Recept za beli kruh

Sestavine: 0,5kg bele moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, olje, tekočina

Recept za beli kruh je najbolj enostaven in odlična osnova za vrsto izpeljank. Osnova: bela moka, kvas, sladkor, sol, olje, tekočina. Recepti bodo vsebovali količine za pol kilograma moke, ker so to posebne vrste kruha in jih bomo pojedli v najkrajšem možnem času. Ker je manjša količina moke, bo vzhajanje hitrejše. Prvo nekje 10 minut, drugo pol ure, tretje 20 minut. Pekač obložite s peki papirjem ali ga predhodno v pečici dobro pregrejte.

Recept za beli kruh s čebulo ali ocvirki

Pol kilograma bele moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, deciliter masti z ocvirki ali praženo čebulo, 3dl tople vode. Moko damo v skledo. V moko naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Posujemo s sladkorjem in zalijemo z decilitrom tople vode. Po robu moke posujemo sol. Pustimo, da kvas naredi gobico. Med tem razpustimo ocvirke. Jih ne pregrejemo. Če delamo kruh s čebulo, olupimo čebulo in jo narežemo na majhne kocke. Prepražimo jo na maščobi. Priporočam rdečo čebulo na masti. Ohladimo. Ko kvas naredi gobico, dodamo maščobo in 2dl vode. Vse skupaj zmešamo z leseno kuhalnico. Potem pa še dobro pregnetemo. Pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja. Naraste naj za dvakratno količino. Ponovno pregnetemo in oblikujemo. Damo v pekač ali vzhajalno košarico in pokrijemo. Prižgemo pečico na 250°C. Ko je testo naraslo za eno količino, ga postavimo v pečico ali zvrnemo na vroč pekač. Pečico zmanjšamo na 220°C in kruh pečemo 20 minut. Pečenega vzamemo iz pečice in zvrnemo na rešetko.

Recept za beli bučni kruh

Pol kilograma bele moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, deciliter bučnega olja, pest sesekljanih bučnih semen, 3dl tople vode. V skledo za gnetenje damo moko. V sredino moke naredimo jamico in vanjo nadrobimo kvas. Kvas posujemo s sladkorjem in zalijemo z decilitrom tople vode. Na rob moke posujemo sol. Pustimo , da kvas naredi gobico. Med tem na suho prepražimo bučna semena. Ohladimo. Ko kvas naredi gobico, mu dodamo bučno olje in semena. Seme je lahko kakšno tudi celo. Nekaj semen pustimo za posip. Zalijemo z vodo in dobro premešamo. Testo potem še dobro pregnetemo. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Ko se napihne na trikratno količino, ga ponovno pregnetemo. Oblikujemo in namažemo z jajcem. Postavimo na pekač. Posujemo s prepraženimi semeni. Pustimo, da ponovno vzhaja. Pečico ogrejemo na 250°C. Vzhajano testo potisnemo v pečico in znižamo temperaturo na 220°C. Pečemo 20 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in zvrnemo na rešetko. Ohladimo.

Recept za beli kruh s pivom

Pol kilograma bele moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, deciliter olja, 3dl piva. V skledo nasujemo moko in naredimo v moki jamico. Vanjo nadrobimo kvas. Posujemo s sladkorjem. Po robu moke pa posujemo sol. Pivo naj ima sobno temperaturo. Deciliter piva dodajte kvasu. Kvas bo zelo hitro naredil gobico. Ko jo bo naredil, dodamo deciliter olja in dva decilitra piva. Zmešamo z leseno kuhalnico in nato še dobro pregnetemo. Pustimo, da vzhaja. Pivo je odlično vzhajalno sredstvo, ker vsebuje tako sladkor, kot alkohol. Tudi testo bo kaj kmalu postalo debelo. Naraste naj na trikratno količino. Ponovno ga pregnetemo in oblikujemo. Postavimo na pekač. Pečico zagrejemo na 250°C. Ko testo za kruh naraste za še eno količino, ga postavimo v pečico. Pečico zmanjšamo na 220°C. Kruh pečemo 20 minut. Pečenega vzamemo iz pečice in zvrnemo na rešetko. Kruh s pivom je izredno puhast. Postrežemo ga poleg raznih narezkov ali domačih klobas.

Recept za beli kruh s teranom

Pol kilograma bele moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10g soli, deciliter oljčnega olja, deciliter vode, 2dl terana. Moko stresemo v posodo za gnetenje. V sredini moke naredimo jamico. Vanjo damo kvas s sladkorjem in zalijemo z decilitrom tople vode. Po robu moke posujemo sol. Pustimo, da kvas naredi gobico. Potem pa dodamo olje in teran. Teran naj ima sobno temperaturo. Zmešamo in dobro pregnetemo. Testo bo simpatično roza barve. Skledo pokrijemo s pokrovom ali krpo. Pustimo, da vzhaja. Ko trikratno naraste, ga ponovno pregnetemo. Oblikujemo in postavimo na pekač. Pečico nastavimo na 250°C in prižgemo. Ko testo za kruh naraste na dvakratno količino, ga damo peči. Pečico zmanjšamo na 220°C. Pečemo 20 minut. Pečenega vzamemo iz pečice in zvrnemo na rešetko ali čisto krpo. Ohladimo. Kruh nima nekega posebnega okusa po teranu, je pa barvno zanimiv in zelo puhast. Postrežemo ga k sirom.

Recept za beli kruh z zelišči

Pol kilograma bele moke, 15g kvasa, 5g sladkorja, 10 g soli, deciliter aromatičnega olja, 3dl tople vode. V olje nasekljamo zelišča po želji. Če nimate svežih zelišč, bodo tudi suha v redu. V tem primeru olje samo malo pogrejte. To pa zato, ker olje potegne arome iz zelišč. Sama najraje delam kruh z oljčnim oljem in rožmarinom. V skledo damo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo zdrobimo kvas in ga posujemo s sladkorjem. Po robu moke posujemo sol. Pustimo, da kvas naredi gobico. Ko je gobica lepo puhasta, ji dodamo olje z zelišči in toplo vodo. Zmešamo in pregnetemo. Pokrijemo in pustimo, da vzhaja. Ko naraste na trikratno količino, ponovno pregnetemo in oblikujemo. Postavimo na pekač. Pečico zagrejemo na 250°C. Testo je zrelo za peko, ko naraste za še eno količino. Postavimo ga v pečico. Pečici znižamo temperaturo na 220°C. Pečemo 20 minut. Pečen kruh vzamemo iz pečice in zvrnemo na rešetko.

Recept za pisan kruh

3x300g moke, 3x10g kvasa, tri ščepce sladkorja, 3x6g soli, olje, 3x2dl tople vode. Iz 300g moke naredimo testo za bel kruh, iz 300g testo za bučni kruh in iz 300g testo za teranov kruh. Vsakega posebej vzhajamo 1. in 2. Pomokamo delovno površino in razvaljamo testo za beli kruh na cm debeline. Vzamemo testo za bučni kruh in ga z rokami malo raztegnemo in položimo na razvaljano testo za beli kruh. Ponovno razvaljamo, da se plasti povežeta. Enako naredimo še s testom za teranov kruh. Vse tri plasti skupaj zvijemo. Postavimo na pekač in pustimo, da vzhaja. Zagrejemo pečico na 250°C. Ko je testo še enkrat naraslo, ga potisnemo v vročo pečico. Temperaturo znižamo na 220°C. Pečemo 40 do 45 minut. Tisti, ki imate smisel oblikovanja, lahko pisano testo oblikujete po svoje.

Ali ste vedeli, da če svež kvas pride v direkten stik s soljo, kvasovke umrejo.

Ali ste vedeli, da je kruh pečen takrat, ko potrkaš po njegovem dnu in se sliši odmev. Kot bi hotel reči: “Da, pečen sem”

Ali ste vedeli, da je alkohol v zmernih količinah odlično vzhajalno sredstvo. Med peko pa izhlapi.

 

Kje kupim vzhajalno košarico?

Najlažje preko spleta. Obstaja pa tudi nekaj prodajaln z pekovskimi pripomočki.

Zakaj posujemo kvas s sladkorjem?

S tem nahranimo kvasovke, da lepše delajo.

Kdaj je dovolj dobra kvasova gobica?

Ko kipi od veselja. Biti morajo lepi mehurčki.

Zakaj zagrejemo pečico na 250°C in potem zmanjšamo na 220°C?

Zato, da testo takoj naredi skorjico in kruh obdrži obliko. Peče se pa na 220°C.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja