Zelenci so naravni rezervat pri Kranjski Gori, kjer izvira reka Sava Dolinka

Zelenci so čudovit kraj, ki se ga izplača obiskati v vseh letnih časih. Čudoviti so zgodaj poleti, ko je okolico izrazito zelena. Zanimivi so tudi pozimi, ko je vse okoli jezera zasneženo in belo, jezero pa je obarvano v čudovito modro-zeleno barvo. Temperatura jezera je vedno okoli šest stopinj in nikoli ne zamrzne.

Zelence sem doslej obiskal dvakrat. Prvič pozimi, drugič v začetku poletja, ko je bila okolica jezera izrazito zelena. Kako sta bila jezero in okolica videti lepo v začetku poletja, si lahko pogledate v zgornjem videoposnetku. Ta videoposnetek sem namreč posnel v začetku poletja. Prepričan sem, da so Zelenci zelo lepi tudi jeseni, ko narava obarva okolico v jesenske barve. Če bom jeseni le imel čas, jih obiščem tudi takrat. Če nimate ideje, kam na izlet po naši lepi Sloveniji, vam obisk tega lepega kraja toplo priporočam.

Zelenci se nahajajo ob cesti Kranjska Gora-Rateče. Od Kranjske Gore so oddaljeni samo slabih 5 kilometrov. Ko se peljete od Kranjske Gore proti Ratečam, se boste približno čez tri kilometre peljali čez vas Podkoren. Od Podkorena se peljete še slaba dva kilometra, ko boste na levi strani zagledali parkirišče. Lahko parkirate na tem parkirišču, lahko pa greste še malo naprej in parkirate na drugem parkirišču, ki se tudi nahaja na levi strani ceste. Od tam boste do jezera po gozdni poti pešačili dobrih pet minut, s prvega parkirišča pa kakšno minuto dlje.

Za obisk Zelencev vam ni treba plačati vstopnine ali parkiranja. Se pravi, da je obisk popolnoma brezplačen.

zelenci

Kot sem že napisal, so Zelenci zelo lepi. Ob jezeru je razgledni stolp, na katerega se lahko povzpnemo in si jezero ogledamo z malo višje točke. Ker je teren močvirnat, so ob jezeru naredili široko leseno pot in dva pomola. Lesena pomola sta še zlasti zanimiva za slikanje. Na teh pomolih je vedno gneča za slikanje.

Podrobneje ne bom opisoval, kako so Zelenci videti. Predlagam, da si pogledate moj videoposnetek na začetku prispevka in se boste takoj prepričali, da je vse res zelo lepo.

Zelenci so izvir reke Save Dolinke. Voda izvira iz tal in pri tem oblikuje male ‘vulkančke’. Tukaj živi veliko živalskih vrst, med njimi tudi take, ki veljajo za ogrožene. Območje izvira reke Save Dolinke in okoliškega mokrišča, ki se imenuje Drni, so leta 1992 razglasili za naravni rezervat. Območje rezervata se nahaja na nadmorski višini od 832 in 853 metrov. Mokrišče je dolgo okoli 1200 metrov. Povprečna širina mokrišča je 150 metrov, najmanjša širina je 20 metrov, največja pa 200 metrov.

Če se odpravljate na Gorenjsko, se vam ta čudoviti kraj izplača obiskati. Za ogled ne boste porabili veliko več kot eno uro časa. Sicer ni nič narobe, če si vzamete malo več časa in uživate v lepotah narave.

Ljubitelj pohodništva si lahko za izhodiščno točko vzamete Kranjsko Goro. Do jezera je eno uro hoda, da Rateč pa še 20 minut.

V okolici najdete še veliko zanimivih izletniških točk. Lahko se odpravite v dolino Tamar, Planico, do jezera Jasna, na Vršič ali se podate ne kakšno okoliško goro.

Ali moram za obisk Zelencev plačati vstopnino?

Za Zelence ni potrebno plačati vstopnine. Ogled je popolnoma brezplačen.

Kje lahko parkiram avto? Je parkiranje brezplačno?

Avto lahko parkirate na dveh parkirnih prostorih v neposredni bližini Zelencev. Parkiranje je brezplačno.

Kateri letni čas je najbolj primeren za obisk Zelencev?

Zelenci so lepi in posebni v vseh letnih časih. Vsakič so drugačni, vendar vedno čudoviti.

Je obisk Zelencev primeren za otroke?

Obisk Zelencev je primeren za obisk z otrokom. Zagotovo bo vaš otrok užival!

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja