Modro, rdeče in zeleno jezero

Čeprav je Dalmacija predvsem znana po obmorskem turizmu, plažah, sprostitvi in domačnih dalmatinskih mestih, se stran od turističnega vrveža skrivajo pravi naravni biseri, ki jih mnogi iz svojega dopustniškega plana izpustijo. S Tomažem sva se iz Omiša odpravila prav tja – v 56 kilometrov oddaljeno mesto Imotski, ki ga v njegovi neposredni okolici poleg dih jemajoče kraške pokrajine krasijo tri jezera, in sicer Modro, Rdeče in Zeleno jezero.

Imotski je eno tistih pristnih hrvaških mest, ki ga turizem še ni popolnoma preoblikoval in je s svojo kamnito, starinsko, a urejeno podobo pravo potovanje v času. Zgodovinsko gledano je to mesto središče stare hrvaške župnije Imota, v sedemnajstem stoletju pa je bilo osvobojeno turške oblasti. Zanimivo je, da naj bi nekoč Beneška Dalmacija imela v lasti celotno Imotsko polje, toda so Turki med določitvijo meja podkupili beneškega geodeta, in je zato posledično več kot polovica Imotskega polja ostala v današnji Bosni in Hercegovini.

To pa ni edina zanimivost tega kraja, Imotski je nemreč med ljudmi znan predvsem po svoji nepojasnjeni ‘obsesiji’ z avtomobili znamke Mercedes. Ne samo, da se priljubljenost te znamke vidi že ob vožnji skozi mesto, tudi številke, ki kažejo, da je registriranih več Mercedes avtomobilov, kakor je prebivalcev celotnega mesta, dokazujejo, da so avti z logotipom trikrake zvezde res postali pravi mestni simbol.

Modro jezero

Obrobje mestnega središča Imotski krasi kraško presihajoče jezero, ki so ga zaradi njegove živo modre barve poimenovali Modro jezero. To slovi kot eno najlepših jezer na Hrvaškem in vsako leto privablja več turistov, saj zaradi svoje lege v kraški jami predstavlja edinstven razgled z visokih jamskih sten in je pravi biser za fotografe. S Tomažem si tega dih jemajočega kraškega pojava nisva ogledala le z visoke pečine, ampak sva se po kamniti poti do jezera tudi sprehodila. Ta je lepo in varno urejena vse od zgornjega parkirišča do gladine jezera in nudi pravi – pribljižno dvajset-minutni – panoramski spust v jamo. Kljub pomanjkanju sence na majhni kamniti plaži sredi kraške jame, je počitek ob živo modri vodi in skok vanjo skoraj obvezno dejanje ob prihodu. Globina jezera na najgloblji točki je 90 metrov, vendar ta skozi leto niha, v poletnih pa včasih celo presahne in posledično postane improvizirano nogometno igrišče za domačine.

Da si boste lažje predstavljali, kako je videti Modro jezero, si poglejte spodnji videoposnetek.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Rdeče jezero

Le kilometer stran od Modrega jezera pod 528 metrov visokimi stenami leži še en imotski kraški biser, ki so ga zaradi rdečih kamnitih sten poimenovali Rdeče jezero oziroma Crveno jezero. Že ob cesti naju je s Tomažem pričakala razgledna točka, s katere ob pogledu v kraško jamo dobiš občutek, da zreš v Zemljino notranjost in glede na to, da gladina Rdečega jezera leži nižje od gladine morja, to ni daleč od resnice. Jezero je na vrhu jame obkroženo s sredozemskim rastjem – predvsem borvskim gozdom, skozi katerega po celotnem obsegu teče sprehajalna pot. Po njej se s Tomažem zaradi hude vročine nisva sprehodila, a prepričana sem, da si je ta 350 metrov globok naravni bazen vredno ogledati z več zornih kotov. In čeprav Rdeče jezero s svojo živo barvo in edinstveno okolico kar kliče po plavanju in potapljanju, je zaradi visokih navpičnih sten za povprečnega turista spust k vodi praktično nemogoč. Vendar to nekaterim ljubiteljem adrenalina ne predstavlja ovire, vsako leto se namreč na vrhu jame zbere nekaj najbolj pogumnih, ki čez celotno kraško luknjo napeljejo vrvi po katerih plezajo in z njih – privezani z vrvjo – celo skačejo. Skozi leta se je našlo tudi nekaj ljudi, ki so se opogumili in to eno najglobljih jezer v Evropi raziskali tudi pod gladino, pred leti pa so vanj spustili celo podmornico.

Kako je v živo videti Rdeče jezero, si poglejte v spodnjem videoposnetku.

Zeleno jezero

Poleg Rdečega in Modrega jezera vedno več turistov zahaja tudi k 17 kilometrov oddaljenemu akumulacijskemu Zelenemu jezeru, ki se po vasi, v kateri leži, imenuje tudi jezero Ričice. To relativno ‘mlado’ jezero napajata reki Ričina in Vrbica. Nastalo je kot posledica poskus projekta zajezitve zaradi preprečitve prodiranja vode in izgradnje namakalnega sistema, vendar se projekt ni nikoli realiziral. Zdaj jezero služi kot pravi skriti raj za sprehode, plavanje, poležavanje, supanje in druge vodne športe, hkrati pa je zaradi svoje žive turkizne barve sanjska destinacija za vse fotografe. Barva vode in okoliška pokrajina pa nista edini edinstveni značilnosti jezera, saj ima to tudi zgodovinsko vrendost, to je namreč poseljeno že od prazgodovine, o čemer pričajo mnogi arheološki ostanki. Na tem mestu je v tistem času ležalo tudi veliko starejše naravno jezero, o čemer pričajo najdeni fosili in kamnine, podobne tistim, ki jih najdemo v morju.

Zeleno jezero – Imotski

S Tomažem ob tem naravnem turkiznem dragulju sicer nisva preživela veliko časa, a sva ga kljub temu izkusila v vsej svoji lepoti. Nekaj časa sva ga raziskovala s supom, a je bil veter močnejši, zato sva edinstveno jezersko pokrajino raje opazovala z obale, do koder naju je vodila lepa in urejena cesta. Naj poudarim, da sva bila ob celotnem jezeru edina, saj kljub vedno večji prepoznavnosti, tega naravnega čuda še vedno ne najde veliko turistov.

Ocenite to stran

1 komentar

  1. Če bi rada videli raznobarvna jezera na kupu predlagam neaktivni vulkan Kelimutu na indonezijskem otoku Flores. Dve jezeri loči le 1 meter debela stena, tretje jezero je pa 100 metrov stran in vsa so različnih barv. Predlagajo sicer obisk ob sončnem vzhodu, a barve zasijejo pozneje ko je sonce višje na nebu

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.