Otok Pag je znan po čudovitih plažah in neokrnjeni naravi

Otok Pag je zelo zanimiva turistična destinacija, na kateri najdemo čudovite plaže, romantične zalivčke, neokrnjeno naravo in zelo lepo urejene apartmaje Pag, ki so na voljo za najem. Na svoj račun boste prišli tudi tisti, ki imate radi aktivne počitnice, na voljo je namreč zelo veliko možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in tek.

Kako lep je otok Pag si poglejte na zgornjem videoposnetku.

Sam sem nad tem čudovitem otokom tako zelo navdušen, da ga vsako leto obiščem vsaj za en teden in vedno se imam čudovito. Čeprav sem ga že kar podrobno raziskal, vsako leto najdem kakšen nov zalivček in čudovito plažo. Moj namen je, da tudi letos tam preživim vsaj en teden, kljub dejstvu, da je na Hrvaškem še veliko lepih otokov, ki jih še nisem obiskal.

Otok Pag je peti največji otok ob hrvaški obali. Večji so samo Cres, Krk, Brač in Hvar. Ker je zelo razčlenjen, dobimo občutek, da je veliko večji kot v resnici.

Tisti del otoka, ki gleda proti kopnem, ima zelo zanimivo kamnito pokrajino. Včasih tam človek dobi občutek, kot da je na Luni. Meni je take vrste pokrajina zelo všeč . Verjetno mi je ravno zaradi tega tako zelo všeč, vem pa, da nimamo vsi istega okusa. Poznam tudi ljudi, ki jim taka pokrajina ni všeč. Ampak, brez skrbi, ni celoten otok kamnit. Obstaja tudi veliko lokacij, kjer je na voljo lep borov gozd.

Zanimiv kraji na otoku Pag

Vlašići

Če iščete kraj, kjer sta mir in občutno manj gneče kot v večini turističnih krajev na hrvaški obali, potem so Vlašići idealna lokacija za vaš dopust. Kako je videti ta čudovit kraj, si spodaj poglejte moj videoposnetek iz zraka.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Sam sem bil v Vlašićih že trikrat, saj mi je tam kot v pravljici. Tam si lahko najdeš zaliv in plažo, ki ju imaš samo zase. Veliko je tudi možnosti za pohodništvo. Sam sem vedno nastanjen v zadnji hiši v vasi. Če si pogledate zgornji videoposnetek, je to zadnja hiša na polotoku. Od tukaj vodijo zanimive poti do konca polotoka ali pa ne drugo stran polotoka, ki je popolnoma nenaseljen. Za pohodništvo je zelo zanimiv tudi polotok na drugi strani zaliva. To je polotok, ki ga na zgornjem videoposnetku vidite na levi strani. Na koncu tega polotoka sta dva zanimiva otočka, ki se imenujeta Veli Sikavac in Mali Sikavac. Veli Sikavac je od kopnega oddaljen samo dobrih 100 metrov, tako da je mogoče nanj priplavati.

Kot sem že omenil, sam za nastanitev vedno izberem zadnjo hišo v vasi. Na kako super lokaciji je, si lahko pogledate v videoposnetku na https://youtu.be/ozwicXyLv9E. Tukaj imate v bistvu zasebno plažo, ki je od vašega apartmaja oddaljena samo nekaj metrov.

Lastnik apartmajev, ki jih lahko najamete v tej hiši, je gospod Marijan, ki je zelo prijazen in vam vedno na uslugo. Na voljo imate tudi lep vrt neposredno ob hiši. Po pravici moram povedati, da apartmaji niso ravno najbolj lepo in moderno urejeni. Vidi se jim, da je minilo že kar nekaj časa od zadnje obnove. Zame, ki nisem najbolj natančna oseba, so bili čisto v redu. Spalnice in kopalnica so v redu. Kar se tiče kuhinje, je ta malo slabše opremljena s posodo, noži in priborom. Tako da če boste kaj vzeli od doma, ne bo slabo.

Cena je glede na odlično lokacijo zelo ugodna. Če bi želeli izvedeti točno ceno, za vaš dopust, kliknite www.tomazgorec.si/apartmaji-glavan in izpolnite kontaktni obraze. Vaše sporočilo bo dobil direktno gospod Marijan in vam bo poslal ponudbo. 

Metajna

Metajna je meni osebno najlepši kraj na otoku Pag. Že sama vasica je prijetna, še bolj pa sem navdušen nad vsem, kar je v okolici. Na voljo vam je namreč veliko čudovitih plaž in zelo veliko možnosti za sprehode in pohodništvo.

Metajna
Metajna

Če imate radi sprehode v okolju, kjer je relativen mir, obstaja v Metajni zelo lepa sprehajalna pot, nad katero boste zagotovo navdušeni. Iz vasice pelje čudovita pot ob plaži vse do rta in nato še naprej po borovem gozdičku. To je res čudovita pot.

Za Metajno je čudovita plaža Ručica, ki jo vidite spodaj na sliki. Do plaže greste lahko peš ali z avtom.

Plaža Ručica
Plaža Ručica

Kot sem že omenil, je tukaj nešteto možnosti za pohodništvo. Najbolj zanimiv del za to dejavnost je od plaže Ručica proti Paškim vratom. Paška vrata so ožina, ki vodi v Paški zaliv. Če boste šli na pohod po tej poti, boste prišli do čudovitih plaž in zalivov. Lahko pa se tudi povzpete na kakšnega od relativno visokih hribov.

Sam sem se zavestno odločil, da na otok Pag nekaj časa ne bom šel, ker sem ga v zadnjih letih obiskal res velikokrat, obstaja pa še veliko lepih otokov, ki jih nisem obiskal še nikoli. Tako da bom v bodoče dal prednost destinacijam, ki jih še nisem obiskal. Kljub moji odločitvi bi pa rad šel za od tri do pet dni v Metajno, ker mu je tukaj res tako zelo všeč.

Mesto Pag

Mesto Pag je lepo in zanimivo mesto in veliko manj bučno kot Novalja. Ta je namreč bolj za mlade ljudi, ki so željni norih in glasnih zabav.

Mesto Pag ima veliko lepih plaž. Najbolj znana je plaža Prosika. To je velika peščena plaža, ki jo lahko vidite na videoposnetku na https://youtu.be/dlPVraNVr8g. Meni osebno so najbolj zanimive in lepe plaže v smeri Paških vrat, ko se mesto Pag že konča. Ena od takih plaž je plaža Veli Bok. Na tej lokaciji je tudi veliko možnosti za pohodništvo in kolesarjenje s treking ali gorskim kolesom.

Ena najbolj znanih razglednih točk na otoku Pag je, ko se iz mesta Pag peljete proti Novalji. Takoj, ko zapustite mesto, se začnete po cesti močno vzpenjati. Tik pred najvišjo točko se na levi strani nahajata dve parkirišči, od koder je čudovit razgled na mesto.

Novalja

Novalja je verjetno eno najbolj turističnih mest na hrvaški obali. V Novalji bo zagotovo všeč mladim, ki so žejni norih in bučnih zabav. Tisti, ki imajo radi mir, jim tam žal ne bo všeč.

Glede na to, da v Novaljo prihajajo mladi iz dobesedno celega sveta, so tudi cene nastanitev bistveno večje, kot je to povprečje na Hrvaškem. Če niste ravno mlada oseba, ki je željna zabave, vam ne predlagam, da bi za svoj dopust izbrali Novaljo.

Vidalići, Kustići in Zubovići

Vidalići, Kustići in Zubovići so tri lepe in zanimive vasice, ki se nahajajo tik ob morju v Paškem zalivu. Te tri vasice prečkate, če greste iz Novalje ali od kjerkoli drugje do Metajne, ki sem jo že opisal. V samih vasicah in bližnji okolici so lepe in zanimive plaže. Sam sem se na poti, kadar sem šel v Metajno, dostikrat ustavil na kakšni plaži in se tam sončil in kopal.

V teh krajih je zelo lepo vse: plaže, sami kraji, morje, razgledi, narava …

Mandre

Mandre so še en lep in zanimiv kraj na otoku Pag. Nahajajo se nekje na polovici otoka in so locirani proti odprtem morju.

V kraju Mandre sem bil samo dvakrat in lahko samo rečem, da mi je bil to lep in zanimiv kraj. Žal česa več ne morem napisati, ker ga premalo poznam.

Stara Novalja

Stara Novalja je kraj, ki sem ga obiskal samo enkrat in ga res ne poznam tako zelo dobro, da bi ga lahko opisal. Lahko samo rečem, da mi Stara Novalja ni tako simpatična kot Vlašići, Merajna, Vidalići, Kustići ali Zubovići. Ampak, to je samo moja hitra ocena.

Če poznate Staro Novaljo bolje od mene, bi prosil, če lahko v komentar tega prispevka napišete par stavkov o njej.

Povljana

Povljana je zanimiv turistični kraj, ki je obrnjen proti odprtem morju. Čeprav je Povljana od mesta Pag oddaljena samo 14 kilometrov, človek dobi občutek, da je ta kraj nekje bolj na samem. Tak občutek najbrž dobimo zato, ker se, preden pridemo do Povljane, nekaj časa vozimo po pusti kamniti pokrajini, kjer ni sledu življenja. Pokrajina je sicer pusta, vendar meni všečna.

V sami Povljani in bližnji okolici je veliko peščenih in prodnatnih plaž. V samem centru Povljane zna biti na plaži manjša gneča, kar pa ne velja za plaže v bližnji okolici.

Lun

Lun je kraj na otoku Pag, ki je najbolj na severu in je znan po več sto let starih oljčnih nasadih.

Sam sem se v Lun odpeljal nekajkrat na izlet, kjer sem si ogledal stare oljčne nasade in šel na kosilo. Podrobneje pa Luna žal ne poznam.

Apartmaji na otoku Pag

Če se odpravljate na Pag za daljše obdobje, nebi smeli imeti prav nobenega problema z iskanjem kakovostnih apartmajev, saj jih je otok poln. Turizem na tem otoku velja za eno glavnih dejavnosti, kar je jasno razvidno po infrastrukturi, ki je na tem otoku na voljo. 

Fjord na otoku Pag

Ali ste vedeli, da na otoku Pag obstaja pravi fjord? Ni sicer tako velik, kot so fjordi na Norveškem, vendar je zelo zanimiv za obisk. Sam sem ga našel povsem naključno, ko sem iskal en apartma.

Fjord se nahaja sedem kilometrov iz Novalje proti Lunu. Najlažje ga boste našli, če v Google maps vtipkate ‘Lizard’s Beach’. Z avtom pojdite, kolikor časa pač gre, zadnjih 100 ali 200 metrov pa boste morali pešačiti.

Fjord na otoku Pag

Kako je mogoče priti na otok Pag?

Na Pag lahko pridemo na dva načina, na južne delu otoka je most, na severnem delu pa iz kraja Prizna vozi trajekt.

Kateri kraj na Pagu je najbolje obiskati?

Največji in najbolj obljudeni mesti sta Novalja in mesto Pag, če si želite zabave so v bližine Novalje znane Zrče. Za bolj umirjene počitnice pa izberite manjše kraje kot so Mandre, Metajna, Vlašiči,...

Kdaj je najprimernejši čas za obisk Paga?

Najprimernejši čas je od spomladi do jeseni, če ne marate gneče, potem se izogibajte visoki sezoni v mesecu juliju in avgustu,

Ali so nastanitve na otoku Pag drage?

Cena nastanitev je odvisna od mesta bivanja, najdražje so zagotovo v Novalji in Pagu, v manjših krajih pa je mogoče nastanitev dobiti bistveno ceneje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja