Recept za ajdov kruh z orehi

Sestavine: 100g ajdove moke, 200g bele moke, 10g kvasa, ščep sladkorja, 6g soli, 0,5dl olja, 2dl vode, pest orehov

Ajdov kruh z orehi je super za zajtrk. Poleg ne potrebujete nič ali pa samo malo namaza. Recept pa je sledeči. Za pripravo potrebujete: 100g ajdove moke, 200g bele moke, 10g kvasa, ščepec sladkorja, 6g soli, pol decilitra olja, 2dl vode, pest orehov. Skledo za gnetenje, leseno kuhalnico in pekač.

V skledo odtehtate obe moki. V moko naredite jamico. V jamico nadrobite kvas. Posujte ga s sladkorjem. Zalijte z decilitrom tople vode. Pustite, da kvas naredi lepo gobico. Ko je gobica dovolj puhasta in mehurčkasta, ji dodajte olje in deciliter vode. Z kuhalnico premešajte. Dodajte orehe. Testo potem še dobro pregnetite z rokami. Pustite, da vzhaja. Približno pol ure. Testo ponovno pregnetite in oblikujte. Postavite na pekač, obložen s peki papirjem. Lahko pa ga preložite v model. V tem primeru model za ajdov kruh z orehi dobro namastite in posujete z moko ali pa preprosto obložite s peki papirjem. Prižgite pečico na 250°C in jo ogrejte. Testo naj naraste za še eno količino. Ko je testo dovolj vzhajalo, za to potrebuje še pol ure, in je pečica vroča, potisnite vanjo pekač ali model. Pečici znižajte temperaturo na 220°C. Pecite 30 minut. Kruh v modelu 40 minut. Pečen kruh  vzemite ven iz pečice in ga postavite na rešetko. Če je kruh pečen v modelu, ga vzamete iz njega. Kruh dobro ohladite.

Če ne jeste oreščkov iz takega ali drugačnega razloga, jih mirno lahko izpustite. Potem dodajte testu še kakšno žlico olja več. Recept pa ostaja enak.

Ajdov kruh z orehi je boljši nadomestek kruha. Lahko pa je tudi samostojen obrok. Ko testo drugič vzhaja, ga prevrnite na širši pekač. Testo nato z valjarjem razvaljajte na centimeter debelo. Lahko pa ga raztegnete kar z rokami. Navlažite si jih z vodo in bo šlo veliko lažje. Potem testo z nožem razrežite na rezine. Pustite, da ponovno vzhaja. Pečico ogrejte na 230°C. Ko je pečica vroča in testo naraslo za še kakšen centimeter, postavite pekač v pečico in pecite 15 minut. Pekač vzemite iz pečice in rezine ohladite. Shranite jih v posodo s pokrovom. Tako bodo vedno pri roki, ko vas bo zagrabila lakota. Ali pa prijela neutolažljiva želja po prigrizku.

Če pa imate radi močnejši okus ajde, je kot nalašč za vas naslednji recept za ajdov kruh z orehi. Priprava pa je malo bolj zahtevna. 200g ajdove moke na suho popražimo na ponvi in zalijemo z 3dl vrele slane (6g soli) vode. Dobro premešamo in pokrijemo z pokrovko. Čez deset minut odkrijemo in ohladimo do temperature pri kateri bomo lahko gnetli z rokami. 30g bele moke zmešamo v lončku s 15g kvasa in malo sladkorja. Naredi naj se bogat kipeč kvasec. Poparjeno ajdovo moko damo v skledo za gnetenje in dobro razmešamo z mešalnikom. Med mešanjem dodajamo kvasec in deciliter olja. Testo pregnetemo z ostalo belo moko. Po potrebi dodamo še malo bele moke in orehe. Pustimo, da vzhaja. Ponovno pregnetemo in oblikujemo. Testo postavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pustimo, da ponovno vzhaja. Med tem prižgemo pečico na 250°C in jo zagrejemo. Ko je dovolj vroča in je testo vzhajalo, damo pekač v pečico. Znižamo temperaturo na 220°C in pečemo pol ure. Ko je ajdov kruh z orehi pečen, ga vzamemo iz pečice in dobro ohladimo. Ta recept je malo bolj zahteven, je pa kruh toliko boljši. Edino kar je, se malo bolj drobi. Ajda nima lepka. To je beljakovina, ki reagira z vodo in postane lepljiva. Ajdova moka se tako ne veže najbolje. Zato jo poparimo, da izvabimo iz nje druge snovi, ki jo naredijo bolj lepljivo in ji dodamo še malo bele moke, da sploh nastane kruh.

Ali lahko dodam v testo semena?

Lahko namesto orehov ali poleg orehov. V kolikor boste orehe izpustili predlagam, da dodate še kakšno žlico olja več.

Katero olje naj dodam?

Katerokoli. Ajda ima svoj poseben okus in ji ga dodano olje ne bo spremenilo. Razen mogoče bučno. Kar pa ni ravno slabo.

Kakšno energijsko vrednost ima ajdov kruh z orehi?

Zelo veliko. Tako po vsebnosti dobrih hranil kot po kilokalorijah. 100g kruha vsebuje 300kcal, kar zadošča za dobro malico. Še en jogurt in jabolko poleg pa je že dovolj za zajtrk.

Koliko časa zdrži svež?

Tudi do pet dni. Vendar ga meni uspe prej pojesti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja