Most na Soči je lep in zanimiv kraj

Most na Soči

Most na Soči je majhno naselje, za katerega je zagotovo slišalo veliko Slovencev. Osebno sem zanj slišala že velikokrat, tam pa sem bila tokrat prvič. Ko odkrivam nove kotičke naše dežele, sem vedno znova navdušena in osupla nad naravo in nad tem, kaj vse nam ponuja. Omenjeno naselje leži ob sotočju reke Soče in Idrijce. Most na Soči se imenuje naselje, istoimenski pa je tudi dejanski most, ki nam omogoča prečkanje reke Soče. Kraj leži v Zgornjem Posočju, na južnem delu Tolminske kotline. Občina v katero spada, je Tolminska občina. Razvito in turistično obiskano naj bi bilo zaradi same lege, do tega majhnega kraja se namreč pride iz veliko smeri in to po glavnih cestah – ena izmed teh prihaja iz Nove Gorice, druga iz smeri Ljubljani in tretja iz Bovca. Poleg same lege, so k prepoznavnosti pripomogle tudi zelo ugodne vremenske razmere. Naselje Most na Soči, se razvija že od prazgodovinskih dob. Na tem območju najdemo veliko zgodovinskih najdb iz bronaste in železne dobe, pa tudi iz rimskega imperija. Tu se nahaja eno izmed največjih najdbišč grobov. Našli in raziskali so jih več kot 6.500. Govori se, da naj bi jih bilo skupaj vsaj 10.000. Na tem območju je bilo najdenih tudi preko 30 temeljev stavb iz železne dobe. V arheološkem muzeju si dandanes lahko ogledate temelje hiš, iz rimske in železne dobe. Ena zgodovinska zanimivost – do leta 1955 se je kraj imenoval Sveta Lucija ob Soči. Sveta Lucija je zavetnica tega kraja in priprošnjica za oči.

Ta lokacija je postala še bolj atraktivna zaradi akumulacijskega jezera, ki je nastalo zaradi zajezitve reke Soče, za potrebe hidroelektrarne Doblar. Nekajkrat od nastanka umetnega jezera, je bila ta kotlina prazna. To se naredi predvsem takrat, ko je potrebno popravilo hidroelektrarne. Nekateri so imeli srečo videti dno kotline, ki naj bi bilo zelo razgibano in zanimivo za ogled. Ko je kotanja pri Mostu na Soči polna vode, vidimo jezero, ki je enkratne barve in obiskovalci so nad to smaragdno zeleno in nebeško modro navdušeni in osupli. Most na Soči je kraj, kjer se srečujejo tako ljubitelji narave, športa, sprostitve, ter nenazadnje zgodovine.

Jezero in Most na Soči ponujata dva tematski sprehajalni poti, ki sta primerni za vsakogar. Prva nam ponuja spoznavanje kulturno-zgodovinskega dogajanja v kraju. Pravijo ji pot Na Most po modrost. Med pohodom lahko zasledimo 22 informativnih točk, ki nam omogočajo spoznavanje mesta Most na Soči. Druga pot, imenovana Čez Most po krepost, pa je neke vrste energijska pot. Pot je sestavljena iz 14 energijskih točk, ki nas vodijo mimo zdravilnih vodnih virov in kraških jam, natančneje treh.

Za vse, ki ste bolj zagreti za adrenalinske športne aktivnosti, je Most na Soči prava lokacija za vas. Aktivnosti, ki so na voljo tako ob in na jezeru so naslednje:

  • Omenili smo že dve tematski sprehajalni poti.
  • Če si želite raziskovanja s kolesom, tudi kolesarskih urejenih poti ne manjka.
  • Možna je vožnja po jezeru z ladjico Lucija – v poletnem času je eno-urna panoramska vožnja možna skoraj vsak dan, vstopnina za odrasle je 8eur, za otroke pa 4eur. Na ladjici lahko naročite tudi kosilo in si zagotovite popolno izkušnjo na čudovitem jezeru Most na Soči.
  • Vožnja s kanujem ali kajakom in seveda tudi supom. Vse omenjene rekvizite si lahko izposodite v bližnjih izposojevalnicah (Soča sup – rent & explore in Prijon sport center). Ponujajo tudi različne tečaje teh športov/dejavnosti, tako da, če ste na več dnevnem oddihu v tem majhnemu mestecu, se pozanimajte o terminih in uživaje na prečudovitemu jezeru.
  • Za vse ljubitelje ribolova je po reki in jezeru možen ribolov z dovolilnico.
  • Vsako leto pa so na ogled tudi skoki v reko Sočo. Tekmovalci so tisti najbolj pogumni in spretni skakalci in brez dvoma bi jih bilo zanimivo gledati.

Kot vidite je dejavnosti več kot dovolj, da si lahko privoščite večdnevni dopust v mestecu Most na Soči. V bližini stoji hotel z gostilno, kjer vam lahko ponudijo prenočišče. Prav tako lahko najdete veliko apartmajev, penzionov in nastanitev tako v mestu, kot tudi izven mesta.

S Tomažem sva si vzela čas, se sprehodila ob delu jezera, potem pa se odločila, da zaradi dobrih pogojev in lepega vremena sprehodiva naokoli in narediva kakšno lepo fotografijo. Slike tlorisa celotnega jezera in reke so izjemne. Pa ne samo slike, vsi ti posnetki z neba, ki jih ponuja Most na Soči – skoraj ne moreš verjeti očem, kaj vse sta narava in človek zmožna narediti. Do jezera lahko pridete z avtomobilom, saj so tam urejena parkirišča. V centru mesta si lahko privoščite tudi hladno pijačo, kosilo in tako uživate v lepotah mesta. Poleg vseh urejenih omenjenih poti z informativnimi točkami, se lahko odločite le za sproščujoč sprehod po urejenih stezicah ob jezeru in reki. Nekaj let nazaj so uredili tudi klopce, z namenom, da je opazovanje lepot jezera in kraja Most na Soči se lepše in lagodnejše. Če ste bolj romantična duša, si lahko organizirate mini piknik in uživate s svojo ljubljeno osebo ali družino. Možnosti za užitek je veliko, le izbrati morate svoje najljubše.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja