Soteska Pekel – Čudovita narava, kjer ni gneče ter nobene vstopnine ali parkirnine

Soteska Pekel je bila naša prva izbira za izlet na vroč, sončen, nedeljski dan. Ker nihče od nas še ni bil tam, sem med vožnjo malo pobrskala po internetu, da bi našla nekaj osnovnih informacij.
Soteska Pekel se nahaja 23 kilometrov iz Ljubljane, na avtocesti izberemo izvoz za Vrhniko in pot nadaljujemo proti Borovnici. Štiri kilometre iz Borovnice, po dobro označeni poti, prispemo do soteske, kjer je urejeno veliko brezplačno parkirišče. Poleg parkirišča je tudi zelo znana Gostilna Pekel, ki slovi predvsem po postrveh. Soteska je nastala z ugrezanjem Ljubljanskega barja, pot skoznjo pa si je utrl potok Otavščica.

Ker smo imeli tisti dan v planu obiskati še Rakov Škocjan, o katerem si več lahko preberete na www.tomazgorec.si/rakov-skocjan, smo dan začeli bolj zgodaj, in smo v Sotesko Pekel prispeli že okoli 8. ure zjutraj. Očitno smo bili res zelo zgodnji, saj smo bili edini obiskovalci, kar je meni osebno všeč, saj lahko v miru posnameš lepe fotografije. Dolgi rokavi in hlače so bili dobra izbira, saj sem vedela, da je v soteskah običajno bolj hladno, v Sotesko Pekel, pa sem že prej prebrala, da le redko posije sonce. Če velja, da naj bi bilo v peklu izredno vroče, je tukaj ravno obratno. Poleti prijata hlad in senca pri hoji skozi sotesko, pozimi pa pridejo na svoj račun tisti, ki uživajo v adrenalinskem plezanju po ledu, saj slapovi zamrznejo in ustvarijo čudovite ledene skulpture. No mene Soteska Pekel pozimi zagotovo ne bo videla, saj mraza ne prenašam dobro.

Na parkirišču pri vstopu v sotesko je informativna tabla z zemljevidom, kjer so označeni slapovi in poti. Pot nadaljujemo naravnost mimo table, in kot se za Sotesko Pekel spodobi, nas na začetku pozdravi leseni hudiček, mimo katerega nadaljujemo po prikupni potki, ki nas pelje mimo tolmunčkov in brzic, čez lesene mostičke, ki prečkajo potok. Zanimiva in razgibana pot nas pripelje do prvega slapa, ki je s 4. metri najmanjši od vseh petih. Nadaljujemo pot do drugega slapa, ki je visok 16 metrov. Tu smo imeli prvi krajši postanek za fotografiranje. Do sem je pot nezahtevna, in jo priporočam vsem, tudi družinam z majhnimi otroki, naprej pa postane precej zahtevna, strma, in na nekaterih delih nevarna. Potrebna je res precejšnja pazljivost, primerni pohodni čevlji so pogoj, če pa se vseeno odločite za pohod skozi celotno sotesko z otroki, pa svetujem, da vzamete s seboj varovalno opremo in čelade. Morda je ime Soteska Pekel delno tudi zaradi zahtevnosti poti, ki jo moramo prehoditi, če želimo priti do konca oz. vrha soteske. Del zahtevne poti lahko vidite na spodnjem videoposnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Od drugega slapa naprej smo mi pot nadaljevali po levi strani brega Otavščice, čeprav v večini opisov poti, priporočajo, da se držite desne strani, kjer pot nato pripelje do tretjega slapa. Tretji slap je visok 18 metrov, je zelo lep, pod njim je velik tolmunček, ki kar vabi, da se okopaš v njem. Poleg pa so tudi miza in klopi, kjer se boste lahko spočili. Pot naprej pelje po zelo, zelo strmih stopnicah, klinih in jeklenicah. Temu se lahko izognete edino tako, da greste od drugega slapa po levi strani, kot smo šli mi, tako izpustite slap številka tri, ki pa si ga lahko ogledate na poti nazaj.

Če greste po klinih in stopnicah od tretjega slapa naprej, greste nato na razcepu naravnost (levo), in pridete do četrtega slapa, ki meri 17 metrov. Pot je vmes na nekaterih delih bolj slabo označena, zato je treba biti bolj pozoren na markacije. Po levi strani soteske Pekel nadaljujemo naprej, vmes prečkamo most, ki preči mini sotesko, in kmalu pridemo do petega slapa, ki je z dvajsetimi metri najvišji. Tukaj nas je nagradilo še sonce, ki je s svojimi žarki, ki so se prebijali skozi drevesa na vrhu soteske, ustvarjalo čudovito kuliso za res vrhunske fotografije. Tukaj smo še malo posedeli, namočili noge, nato pa smo se odpravili nazaj. Za nazaj smo izbrali pot po kateri smo prišli, ker nismo vedeli da je na drugi strani potoka pot, ki pelje nazaj mimo Hudičevega zoba, ki pa smo ga mi na žalost zgrešili. Tako svetujem, da pri petem slapu prečkate potok in se vračate po drugi strani soteske Pekel, na svoji levi, če ste obrnjeni proti izhodišču. Markacije vas bodo pripeljale do Hudičevega zoba, in nato nazaj do tretjega slapa. Jaz bi za pot nazaj zopet izbrala pot po strmih stopnicah in klinih, ker na drugem bregu, kjer smo šli gor, je strm in spolzek teren, po katerem mislim, da se je težje spuščati, ker drsi, kot pa po stopnicah in klinih, kjer se lahko primete jeklenice.

Soteska Pekel je zelo razgibana, slikovita in zanimiva soteska, ki jo vsekakor priporočam za izlet, vendar, če imate majhne otroke, in če plezanja po klinih in strmih poteh niste vajeni, potem resnično odsvetujem obisk. V tem primeru pride v poštev samo pohod do drugega slapa, ki bo ravno tako prijeten krajši izlet, popestrite ga lahko z mini piknikom na travniku ob parkirišču.
Za celotno pot smo potrebovali kar 3 ure, saj smo vmes fotografirali in snemali videe. Brez teh dejavnosti pa boste 4 km dolgo Sotesko Pekel lahko prehodili v dobrih dveh urah. Šele ko smo se vračali, smo srečali tudi druge obiskovalce soteske, a vseeno gneče ni bilo, čeprav je bilo parkirišče ob 11. uri, ko smo se vrnili do avta, že kar precej polno.
Uživajte v obisku čudovite Soteske Pekel, a bodite previdni in ne precenite svojih zmožnosti. Včasih ni toliko pomembno, da pridemo do konca, ampak, da na poti uživamo.

Ali je za vstop v Sotesko Pekel potrebno plačati vstopnino?

Ne, vstop v Sotesko Pekel je brezplačen.

Ali je takšen izlet primeren za otroke?

Pot skozi sotesko je od drugega slapa naprej precej zahtevna in na nekaterih delih nevarna, zato se priporoča previdnost in ustrezna varovalna oprema.

V katerem letnem času je obisk Soteske Pekel najbolj primeren?

Obisk Soteske Pekel bo najbolj prijal v vročih poletnih dneh, ali pa spomladi. Pozimi so razmere zelo nevarne, in niso primerne za neizkušene pohodnike.

Koliko časa si je potrebno vzeti za celoten obisk soteske?

Celotna pot skozi sotesko vam bo vzela dobri dve uri hoje.

3 komentarji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja