Rakov Škocjan – čudovita kraška dolina

Rakov Škocjan je izredno raznolika in zanimiva 2,5 kilometra dolga kraška dolina, ki jo je ustvarilo udiranje in rušenje stropa kraške jame, skoznjo pa si pot utira reka Rak. Vodna gladina reke niha glede na letni čas, tako da bo obisk v vsakem letnem času nekaj posebnega.

S Tomažem smo se po obisku Soteske Pekel v Borovnici, o katerem si več lahko preberete na www.tomazgorec.si/soteska-pekel, po avtocesti odpravili proti primorski in na izvozu za Unec zavili dol. V vasi Unec so nas table za Rakov Škocjan usmerile desno, in nato smo se po dobro označeni poti pripeljali do prvega parkirišča in opisnih tabel. Ker smo bili tukaj prvič, nismo vedeli, kaj je najboljša opcija, zato smo parkirali kar tukaj. Na hitro smo preleteli tablo, ter se odpravili na pot. Naredili smo napako, ker nismo zemljevida Rakovega Škocjana slikali, saj signala v večjem delu doline ni, da bi lahko pogledali kje se nahaja kakšna znamenitost.

Preden opišem našo pot skozi Rakov Škocjan, bom napisala moj nasvet, vsem tistim, ki tukaj še niste bili, saj so na žalost poti zelo slabo označene oziroma nas oznake kar malce zmedejo. Ker so največje zanimivosti na začetku in na koncu doline, vam svetujem da se vmes peljete z avtom. Mi tega žal nismo vedeli, zato smo se od prvega parkirišča odpravili peš. Takoj, kmalu levo je označba za Veliki naravni most. Pot pelje po zelo ozki zaraščeni potki, ki ti da občutek, da si zašel. Po nekaj sto metrih hoje skozi visoko travo, le pridemo do mostu. Pogled na ogromen 37 metrov visok naravni most je zares čudovit. Sprehodimo se skozenj, saj je struga popolnoma suha. Če bi pot nadaljevali desno, pod mostom, bi prišli do Tkalce jame, do katere se lahko spustimo po jeklenicah. Mi smo zavili levo ob reki Rak, čez travnike, v iskanju Malega naravnega mostu. Na tem delu Rakovega Škocjana so tudi ostanki cerkve sv. Kancijana, ki pa si jih nismo ogledali, saj smo hiteli naprej. Ker pot ni bila nič označena, smo vprašali mlad par, če mogoče onadva vesta kje se pride. Tudi sama sta bila namreč namenjena tja, a tako kot mi, sta bila zaradi dvoumnih oznak, malce zmedena. Ko nam je uspelo priti nazaj na glavno cesto, smo si oddahnili, saj smo mislili, da bo sedaj pot bolje označena. Oznak je sicer veliko, ampak namesto, da bi nas usmerjale po najkrajši poti, so nas vijugasto vozile skozi gozd, kjer so na nekaterih mestih kar izginile, in človek dejansko ne ve več kam mora iti. Tako, da smo na ta račun prehodili še kar nekaj dodatnih kilometrov. Pomislila sem, da imamo samo mi probleme z orientacijo in tablami, a sem kaj kmalu opazila, da je kar nekaj takih, ki niso vedeli kam morajo, in so spraševali drug drugega za pot.

Tako kot pravijo, pa je vsaka stvar za nekaj dobra, in tudi tokrat je bilo tako. Ko smo tavali po gozdu Rakovega Škocjana in iskali Mali naravni most, smo prišli do večje jame, kjer reka Rak, po tistem ko vmes ponikne, zopet pridere na dan. V notranjost jame je mogoče priti le, če greš v vodo in zaplavaš v jamo. To si je upal narediti Tomaž, ki je zelo pogumen. Posnel je tale fantastičen video, ki si ga lahko ogledaš spodaj, da si lahko tudi mi predstavljamo kako izgleda znotraj jame.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Po naši avanturi smo že dokaj utrujeni prišli do hotela Rakov Škocjan, ki pa je po cesti od parkirišča, kjer smo mi parkirali, oddaljen le dober kilometer, tako da bi bila veliko boljša možnost, da bi se do hotela pripeljali in tam parkirali. Pri hotelu, je tudi opisna tabla, in tokrat smo si jo dodobra ogledali in jo tudi slikali, tako da se slučajno ne bi spet izgubili. Pot smo naprej nadaljevali kar po cesti, lahko pa se peljete tudi z avtom, in do konca doline, do točke, kjer je tudi največ zanimivosti na kupu, je še približno 1,5 kilometra. Ko pridemo do točke, ko se cesta razcepi, lahko parkirate, tam pa potem zavijete desno, in po manjši potki po nekaj metrih pridete na vrh Malega naravnega mostu. Pogled iz vrha navzdol je res fascinanten, saj je visok kar 42 metrov, sprehodite pa se lahko tudi čez obok mostu. Na vrhu je tabla, ki prikazuje kako je naravni most nastal. Spustimo se po desni strani navzdol v Zelške jame, kjer je tudi izvir reke Rak. Navzdol vodi pot, ki ni zahtevna, le v jami je potrebna pazljivost, saj so mokri kamni zelo spolzki. Sprehod skozi jame je posebno doživetje, ogromne, visoke in strme stene, ki nas obdajajo, ko hodimo ob strugi reke, nas spomnijo kako mogočna je narava.

Rakov Škocjan si boste gotovo najbolje zapomnili prav po Zelških jamah in Malem naravnem mostu. Vsaj jaz sem si ga. Sprehod skozi jame je prava osvežitev, vzeli smo si kar nekaj časa za fotografiranje, tukaj je tudi znameniti kamniti most, ki je priljubljen motiv fotografij na družbenih omrežjih. Skozi jame lahko pridemo neposredno pod Mali naravni most, od koder je tudi pogled navzgor čudovit.

Vrnili smo se nazaj na vrh, in se po cesti odpravili proti avtu. Na začetku pri Velikem naravnem mostu smo srečali dva mlada Nizozemca, ki sta nas vprašala, kaj je še zanimivega za videti v Rakovem Škocjanu. Ker smo celotno pot dodobra spoznali, smo jima z veseljem svetovali kaj in kako naj si ogledata še ostale znamenitosti, da bosta čim bolje izkoristila svoj čas. Mi smo za celotno pot potrebovali dobre tri ure, prehodili pa smo približno sedem kilometrov. Moj nasvet vsem vam pa je, da se na začetku Rakovega Škocjana ustavite in si ogledate Veliki naravni most, ter Tkalco jamo, potem se z avtom zapeljete naprej proti Hotelu Rakov Škocjan, kjer lahko parkirate in nadaljujete 1,5 kilometra peš, ali pa se peljete do konca doline, kjer si ogledate še Mali naravni most in Zelške jame, ki so zagotovo najbolj zanimiva točka. Pot skozi Rakov Škocjan je sicer nezahtevna in primerna tudi za otroke, vendar je slabo označena, zato vam bosta zemljevid in tale članek zagotovo v pomoč. Prijeten izlet vam želimo!

Ali moramo za vstop v Rakov Škocjan plačati vstopnino?

Vstop v Rakov Škocjan je brezplačen.

Kje je možno parkirati in ali se parkirnina plača?

Parkirate lahko na začetku in na koncu doline, ter na sredini pri Hotelu Rakov Škocjan. Parkiranje je brezplačno.

Ali je obisk Rakovega Škocjana primeren za manjše otroke?

Pot skozi Rakov Škocjan ni zahtevna, in je primerna tudi za manjše otroke. Potrebna je le pazljivost pri vstopu v jame in pri hoji ob reki.

Koliko časa nam bo vzel obisk Rakovega Škocjana?

Za obisk Rakovega Škocjana si moramo vzeti vsaj dve uri, če pa želimo celotno dolino prehoditi, pa tri do štiri ure.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja