Cerkvica na Jamniku je največkrat slikana cerkev v Sloveniji

Jamnik

Vas Jamnik je priljubljena izletniška točka zaradi zelo simpatične male cerkvice svetega Primoža in Felicijana. To naj bi bila največkrat slikana cerkev v Sloveniji. Ta cerkvica naj bi bila razlog, da so pred davnimi leti v reviji National Geographic prvič omenili Slovenijo.

Cerkvica v vasi Jamnik, ki jo vidite na zgornji fotografiji, je magnet za fotografe, pohodnike in verne ljudi. Sam sem za to zanimivo izletniško točko izvedel na Instagramu. Ta simpatična cerkvica se mi je namreč vedno znova pojavljala in enkrat sem se odločil, da raziščem, kje je in izvem malo več o njej.

Cerkvica svetega Primoža in Felicijana se nahaja na zelo lepi razgledni točki, s katere se razprostira pogled na večji del Gorenjske. Zato temu kraju rečejo tudi ‘balkon nad Gorenjsko’. Nahaja se na nadmorski višini 831 metrov.

Do cerkvice lahko pridete peš iz kraja Kropa. Pohod traja okoli ene ure in 20 minut. Lahko pa se skoraj do cerkvice pripeljete z avtom. Iz kraja Kropa se peljete po cesti, ki vodi v Dražgoše. Po približno 5 kilometrih vožnje strmo v breg prispete na kraj Jamnik. Cerkvice skoraj ne morete zgrešiti. Pojavila se bo na vaši levi strani.

Avto lahko parkirate ob cesti tik preden pridete iz gozda, kjer na levi strani zagledate cerkvico. Parkirišč je na voljo kar za nekaj avtomobilov. Ko parkirate, imate do cerkvice še približno 10 minut normalne hoje.

Sam sem Jamnik obiskal dvakrat. Prvič sem ga obiskal lansko poletje, ko sem se vračal z Vršiča. Bilo je čudovito. Zanimivo je bilo, da je cerkvico prišlo slikati vsaj 20 turistov iz Azije, ki so vsi imeli profesionalno fotografsko opremo. Tako da glas o tej čudoviti cerkvici seže zelo daleč.

Spomnim se, kako je bilo prijetno tistega toplega večera. Super razgledi, super motiv za slikanje.

Drugič sem Jamnik obiskal letos, 2. januarja. Tudi tokrat je bilo lepo, vendar malo mrzlo. Glede na to, da sem več kot eno uro čakal sončni zahod, me je kar pošteno zeblo. Ampak za dobro fotografijo ali videoposnetek je potrebno malo potrpeti.

Zelo veliko željo imam Jamnik obiskati enkrat, ko bo vsaj 30 centimetrov snega. Prepričan sem namreč, da bo takrat popolnoma drugačen.

Zagotovo ga bom še enkrat obiskal v poletnem času, ko je gor res zelo lepo in prijetno.

Cesta, ki vodi iz Krope na Jamnik in nadaljuje pot do Dražgoš in naprej do Železnikov ali Bohinjske Bistrice, je zagotovo zanimiva tudi za vse kolesarje. Še posebej tiste, ki imajo radi hude vzpone.

Če tole bere kakšen fotograf, bi bil zelo vesel informacije, kdaj je najbolj primeren čas za slikanje cerkvice na Jamniku in iz kje ga slikate? Vem namreč, da obstaja kar nekaj točk, iz katerih fotografi slikajo cerkvico. Za informacijo se seveda že vnaprej najlepše zahvaljujem.

Preberite tudi:

Slap Peričnik www.tomazgorec.si/slap-pericnik

Zelenci www.tomazgorec.si/zelenci

Zapuščena vas Slapnikwww.tomazgorec.si/slapnik

Pot med krošnjami na Rogli www.tomazgorec.si/pot-med-krosnjami

Naravne toplice v Klevevžu www.tomazgorec.si/klevevz

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja