjam s športom in imam včasih manjše težav s krči, dokaj redno uživam magnezij. V bodoče bom še bolj pozoren na to, da ga bom užival redno.

Ali je goveja juha škodljiva za ljudi s putiko?

Velikokrat sem se spraševal, v kolikšni meri je za putiko škodljiva goveja juha. Kljub temu, da sem veliko iskal na Googlu, nisem našel nobenih zanesljivih informacij. Glede na to, da je goveja juha narejena iz mesa, bi si skoraj upal trditi, da za nas, ki imamo težave s putiko, ni najboljša. Ampak to je samo moje predvidevanje. 

Omega 3 maščobne kisline

Omega 3 maščobne kisline na naše telo delujejo protivnetno in zato tudi pomagajo pri putiki. Sam redno jemljem prehransko dopolnilo – kapsule z omega 3 maščobnim kislinami. Jemljem jih tako zaradi putike kot zaradi drugih pozitivnih lastnosti, ki jih imajo omega 3 maščobne kisline. Več o tem si lahko preberete na www.tomazgorec.si/omega-3-mascobne-kisline.

Kako na hitro odpraviti bolečine zaradi putike?

Napad putike lahko povzroči zelo hude bolečine. Najlažje in najhitreje jih lahko odpravimo s tabletami Naklofen. Niso pa tablete rešitev. Dolgoročna rešitev je dieta in zdrav slog življenja.

Kaj lahko storimo, da ne dobimo napada putike?

Vsak dan pijte veliko vode. Vsaj 3 litre. Jejte tudi manj mesa. Še posebej se izogibajte drobovini. Izogibajte se tudi industrijsko pripravljeni hrani.

2 komentarja

 1. Pozdravljeni,
  mene je tudi lani na dopustu v Čateških toplicah zatekel gleženj desne noge,tako močno,da nisem mogel stopiti na nogo,vseskozi nore bolečine posebej ponoči,mešalo se mi je.
  Žena mi da protibolečinske tablete Nagelsin,ki bi naj pomagale,nič.
  Mislil sem,da sem si gleženj kje na bazenu ispahnil-zvil.ker sem bil vseskozi malo omamljen od ALK., bolečine bile nevzdržne,me žena pelja v Brežiško bolnico.kjer so me sprejeli z vso prijaznostjo.Takratna dežurna zdravnica,je takoj dala diagnozo – PUTIKA,da bo pa sigurna me pošlje v laboratorij na odvzem krvi.
  Vprašala je tudi kako se prehranjujem in kaj pijem,sem ji povedal,da zjutraj po navadi šilce ali dva žganja,zajtrk- 4 do 5 kom domača pečena jajca z ocvirki in domačo prekajeno slanino,ali domača jetrna pašteta ,ki jo dela žena 300 do 400 g,čebula ali česen,čaj z šnopčkom.
  malica,domači narezek,prekajena suha šunka,slanina,klobasa ali salama seveda domača,kako trdo kuhano jajce in kaj vloženega,potem pa gor kake dva deci ali tri ali pa tudi več vina domačega,
  kosilo: večina vsak dan iz roštilja različnih dobrot,po tem ali zraven pa po domačem v…pa še kaki fraklc,ker imava v kampu svojo hiško in je vsak dan ogromno obiskov.
  večerja tisto kar je ostalo ali se pa še doreže salamic ali prekajenega špeha,pa zopet po kozarcu.
  Gospa Dr.se je kar zasmejala in pravi,ja treba bo spremeniti vaše navade kar precej.
  Dobimo izvid in res je PUTIKA.
  Prijazna Brežiška doktorca mi da list o prehranjevanju in navodilo z putiko,napiše recept za dvoje zdravil,ki sem jih moral do konca vse zaužiti v mesecu dni,bolečina je traja dva dni,nato je pojenjala in oteklina izginjala.
  Po dveh mesecih sem šel za dva dni domov,pogledati kako je kaj hiša z okolico,kosi mi sin,vrt ureja hči,ki pa občasno prideta tudi v Čatež.
  Oglasil sem se pri mojem zdravniku,mu vse povedal,rekel je kaj si nor,jaz ti teh škodljivih zdravil nebi napisal,dal me je v laboratorij in me po tednu dni obvestil,da putike ni.
  Sem se pa res držal navodil in vina bolj malo,včasih čutim,če se kaj pregrešim rahlo špikanje v palcu ali gležnju,takoj ga neham srati,vzamem kaki nagelsin in neha,ja tako je to,l,p.

 2. NAPISANO DRŽI V CELOTI-SPRVA PRST NA NOGI,ALI PALEC NA ROKI,KI SE V SKLEPU “PREKLOPI “TRDO,ALI BOLEČINA V RAMENU ALI OBEH HKRATI.Meni je pomoč v tem,da palec dam v zaprto pest!Naklofen je meni zdravnica za ledvice zabranila,lahko pa uživam Analgin 500 mg,Res je tudi glede kave.Imam DOLČE GUSTO avtomat na kapsule,skuham si tudi turško,vedno za zajtrk,kupim MAGNEZIJ 400 v DEEM(dm drogerija),tudi vitamine Folno kislino od firme MIVOLIS v DEEM,kjer 60 tablet stane manj kot 2 ?,medtem,ko v Lekarni,košta preko 8? le 20 tabletk,ki so plačljive.ZELJE,MOJE VESELJE,V SOLATI PRESNO,ali KUHANO.Česen stisnjen,ali v prahu suh.Drži popolnoma,da MORAM VELIKO LULATI.NERODNO NA POTI Z AVTOM PO AVTO CESTI,KJER BI MORALA POČIVAČIŠČA BITI ODPRTA,(Res jih je malo po AC in hitrih cestah v Sloveniji!)ŽAL JIH DARS ZASEDE Z POLICIJO IN CARINO RADI KONTOLE BEGUNCEV.NERODNO IN NEVARNO JE USTAVITI,SKOČITI PREKO ODBOJNE OGRAJE IN IZPRAZNITI MEHUR.JAZ MORAM MALO POČAKATI,TER ŠE DRUGA RUNDA.STAROST JE TU ,80,NI KAJ VELIKO JE BILO LEPEGA,TER ME BOLEZNI NE PRESENETIJO,Do sedaj veliko smučanja,sedaj nič več,hoja do trgovin,pokopališča.Ostalo z avtom.Putike NISEM POZNAL,VEDEL ZA SIMPTONE,TER ME “DRŽI”LETO ALI DVE,NATO “ČUDEŽNO”IZGINE.SE PA PONAVLJA!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja