Velika Raduha – dvatisočak v vzhodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp

Večkrat, če je le možno, gremo z družino na kakšen vikend izlet v gore. Dvakrat smo se odločili, da obiščemo tudi Veliko Raduho. Enkrat smo se tja odpravili sami, drugič pa smo šli v družbi družinskih prijateljev.

Velika Raduha se nahaja v Kamniško- Savinjskih Alpah in je visoka kar 2062 metrov. Na samem vrhu se nahaja žig in vpisna knjiga. Pričakajo vas pa tudi zelo lepi razgledi, ki segajo vse do najvišjih vrhov Kamniško- Savinjskih Alp. Na vrhu je tudi kar nekaj prostora za počitek.

Na sam vrh Velike Raduhe je kar nekaj poti. Tako lahko dosežete vrh že po dveh urah hoje ali pa po petih urah, kar je najdaljša pot na sam vrh. Ob poti je ena planinska koča, ki ponuja nekaj hrane in pijače, vseeno si pa vzemite kaj s seboj. Sama Velika Raduha je tudi vrh, ki ga ni težko osvojiti. Če izberete najkrajšo pot, med potjo ne bo nobenega plezanja ali česar podobnega. Je pa tudi res, da na vrh vodita dve zahtevnejši poti, kjer boste imeli tudi kline in jeklenice. Tam pa ne pozabite na svojo varnost. V nadaljevanju vam bom opisala dve poti, ki sem ju sama prehodila.

Bukovnik – Velika Raduha (čez Durce)

To pot smo prehodili, ko smo se prvič odpravili na Veliko Raduho. Sama pot ni zahtevna, traja pa nekje 3 ure. Vseeno se pripravite, saj boste mogli premagati nekje 740 metrov nadmorske višine. Mogoče se ne sliši veliko, ampak je.

Kako do izhodišča?

V Lučah morate nadaljevati proti Logarski dolini. Čez čas vas oznake za Podolševo in Črno na Koroškem usmerijo desno. Ko prispete do Podolševe morate slediti tablam za Črno na Koroškem. Cesta vas pripelje do prelaza z imenom Spodnje Sleme. Tukaj morate iti za smer Koča na Grohatu. Višje se cesta spet odcepi, na tem mestu pa je mogoče parkirati. Parkirate lahko brezplačno.

Opis poti

Od parkirišča morate nadaljevati levo, po cesti, vse dokler ne pridete do manjšega razpotja. Tukaj greste nato levo, na pešpot. Ves čas gre pot po gozdu, vsake toliko je tudi kakšen večji vzpon. Nato pridemo na Planino Grohot, kjer zopet pridete do ceste. Pri koči boste videli table, kjer morate iti za smer Velika Raduha. Pot vas bo skozi redek gozd pripeljala do še enega razpotja, kjer zavijete levo. Lahko greste tudi desno, ampak tisto je plezalna pot. Sama plezalne poti še nisem prehodila. Kakorkoli že, če greste levo vas bo vaša pot vodila skozi rušje in pripeljala do melišča. Pot gre nato nazaj skozi rušje kjer pridete do razpotja in zavijete desno. Prišli boste do tako imenovanih Durc, kjer greste naravnost. Šli boste tudi čez pobočja Male Raduhe in vseskozi sledite oznakam za Veliko Raduho. Od Durc in do vrha Velike Raduhe je nekje 45 minut hoje. Ko pridete na vrh pa si le spočijte in se naužijte res čudovitih razgledov. Na vrhu je prostora dovolj. Ne pozabite si dati žiga in pa se vpisati v vpisno knjigo.

Bistra – Velika Raduha

Ta pot je najdaljša. Traja kar 5 ur, zato si za to pot vzemite kar celi dan. Pot prav tako ni zahtevna, ni nobenega plezanja. Le kondicija je potrebna, saj je pot dolga. Med potjo si vzemite dovolj počitka.

Kako do izhodišča?

Najprej morate v Črno na Koroškem. Tukaj morate potem slediti tablam za Pristavo. Ko boste enkrat v tej vasi, morate iti levo, dokler ne prispete v naselje Bistra. Prišli boste do kapelice in do križišča, kjer morate parkirati. Parkirišče je brezplačno.

Opis poti

Od parkirišča morate nadaljevati za smer Velika Raduha. Tukaj so table, tako da poti ne morate zgrešili. Cesta vas pripelje do križišča, kjer morate zaviti desno. Pot bo kmalu prišla v gozd, kjer se začne vzpenjati. Pripeljala vas bo tudi do jase, kjer greste mimo ene koče in nazaj v gozd. Nekaj časa boste hodili ob potočku, dokler se pot ne bo zopet oddaljila. Prišli boste do gozdne ceste, kjer pa spet sledite oznakam za Veliko Raduho. Ko prispete do Knezove planine, boste videli table, ki jim sledite za Raduho. Pridete tudi do tako imenovane planine Vodol, kjer so spet oznake. Tukaj jim sledite za Kočo na Loki. Ko pridete do koče vas bodo table spet usmerile na pravo pot. Po nekaj minutah pridete že spet do razpotja, kjer morate iti levo. Pot se vzpenja in na vseh nadaljnih oznakah, sledite tablam za Veliko Raduho. Šli boste tudi skozi rušje. Prišli boste na greben Raduhe in pot vas nato pripelje tudi na sam vrh. Od koče do Velike Raduhe je nekje 1 uro in pol zmerne hoje.

Koča na Loki pod Raduho

Koča je odprta od junija in do konca septembra. Nahaja se na nadmorski višini 1534 metrov,  na vzhodnem pobočju Raduhe. V njej se lahko najeste in napijete, prav tako je tukaj možno tudi prenočiti. Pred kočo je tudi nekaj razgledov. Lahko se podate samo do sem ali pa se potem odpravite vse do Velike Raduhe, kjer se bodo razgledi še bolj odprli. 30 minut stran od koče je tudi Snežna jama, ki jo lahko obiščete, če želite.

Koča v Grohotu pod Raduho

Tudi ta koča je odprta od junija in do septembra. Nahaja se na nadmorski višini 1460 metrov. Razgledi od te koče ne segajo nekam daleč. Do Velike Raduhe je od tu približno 2 uri hoje. Tudi tukaj vam ponujajo hrano in pijačo.

Velika Raduha je zagotovo eden izmed vrhov, ki se ga izplača obiskati. Je lahko dostopna za celotno družino, tudi za otroke. Če imate hišnega ljubljenčka, so tudi poti na Raduho, ki so primerne za njih. Res vam ne bo žal, saj so razgledi fantastični. Ne pozabite na vsaj nekaj tekočine in prigrizkov. Prav tako pa ne pozabite na pohodne čevlje in fotoaparat.

Kako dolgo se hodi na vrh Velike Raduhe?

Odvisno katero pot izberete. Lahko hodite samo 2 uri ali pa celo 5 ur. Sami veste kako ste fizično pripravljeni in koliko lahko hodite.

Ali je med potjo na Veliko Raduho koča?

Na višini 1534 metrov se nahaja Koča na Loki pod Raduho. Potem je pa tukaj še Koča v Grohotu pod Raduho. V obeh se lahko najeste in kaj popijete.

Ali lahko gredo otroci na Veliko Raduho?

Velika Raduha je zagotovo gora, ki je primerna za otroke. Če so navajeni plezati, lahko izberete tudi plezalno pot. Drugače je pa dovolj lahkih poti, kjer pa plezanje sploh ni potrebno.

Ali na Veliko Raduho vodi samo ena pot?

Na sam vrh vodi kar nekaj poti, le teh je okoli 11. Izberite tisto, ki vam najbolj ustreza. Slike od poti lahko najdete tudi na internetu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja