Recept za krompirjev kruh

Sestavine: 500g krompirja, 800g bele moke, 36g kvasa, 6g sladkorja, voda, 1,5dl olja

Krompirjev kruh je zelo dober. Dolgo časa ostane svež in puhast. Recept pa je naslednji. 500g krompirja olupimo in narežemo za pire. Krompirja bo nekje 400g. Skuhamo v slani vodi. Vodo odlijemo v lonček. Krompir pa pretlačimo z malo maščobe. V skledo za gnetenje stresemo 800g bele moke. Na sredini moke naredimo jamico in v njo nadrobimo 36g kvasa. Posujemo ga s 6g sladkorja. Na to polijemo 2 dl tople vode. Pustimo, da kvas naredi gobico. Ko kvas naredi gobico, dodamo rahlo ohlajen pire. Dolijemo pol litra tople vode. Porabimo vodo od kuhanega krompirja. Če je nimamo dovolj, uporabimo vodo. Prav tako dodamo še deciliter in pol olja. Vse skupaj dobro zmešamo z leseno kuhalnico. Na koncu pa še dobro pregnetemo. Pokrijemo posodo in pustimo, da testo vzhaja. To bo trajalo približno eno uro. Recept za krompirjev kruh se nadaljuje. Ko je testo naraslo na trikratno količino, ga zvrnemo v pekač, obložen s peki papirjem. Pustimo, da vzhaja na dvakratno količino. Približno pol ure. Prižgemo pečico in jo ogrejemo na 250°C. Vzhajano testo potisnemo v pečico in pečemo na 220°C eno uro. Pečen kruh vzamemo iz pečice in zvrnemo na rešetko. Ohladimo. To je zelo težak korak, kajti sveže pečen krompirjev kruh kar vabi po preizkušanju.

Recept za kruh je enostaven. Res pa je, da je za pripravo potreben čas. Ogromno je časa, ko praktično z testom ni dela, saj le vzhaja ali se peče. Časovnica poteka nekako takole. Čiščenje in lupljenje krompirja 10 minut. Kuhanje krompirja 40 minut. Delanje pireja 10 minut. Vzhajanje kvasa v gobico 15 minut. Gnetenje 10 minut. 2. vzhajanje 1 ura. 3. vzhajanje pol ure. Pečenje 1 ura. Hlajenje vsaj 3 ure. Vse skupaj nekako 7 ur. Tako, da lahko iz tega izhajamo, da če želimo kruh za zajtrk, je najboljše, da ga spečemo pozno zvečer in se bo do jutra ravno lepo pohladil. S pripravo začnemo ob šestih zvečer in pečemo ob devetih. Ob desetih zvečer bo kruh pečen. Sicer se bodo iz kuhinje vile omamne dišave po sveže pečenem kruhu, a kljub temu upam, da boste v miru spali. Če pa to ne gre, si omislite svojo časovnico za pripravo.

Krompirjev kruh lahko jemo praktično poleg vseh jedi. Nanj lahko namažemo tako marmelado kot pašteto. Poleg kakšnega golaža ali omake pa ga lahko hitro pojemo preveč. Zelo priporočam, da si že prej odrežete la toliko kruha, kot veste, da ga lahko pojeste.

Recept je napisan za zelo veliko količino kruha. Nekaj članska družina ga bo zelo hitro pojedla. Če imate goste, ga bo tudi kmalu zadosti. Če pa vas je malo, razrežite kruh na manjše dele in ga zamrznite. V nasprotnem primeru pa ga specite manjšo količino. Tu je izračun razmerij: 100% bele moke, 50% krompirjevega pireja, 3,5% kvasa, 0,6% sladkorja, 2,4% soli, 80% vode (navadne + krompirjeve), 15% maščobe. Pri manjših količinah je tudi vzhajanje krajše. Prav tako pa tudi pečenje. Glede na to, da krompirjev kruh ostane dalj časa svež, lahko računamo tudi s tem. Hranimo ga zavitega v svežo krpo v zaprti posodi. Če nam ga prav tako še ne uspe pojesti, ga porabimo za kruhove jedi. Sama najraje naredim ocvrte kruhove rezine. Najbolj se prilegajo za zajtrk. Zvečer narežem kruh na rezine in jih pustim čez noč zunaj na pultu, da se malo posušijo. Drugi dan zjutraj razmešam jajca. Na ponvici razpustim maslo in dodam malo olja. Kruhove rezine pomočim v jajca in jih ocvrem na maščobi. Ocvrte kruhove rezine jem same malo posoljene ali jih namažem z domačo marmelado. Osnovni recept je za približno 1600g kruha.

Zakaj recept ne vsebuje soli?

Ker uporabimo slano vodo od kuhanega krompirja. Dosolimo le po potrebi.

Kakšen krompir uporabim za krompirjev kruh?

Katerega koli. Le da je ozimni. Mladi krompir za peko kruha ni priporočljiv.

Koliko kilokalorij vsebuje krompirjev kruh?

Približno 100kcal na kos. Ob podatku, da kos kruha tehta okrog 120g.

Ali lahko krompirjev kruh prav tako oblikujem?

Lahko. Potem na velikost oblikovanega kruha prilagodite tudi čas peke. Spremljajte barvo skorjice. Ko je ta zlato rjava, je kruh zagotovo pečen.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja