Uršlja gora nudi čudovit razgled, najvišjo ležečo cerkev v Sloveniji,..

Uršlja gora je zagotovo ena od boljših idej za kam na izlet v Sloveniji. V naši lepi Sloveniji je zelo veliko lepih gor, vendar Uršlja gora ponuja nekaj več. Jaz sem se nad to goro navdušil predvsem zato, ker se na njej nahaja najvišje ležeča cerkev v Sloveniji, ki je meni osebno zelo lepa in zanimiva z vidika arhitekture in zgodovine. To je cerkev svete Uršule, ki se nahaja na višini 1.678 metrov nadmorske višine. Cerkev svete Uršule je tudi ena izmed najvišje ležečih cerkva v Evropi. Pa tudi drugače je Koroška zanimiva.

Da bom nad cerkvijo svete Uršule navdušen, sem vedel še preden sem se odpravil na goro. Nisem pa vedel, da bom ravno tako navdušen tudi nad res veličastnim razgledom iz Uršlje gore. Razgled je čudovit na vse strani neba. Na eni strani vidimo Ravne na Koroškem, na drugi strani Velenje in Šoštanj, vmes pa še Slovenj Gradec. Lepo se vidi tudi Velenjsko jezero. Razgled je od tukaj res nekaj posebnega. Da si boste bolje predstavljali, kako res lepi so razgledi od tukaj, si poglejte spodnji videoposnetek.

Če vam je bil video posnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Uršlja gora je najvzhodnejša gora v Karavankah. Visoka je 1699 metrov. Ime je dobila po cerkvi svete Uršule, ki se nahaja malo pod vrhom gore. Drugače ima gora tudi ime Plešivec. Ime Plešivec je dobila zato, ker je gora obdana z gozdovi, vrh pa je gol in je videti kot nekakšna pleša.

Drugače je gora neke vrste osamelec. Kot nekakšen vulkan, ki izbruhne sredi nekega prostranstva. Ravno zato, ker je gora osamelec, je iz nje tako lep razgled na vse štiri strani neba. Namreč pogleda ne zakriva nobena druga gora.

Izhodišče za obisk Uršlje gore

Uršlja gora se nahaja na Koroškem v neposredni bližini Slovenj Gradca in Raven na Koroškem. Tisti, ki živite v Mariboru in okolici, ter v Prekmurju, vam bo verjetno najlažje priti do izhodišča preko Dravograda in Raven na Koroškem. Iz ostalih delov Slovenije je najlažje priti preko Slovenj Gradca. Dve najbolj priljubljeni izhodiščni točki za vzpon sta Ivarčko jezero in Koča na Naravskih ledinah. Če boste vzpon na Uršljo goro začeli iz enega od teh dveh točk, vam predlagam, da že doma v Google zemljevid vnesete željeni cilj in Google vas bo do njega pripeljal po najkrajši poti.

Sam sem si za izhodišče vzel Ivarčko jezero in se odpravil do vrha po Železarski poti, ki traja 2 uri in 45 minut. Iz Ivarčkega jezera vodijo na vrh še dve poti in sicer Grofovska pot, ki traja pet minut dalj od Železarske poti in pot čez Kozji hrbet, ki traja 3 ure. Če bi šel še enkrat na Uršljo goro, bi šel gor po poti čez Kozji hrbet, nazaj pa bi se vračal po Železarski poti.

Ob Ivarčkem jezeru je veliko brezplačnih parkirišč, tako da težav s parkiranjem verjetno ne boste imeli.

Druga zelo priljubljena izhodiščna točka je Koča na Naravskih ledinah do katere lahko pridete z avtom. Koča se nahaja na 1.072 metrov nadmorske višine. Od koče do vrha boste potrebovali eno uro in 45 minut.

Najkrajša pot do vrha Uršlje gore je, da se z avtom zapeljete do zapornice pod Malim vrhom. Kako točno se pride do te zapornice, žal ne vem, kljub temu, da sem podrobno pregledal več spletnih strani. Nekje sem našel informacijo, da od Ivarčkega jezera nadaljujemo pot navzgor po makadamski cesti in pridemo do zapornice. Na vrhu sem srečal eno osebo, ki mi je rekla, da je šla z avtom do zapornice, vendar on ni šel mimo Ivarčkega jezera. Točne informacije vam žal ne morem dati, zato preverite na kakšnem drugem viru. Glede na to, da mi je Koroška všeč, bom še šel v te kraje in bom takrat preveril kako točno je s to potjo.

Cerkev svete Uršule

Malo pred vrhom, na višini 1.678 metrov nadmorske višine se nahaja cerkev svete Uršule, po kateri je Uršlja gora dobila ime. Cerkev je bila zgrajena v 16. stoletju.

Idejo za izgradnjo cerkve so okoli leta 1.570 dali kmetje, ki so živeli na pobočjih Uršlje gore. Dogovorili so se, da bodo naredili cerkev, kateri ne bo primerjave ne po velikosti ne po nadmorski višini na kateri bo zgrajena. Glede na to, da so cerkev delali v 16. stoletju in to na nadmorski višini 1.678 metrov, so naredili pravo mojstrovino. Kako je videti cerkev od zunaj, si poglejte na spodnjem videoposnetku.

Notranjost cerkve ni tako bogato opremljena in okrašena, kot je to navada v drugih cerkvah. Ker je cerkev na tako zelo visoki nadmorski višini, kjer so vetrovi zelo močni in je tu veliko snega in dežja, je oprema v cerkvi propadala veliko hitreje, kot v cerkvah, ki so zgrajene v dolini. Menda je tudi to razlog, da je notranjost cerkve malo manj bogato opremljena. Ampak, kljub temu, je tudi notranjost cerkve zelo zanimiva. Kako je videti notranjost cerkve si poglejte v spodnjem videoposnetku. 

Dom na Uršlji gori

Samo dobrih 50 metrov stran od cerkve sv. Uršule se nahaja Dom na Uršlji gori, kjer vam nudijo okusno hrano in pijačo. V notranjosti imajo prostora za okoli 100 oseb. Zunaj imajo velik vrt, kjer so stole in mize. Po moji oceni lahko vrt sprejme okoli 120 obiskovalcev.

Sam sem tukaj pojedel ričet, kateri je bil zelo okusen in tudi porcija je bila dobra. Cena ričeta je bila 6 evrov. Moj sopotnik Aleks je pojedel kranjsko klobaso in je tudi rekel, da je bila okusna.

Dom na Uršlji gori nudi tudi prenočišča. Na voljo imajo 11 sob, ki sprejmejo do 60 obiskovalcev in dva prostora s skupnimi ležišči, ki sprejmeta 22 oseb. Skupno imajo torej na voljo 82 ležišč.

Ivarčko jezero

V primeru, da se boste na Uršljo goro odpravili iz Ivarčkega jezera, vam predlagam, da si ga ogledate, ko boste sestopili iz gore.

Ivarčko jezero je bil včasih pravi turistični biser. Kompleks je bil zelo lepo urejen, ljudje so se v jezeru kopali. Danes cel kompleks okoli jezera žalostno propada. Tudi v samem jezeru so se začele nabirati alge, oziroma neke vrste rastline in verjetno ni najbolj primerno za kopanje.

Kljub slabemu stanju infrastrukture, je jezero in tudi okolica še vedno lepa in je zelo prijetno posedati na klopcah ob jezeru ali na pomolih v jezeru. Da je tukaj res lepo, je dokaz spodnja slika.

Ivarčko jezero

Kako zahtevna je pot na Uršljo goro?

Pot na Uršljo goro ni zahtevna. Na vrhu vidiš tudi mamice z zelo majhnimi otroci. Seveda pa sami precenite svoje sposobnosti in malo previdnosti v nobenem primeru ni odveč.

Koliko časa potrebujem za obisk Uršlje gore?

Do Uršlje gore vodi več poti. Najkrajša traja v eno smer samo okoli 50 minut, najdaljša pa kar 5 ur in pol. Če greste po najkrajši poti, boste za vse porabili okoli 3 ure časa.

Ali je na Uršlji gori možno prespati?

Na Uršlji gori je možno prespati in tudi jesti v Domu na Uršlji gori. Na voljo imajo 11 sob in dva prostora s skupnimi ležišči.

Ali je cerkev svete Uršule odprta?

Cerkev svete Uršule je odprta kadar je odprt Dom na Uršlji gori. Namreč ključe ima oskrbnica doma in cerkev zjutraj odpre, zvečer zapre.

10 komentarjev

 1. Sem Korosica Ursljo gledam iz svojega stanovanja .Lepo ste to opisali v pomoc ,da popravite do zapornic se pride mimo Naravskih ledin skoz po makedamski cesti naravnost nikamor levo ne desno samo naravnost do tja ko gre tam z avtom priblizno 10-15 min od Naravskih .Lp

 2. Pozdravljeni Tomaž!

  Ker sem Ravenčan, čeprav zdaj živim v Ljubljani, sem bil na Uršlji Gori, okrog 50krat!Bil sem še na kar nekaj gorah, pa verjetno niti ena res ne ponuja tako krasnega razgleda.
  Manjka mi v videu prikaz, privlačne planinske koče na vrhu,koče na Naravskih Ledinah,kjer običajno največ obiskovalcev Uršlje gore pušča avtomobile, ker je pot do vrha dosti lažja, kot železarska in pot čez Kozji hrbet. Z Naravskih Ledin tudi prihajajo družine, ki si jih videl na vrhu z otroki.Malo nižje, je tudi turistična kmetija Ošven, na približno 1100m (pozabil-Ledine 1250),ki ima odlično Koroško hrano in udobna prenočišča, še malo nižje pa na 800 metrih-Smučarska koča. ki je ime dobila zato, ker se je tam, v časih, ko še ni bilo urejenih smučišč in vlečnic, veliko smučalo, kar z nožnim teptanjem.Tudi tu boste postreženi z odličnimi jedmi in prespali v udobnih, intimnih sobah!To kočo bi izjemno priporočal, za nekajdnevni oddih in ogled čudovitih, koroških krajev-Prežihovih Kotelj, Rimskega vrelca, kjer je svoječasno v termah, bivala tudi Marija Terezija,kjer si boste lahko natočili termalno vodo. ki teče s pipe, kar v “potoku”Od tam vas bo pot vodila skozi Ravne,mesta FORMA VIVE, ter dveh čudovitih zimskih in in letnih bazenov z savno fittnesom…., do idilične vasi, nad Prevaljami,Šentanjela kamor so že večkrat hodili . eminentni slovenski politiki, na obisku pri lokalnih veljakih kjer boste v gostilni”Marin” pojedli slastni “koroški krožnik”, ki ga nikoli ne boste pozabili, ter popili odličen koroški jabolčnik!Pa vse do TININE Črne kjer boste uživali v prekrasnem okolju neokrnjene narave-Koprivne, Tople….in objeli največjo slovensko-NAJEVSKO LIPO.ki so jo pred leti,tudi obiskovali na shodih, politiki.Privoščite si dopust na Koroškem!Pa še to- do rampe za Uršljo goro, bodo vsakomur z lahkoto razložili na Smučarski koči, ali na koči na Naravskih Ledinah

 3. Kot domačin, lahko povem, kar ste želeli slišat (popravek):
  Pot skozi Kozji hrbet ni prav, mi rečemo čez Kozji hrbet.
  Gorofovska pot je napačno ime, pravo je Grofovska pot.
  Do zapornice (mi ji rečemo “rampa”), se pride z avtom iz dveh smeri. Ali po cesti mimo koče na Naravski ledinah in iz smeri Slovenj Gradca (natančneje iz vasi Podgorje pri Slovenj Gradcu. Cesta je skoz označena).
  Dodal bi še to, da Dom na Uršlji gori upravlja PD Prevalje, gostinjski del pa je v najemu privat.
  Lep pozdrav, Metod

 4. Zanimivo. Sama bi še dodala sosednje vrhove (Peca, Pohorje, Kozjansko…) ki se vidijo z Uršlje gore. dobro bi bilo dodati tudi krožno pot. Morda še kaj o flori in favni.

 5. Iz Uršlje se odpre razgled vse do Triglava! Ponuja pa Uršlja tudi nekaj za plezalce-alpiniste in sicer plezalne smeri na Šmohorci pod vrhom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja