Izračun DMV za uvoz avtomobila iz Nemčije

Ali po  pregledovanju ponudbe vozil na slovenskem trgu, niste bili zadovoljni oziroma niste našli vozila, ki bi ustrezal vašim potrebam in željam, ter ste se zato odločili za nakup na nemškem trgu? V takem primeru dobro vedeti nekaj več o stroških uvažanja, v katere je vključen tudi izračun DMV, homologacija, transport, zavarovanje in drugo.

Da vam uvoz avtomobila iz Nemčije ne bi povzročal prevelikih dodatnih skrbi in preglavic pri samem urejanju dokumentacije in homologacije ter pri plačilu obveznih davkov, se lahko obrnete na specializirano podjetje Narociavto.si. V kolikor niste prepričani ali bi se odločili za nakup novega ali rabljenega avtomobila, vam bodo s svojo strokovnostjo znali svetovati tudi pri tej odločitvi.

Kaj je davek na motorna vozila?

Za uvoz avtomobila iz Nemčije, ki je prvič registrirano na območju Republike Slovenije, je potrebno plačati davek. Davek plača tisti, ki je uvozil vozilo iz druge države članice Evropske unije. Plača se od davčne osnove, davčna osnova pa je prodajna vrednost vozila, v samo osnovo pa se ne DDV-ja ne prišteva.

Izračun DMV se nanaša predvsem na osebna vozila, kombinirana vozila za prevoz ljudi in blaga, ter motorna kolesa. Sicer velja, da obstajajo tudi določene izjeme, ki so oproščene plačila davka, to so naprimer lahko vozila, ki še niso bila registrirana v določeni državi članici Evropske unije. Pri teh gre največkrat za vozila, ki jih izvaža sam proizvajalec.

Katere podatke vpisati v izračun DMV?

V spletni obrazec lahko vpišete podatke o vozilu, s pomočjo kalkulatorja pa boste dobili vpogled v vse stroške registracije vozila v Sloveniji, vključno z davkom na motorna vozila. Pomembno je, da izračunane vrednosti temeljijo na veljavnem zakonu o davku, ter na novih zakonskih spremembah, ki bodo stopile v veljavo z začetkom leta 2021.

V obrazec vpišete bruto prodajno vrednost vozila, starost vozila, prostornino in vrsto motorja, način plačila, upravičenost do povračila davka, EURO standard in podatek o tem ali je kupec fizična ali pravna oseba. Vpisati morate tudi izpust CO2 (g/km), ki je osnova za obračunavanje davka na motorna vozila. Podatek o tem, boste pridobili ob opravljeni homologaciji.

Od česa je odvisna vrednost davka na motorna vozila?

Višina davka za osebna motorna vozila, je odvisna predvsem od prijaznosti vašega jeklenega konjička do okolja, kar se meri v vrednosti izpustov CO2. Na davek za uvoz avtomobila iz Nemčije vpliva tudi stopnja EURO motorja, prostornina motorja in starost vozila. Pri tem je dobro vedeti, da nimajo vsa vozila iste serije z enakim motorjem tudi enakih količin izpustov CO2.

Pri obračunavanju vrednosti davka, je pomembno upoštevati ali je bila meritev izpustov CO2 opravljena po merilnem ciklu NEDC ali po WLTP. V preteklosti so se uporabljali merilni cikli tako po NEDC in WLTP meritvah, za vsa osebna vozila, ki bodo izdelani po 1.1.2021, pa bodo izvajali meritve samo še po WLTP merilnem ciklu.                             

 Manj obdavčena so okolju prijazna vozila  

Poglavitni cilj zakonodaje, ki določa nov način za izračun DMV, je želja države, da se na slovenskih cestah vozijo okolju prijaznejša vozila, tako imenovana ?zelena vozila?. Davek je prav iz tega razloga v večji meri vezan na okoljske kriterije, saj promet pomembno prispeva k onesnaženosti zraka z izpušnimi delci.

Iz tega vidika, so v primerjavi z vozili na bencinski pogon, bolj obdavčena vozila z dizelskim motorjem, saj imajo le-ta precej višje izpuste dušikovih oksidov in ostalih trdih delcev NOx. Tako je za uvoz avtomobila iz Nemčije potrebno upoštevati, da so bolj obdavčena vozila z višjimi izpusti CO2, nižjim emisijskim standardom in večjo močjo motorja.

Poenostavljena napoved za odmero davka davčnemu organu

Pred prvo registracijo vozila v Sloveniji, boste morali davčnemu organu preko navadne položnice plačati davek za uvoz avtomobila iz Nemčije ali katere druge države. Nato boste dobili potrdilo o plačilu, kar predstavlja osnovo za pridobitev potrdila o homologaciji, brez katerega vozila v Sloveniji ni mogoče registrirati.

Napoved za odmero davka za motorna vozila je mogoče oddati kar preko FURS portala. Gre za bolj poenostavljen administrativni postopek. Na podlagi identifikacijske številke motornega vozila bodo pridobili vse podatke, ki so potrebni za izračun DMV in odmero davka. Predložiti je potrebno določeno dokumentacijo, kot je izvirnik računa o nakupu, izjava o emisijski ustreznosti vozila in izvirnik registracijskega dokumenta ali prometnega dovoljenja.

Novi davek za uvoz avtomobila iz Nemčije v letu 2021

Že sprejeta zakonodaja napoveduje spremembe pri obračunavanju davka na motorna vozila v letu 2021. Osnova za davek ne bo več prodajna cena motornega vozila, kot je to veljalo do sedaj, temveč bo pri obdavčitvi imela glavno vlogo okoljska komponenta,  kot je EURO standard motorja, starost vozila in izpust CO2 glede na WLTP cikel merjenja.

V specializiranem podjetju Narociavto.si vam bodo pomagali pridobiti natančen izračun DMV in poskrbeli za vse potrebno pri nakupu avta v tujini. Do konca leta 2020 lahko še izkoristite nižji 16 odstotni DDV, ki ga ima Nemčija. Vaš novi avto vam bodo pomagali uvoziti še letos.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja