Žajbelj je najbolj cenjena protivnetna in protivirusna zdravilna rastlina že iz časa faraonov

Žajbelj (Salvia officinalis) se uporablja že tisočletja, tako za zdravljene različnih vnetnih težav, kot v kulinariki in kozmetiki. Vsi poznamo starodavno izročilo, da je potrebno pri težavah v ustih žvečiti liste žajblja ali grgrati žajbljev čaj. Žajbelj je vsestransko uporaben; kot čaj ali tinktura saj lajša vnetja sluznic, žrela in dihalnih poti, pomaga pri kožnih vnetjih, jedem daje poseben okus in pomaga pri prebavnih težavah, zmanjša prekomerno potenje, čisti kri, celi in razkužuje rane.

Pomaga celo kadilcem prenehati kaditi. V kozmetiki se uporablja pri odpravljanju celulita ter za čiščenje kože. Uporabljajo ga kot rumeno barvilo za barvanje volne. Žajbelj je zdravilo, ki ga v lekarnah in trgovinah dobite brez recepta, odlično pa uspeva tudi na vrtovih, balkonih in večjih lončkih v stanovanju, kjer odganja škodljivce.

Latinsko ime za žajbelj je Salvia, ki izhaja iz besede salvus in pomeni biti zdrav. Že to nam veliko pove, kako zelo so nekoč cenili zdravilno moč žajblja, ki se ga še vedno pogosto uporablja tudi pri nas. Ima veliko ljudskih imen, kot so čistec, kadulja, salva, šetrajka ta mala, vrtni žajbelj, žajbl, žavbelj, žovbelj in podobno. Je polgrm, ki večinoma raste gojen na vrtovih. V Sredozemlju, od koder izvira, pa ga najdemo tudi podivjanega v naravi.

Zakaj je žajbelj tako zelo zdravilen?

Žajbelj je učinkovit zaradi snovi, ki jih vsebuje. Uporabljajo se sveži ali sušeni žajbljevi listi, ki vsebujejo do 2.5 % eteričnega olja, katero je sestavljeno iz 50 % alfa in beta tujona, 15 % cineola, kafre, kamfena, alfa in beta pinena, cimena, limonena, beta mircena, borneola, bornilacetata, kariofilena, farnezola in beta santalola.

Listi žajblja vsebujejo še 5.6 % smole, pikrosalvina in druge grenke snovi, kar mu daje poseben, grenak okus. Zato velja ljudski rek, da so grenke stvari zdrave.

Vsebuje še saponine, zaradi česar je žajbelj dober čistilec, tako organizma, saj čisti kri, kot za zunanjo uporabo, ker celi in zdravi rane. Uporablja se tudi za čiščenje kože in mozoljev ter odpravljanje rdečice. Vsebuje tudi flavonoide, beljakovine, škrob, asparagin, pentozan, gumo, rožmarinsko, oksalno, fosforno in dušikovo kislino, kalijeve in kalcijeve soli.

Zaradi vsebnosti hormona estrogena se žajbelj uporablja pri menstrualnih težavah in v menopavzi. Vendar pozor, zavira izločanje mleka, zato ni priporočljiv za nosečnice in doječe matere. Včasih so ga uporabljali za zaustavljanje mleka pri materah, ki so nehale dojiti, če je se jim je mleko še vedno proizvajalo v dojkah.

Tujona je veliko v eteričnih oljih, pa tudi v tinkturah, ki so alkoholni izvlečki. Malo pa je tujona v vodnih izvlečkih.

Žajbelj v kulinariki

Žajbelj se največkrat uporablja kot začimba za mesne jedi. Če pečete ribe ali piščanca v foliji, jim lahko dodate sveže, cele žajbljeve liste. Dodajajo ga tudi ričetu, fižolovim in krompirjevim juham. Zelo se prilega paradižnikovim omakam. Drobno sesekljan močno izboljša okus raznim omletam.

Pogosto ga uporabijo pri pripravi sira in masla, katerima da zanimivo zeleno barvo. Najbolje je, da se uporabijo sveže nasekljani mladi listi žajblja, ki jih zamešate v maslo, če pa teh nimate pri roki, pa bodo v redu tudi posušeni. Razlika med njimi je v tem, da imajo sveži listi več oksalatov in so bolj aromatični.

Eterično olje iz listov žajblja se pogosto dodaja tudi nekaterim likerjem.

Žajbelj je konzervans, zato se v ta namen uporablja na primer pri vloženih kumarah in drugih vložninah, trajnih izdelkih in v konzervah. Danes se največ žajblja uporabi prav v prehrambni industriji za konzerviranje.

Notranja uporaba žajblja v zdravilstvu

Notranje se žajbelj uporablja v obliki poparkov in čajev, saj je tako najbolj učinkovit. Je ena najbolj cenjenih zdravilnih rastlin že od nekdaj, saj so ga uporabljali Egipčani, Kitajci, Indijci, Stari Grki, Rimljani vse do danes.

Učinkovit je kot zdravilo, ker njegovi listi vsebujejo eterično olje z vsebnostjo tujona, različne grenčine, flavonoide in čreslovine.

Je antiseptik, zato dobro razkužuje, tako notranjost organizma, kot tudi kožo. Je antiflogistik, zato se uporablja proti močnemu potenju, še posebej pri jetičnih bolnikih. Kot diuretik pa odvaja odvečno vodo iz telesa.

Kot antispazmodik in stomatik dobro deluje na prebavila ter želodec, odpravlja krče in pomaga, da ne bruhamo; ker je antidiaroik, ustavlja drisko.

Je emanogog zato pospešuje menstrualno krvavitev iz maternične sluznice, pri nosečnicah pa lahko izzove splav, zato se pri njih uporaba žajblja odločno in preverjeno odsvetuje.  

Žajbelj je šibak hipoglikemik, kar pomeni, da če se vam zniža raven sladkorja pod 4.0, kar je prenizek krvni sladkor, ga bo uravnovesil. Kot holeretik pospešuje nastanek žolča in njegovo odtekanje ter preprečuje ledvične kamne.

Zaradi vseh naštetih učinkovin se žajbelj uporablja kot čaj ali poparek pri vnetjih želodčne in črevesne sluznice, pri vnetjih dihal in mokril in za čiščenje krvi. Uporablja se za spodbujanje apetita. Pomaga pri revmatizmu in protinu.

Priporoča se tudi pri odvajanju od kajenja, pri čemer naj bi pomagalo kajenje njegovih listov.

Recept za žajbljev čaj

Naberite sveže žajbljeve liste, naj jih bo za dve veliki žlici ali pol pesti. Če svežih listov nimate, uporabite suhe, vendar samo eno žlico, ker so lažji in manjši, saj so izgubili vodo in so celice zgolj zakrnele. Ko jih poparite ali date v vodo, bodo spet oživele.

Zavrite 1 liter vode in dajte žajbelj vanjo ter počakajte 10 minut, preden odcedite. Čaj se pije po požirkih še topel in ga priporočamo piti dopoldan ter na tešče.

Čaja naj ne pijejo otroci pod 12 let starosti in nosečnice, zanje priporočamo travniško kaduljo, timijan ali kamilico.

Čaj lahko pijete večkrat dnevno, vendar prenehajte z zdravljenem po treh tednih ter naredite vsaj enomesečni premor.

Če boste žajblov čaj pili proti prekomernemu potenju, potem ga pred pitjem ohladite na sobno temperaturo.

Uporaba žajblja v zdravilstvu za zunanjo uporabo

Tako v domačem zdravilstvu, kot v farmaciji, se žajbelj uporablja protivnetno predvsem za grgranje. S tem zdravimo grlo, jezik, ustno votlino in zobe, saj je dober adstringent in antiseptik. Pomaga zavirati vse vrste virusov ter odpravlja glivice in vnetje hemeroidov.

Kot vulnerarik pomaga proti rdečici, primeren je za čiščenje kože, uporabljamo ga za krepilne kopeli in proti celulitu. Kot antiseptik ustavlja krvavitve in zdravi rane.

Recept za žajblovo kopel

Za zdravljenje ustne votline, razjed, jezika, težav z zobmi in grla lahko žvečimo suhe liste žajblja. Priporočamo, da en suh list položite v usta in počakate, da se dobro prepoji s slino ter ga nato žvečite, drugače bo razpadel v prah in boste imeli težave pri žvečenju.

Za ustno vodo ali kopel je žajbelj čudovit. Uporabimo lahko suhe ali sveže liste žajblja. Potrebujemo 10 listov, ki jih vržemo v pol litra vrele vode in pustimo vreti 3 minute na rahlem ognju ter nato prevretek odstavimo.

Ko se ohladi do mlačnega ali toplega, ga precedimo in grgramo. Vsakič grgrajte po 2 do 3 minute in nato izpljunite tekočino. Grgrajte 15 do 20 minut, dvakrat do trikrat na dan, odvisno od vnetja, večje kot je, večkrat to počnite.

Preventivno lahko grgrate prevretek zjutraj in zvečer po pranju zob, da se boste znebili virusov in bakterij.

Kopel lahko uporabite tudi za odpravljanje glivic na nogah ali rokah in pod dojkami tako, da odcejen prevretek zlijete v lavor ali banjo s toplo vodo in prizadeti del namakate 20 minut.

Zdravljenje ran in kože

Na rane lahko polagate sveže zmečkane ali prežvečene liste (ki jih žvečite sami), ali pa posujete prah strtega žajbljevega posušenega lista. Lahko naredite tudi poparek ali prevretek in vanj namočite sterilno gazo ali čisti bombaž in povijete rano.

Recept za žajblovo tinkturo

Za zdravljenje in razkuževanje ran je najbolj učinkovita tinktura, ki jo naredite tako, da v 7 dcl sadjevca ali tropinovca, ki naj ima okoli 40 % alkohola, namočite tri do štiri pesti svežih žajbljevih listov. Če uporabite posušen žajbelj, ga uporabite dve pesti.

Vse skupaj dajte v steklen kozarec, dobro zatesnite in pospravite na hladno, suho in temno mesto.

Če lahko, kozarec pretresite vsak dan ali vsaj dva krat na teden.

Po treh tednih je tinktura pripravljena. Ni je potrebno precejati.

Odpravljanje celulita z žajblovo kopeljo

Celulit boste najučinkoviteje odpravili s toplo kopeljo v kadi.

Naredite močan prevretek in sicer v 1 do 2 litra vode dajte 5 pesti žajblovih listov, bodisi svež ali suh žajbelj, vendar naj bo slednjih polovico manj.

Zavrete in kuhate od 5 do 10 minut na rahlem ognju.

Nato odstavite in odcedite ter pripravek zlijete v kad, kamor prej nalijete toplo vodo. Vode naj bo v kadi samo toliko, da vam bo segla do ledvic, srce in zgodnji del telesa morata biti izven tople vode.

V kadi bodite do 20 minut naenkrat.

Kopel lahko ponovite večkrat.

Da bi bila kopel še bolj učinkovita, lahko prevretku poleg žajblja dodate še kakšno pest bršljana namesto ene pesti žajblovih listov. Bršljan naberete svež, raste pa čisto povsod, tako v mestih, kot na podeželju.

Kako pomaga žajblov čaj?

Žajblov čaj se uporablja za zdravljenje vseh vrst vnetij, tako dihal, kot prebavil in želodca ter za opravljanje krčev in vetrov v črevesju, pa tudi proti revmi. Odpravlja glivice, pospešuje menstrualno krvavitev in čisti kri ter zavira viruse. Za odpravo prekomernega potenja se pije ohlajen čaj.

Ali je žajbelj lahko nevaren?

Žajbelj v majhnih količinah ni nevaren. Pri velikih količinah ali prepogostemu uživanju pa lahko prevelika količina tujona poškoduje osrednje živčevje. Za notranjo uporabo naj ga ne uporabljajo otroci pod 12 let starosti, za zunanjo uporabo pa naj bo za otroke blag pripravek, nikoli pa za otroke ne uporabljajte tinktur. Ker povzroča menstrualne krvavitve, naj se ga izogibajo noseče ženske pa tudi doječe, ker preprečuje izdelavo mleka. Za prehrano živali žajbelj ni koristen, lahko je celo škodljiv.

Kako se žajbelj uporablja za zunanjo uporabo?

Žajbelj se uporablja za čiščenje, razkuževanje in celjenje ran. Uporabljamo ga za grgranje, saj odpravlja vnetja v ustni votlini in grlu. Z njim lahko očistimo kožo, pomirimo rdečico in odpravljamo mozolje ter celulit.

Ali lahko zamenjam žajbelj z drugo rastlino?

Da, če žajblja nimate pri roki, bo pomagal timijan, za zunanjo uporabo pa tudi krvavi mleček. Za žvečenje lahko uporabite klinčke. Podoben učinek za zunanjo in notranjo uporabo ima tudi kamilica, ki je zelo učinkovita, nenevarna in primerna za nosečnice ter otroke. Enako velja za travniško kaduljo, ki pa je v prosti prodaji ne boste dobili. Žajbelj lahko gojite doma na vrtu ali na balkonu in v lončku, saj je hvaležna trajnica, lep okras in še lepo diši, tako ga boste imeli vedno pri roki.

1/5 - (1 vote)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.