Jezero Jasna – Kranjska Gora

Slovenija ima veliko lepih naravnih znamenitosti. Tako tujci, kot tudi slovenci radi raziskujejo našo deželo, ker ponuja veliko čudovitih lokacij, ki si jih je vredno ogledati. Ena izmed mnogih, je Jezero Jasna. Mnogi to težko vrjamejo, pa vendar je jezero umetno izdelano. Deli se na dva medsebojno povezana dela. Obe mali jezeri stojita ob sotočju Male in Velike Psišnice. V bližini je tudi naravni kanjon, h hidroelektrarna Kranjska Gora in ogromno drugih znamenitosti.

Jezero Jasna je obdano s čudovitimi gorami. V lepem vremenu lahko vidimo prav vse okoliške vrhove. Takega razgleda prav zagotovo ne vidimo vsak dan. V ta namen, je ob jezeru postavljen 6 metrov visok lesen stolp, ki služi kot razgledna točka. Samo povzpenjanje zna biti nekoliko zastrašujoče, saj so stopnice do vrha strme in nekoliko nerodne, vendar se za končni razgled splača stisniti zobe. Poleg tega, je uporaba stolpa brezplačna. Iz vrha stolpa je moč videti tudi bolj oddaljene vrhove Julijskih Alp.

Sama sem jezero Jasna obiskala oziroma si ga ogledala že večkrat. Nekajkrat sem prišla izključno na sproščujoč enodneven izlet, spet drugič je bila to ‘vmesna’ postaja malo daljšega pohajkovanja. Ker sva s Tomažem raziskovala gorenjski konec Slovenije, sva se odločila za kratek postanek pri jezeru. Ker je bilo vreme sončno in nebo jasno, sva vedela, da nama bo narava postregla z izjemnim razgledom.

Načinov, kako priti do jezera je več. Veliko turistov, ki prihajajo sem, je navadno nastanjeno v Kranjski Gori oziroma v bližini, in se do jezera navadno pripeljejo s kolesom ali pa pridejo peš. Zahtevnost te obcestne poti, ki pelje proti Vršiču, je zelo lahka, zato je pirmerna tudi za otroke ali vožnjo z vozičkom. Jezero Jasna je od Kranjske Gore oddaljeno slaba dva kilometra. Tudi okoli samega jezera je na voljo nekaj sprehajalnih poti, ki prav tako niso zahtevne in so primerne za lahkoten sprehod.

Seveda je do jezera mogoče priti tudi z avtom, zato je lokacija primerna tudi za tiste, ki se do lepih lokacij raje pripeljejo. Na voljo je več brezplačnih parkirišč tik ob jezeru, pa tudi nekaj takih, ki so oddaljeni nekaj sto metrov, saj je v poletnih dneh včasih težje dobiti parkirno mesto.

Okoli jezera so lepo speljane sprehajalne potke in celotno območje je nasuto z majhnimi kamenčki. Voda je zelo bistra, čista in perfektna za ohladitev v vročnih dneh. Ravno zaradi možnosti kopanja na jezero Jasna pride veliko družin z otroki ter tudi mladih, ki se ob jezeru družijo in si popestrijo počitniške dneve. Nekatera območja so namenjena kot jezerske plaže, kjer se veliko ljudi sprošča, kopa in preprosto uživa v naravi. V kolikor niste ljubitelj hladne vode in namakanja, se lahko usedete na pomole ali klopce, ki so postavljene povsod okoli jezera. Dobrodošli so tudi lastniki domačih živali, saj je jezero Jasna primerno tudi za ohladitev in zabavo vaših kosmatincev. Če nimate svojih ljubljenčkov, pa vam bodo v jezeru delale družbo račke.

Jezero Jasna je znan ribolovni revir. Če ste zagreti ribiči, si lahko pridobite dovoljenje za tako imenovanjo muharjenje, ulovite pa lahko kakšno postrv ali šarenko. Možen je tudi nakup ribiške karte, ki vam ponuja različne možnosti lovljenja in prikaz ostalih ribiških lokacij v bližini. Možnih dejavnosti, ki vam jih ponuja jezero Jasna je toliko, da vam dolgčas ne bo. V zadnjih letih je pravi hit najem supa ali kanuja, s katerim se lahko peljete po vodi, ne da bi morali v hladno vodo. Poleg vseh ponudb, pa se vseeno lahko odločite le za sproščujoč oddih v naravi, ob prečudovitem jezeru in si privoščite osvežilno pijačo ali prigrizek. V poletnem času, so ob večerih organizirani glasbeni nastopi, ki dajejo dodaten čar vsej prelepi okolici. Naj omenim, da se ljudje tu ne zbirajo le poleti, pač pa tudi v zimskih dneh. Če je dovolj hladno, jezero Jasna zaledeni in v primeru, da imate svoje drsalke, se lahko tudi drsate. Je pa trebno omeniti, da na lastno odgovornost.

Glavna atrakcija poleg samega jezera, je brez dvoma bronasti kip kozoroga. Stoji na naravni skali, ustvaril pa ga je kipar Stojan Batič, med letoma 1986 in 1988. Skoraj vsak turist, ki obišče jezero, se obvezno fotografira s kipom in neverjetnimi gorami v ozadju. Je nekakšen neuraden simbol jezera Jasna.

Za vse tiste, ki vam jezero Jasna za celodnevni izlet ni dovolj oziroma si želite ogledati še druge naravne znamenitosti v okolici, vam predstavljam nekaj najbolj zanimivih:
– Za pohodnike so v okolici na voljo vrhovi in koče, s čudovitimi razglednimi točkami: Vršič, Slemenova špica, Tromeja,..
– Slapovi: Slap Peričnik, Martuljški slapovi.
– V okolici je najbolj znana skakalnica Planica in dokaj nov Nordijski center Planica.
– Ostale zanimivosti: Ruska kapelica, slovenski planinski muzej,..

Za vse ljubitelje narave in obiskovalce Kranjske Gore in bližnje okolice, mora biti Jezero Jasna eno izmed nujnih postojank. Ne bo vam žal niti prvič, niti desetič. Vsaj meni ni nikoli bilo, pa sem bila tu že vsaj 10x. Vsakič z malo drugačnimi plani, drugačno družbo, pa vendar, me narava in njena lepota vsakič pustita odprtih ust.

Če boste obiskali Jezoro Jasna, vam svetujem, da si ogledate še en naravni biser, ki se imenuje Zelenci. Več informacij o Zelencih najdete na www.tomazgorec.si/zelenci. Če ste ljubitelj narave, vam bo zagotovo všeč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja