Arnika – izjemno zdravilna in nevarna kraljica gora

Arnika (Arnica montana) je gorska roža. Hkrati je izjemno zdravilna za zunanjo uporabo in hkrati nevarna za notranjo uporabo, zato jo farmacevti ne priporočajo v te namene. Gorska arnika je najbolj učinkovita pri zdravljenju revmatizma in vnetja sklepov, vnetju dlesni in kroničnem vnetju žrela ter mandljev. Je ena najbolj znanih domačih zdravilnih rastlin, ki je zaradi pretiranega nabiranja ogrožena, zato je prepovedana. Dobite jo lahko v lekarni ali jo predpiše zdravnik.

Zdravilne učinkovine gorske rože arnike

Če hočemo arniko sami uporabljati, jo moramo zares dobro poznati, ker je zelo zdravilna in hkrati izjemno strupena. Če boste v lekarni vprašali za arniko, vam bodo najprej vrnili vprašanje, za kaj jo potrebujete? Če boste rekli za čaj, je ne boste dobili, saj je zelo nevarna za notranjo uporabo, kar bomo kasneje razložili v članku.

Najbolje je uporabljati cvetove brez ovojkovih listov in cvetišča ter koreniko arnike. Večinoma se uporablja kot tinktura in izključno za zunanjo uporabo.

Arnika je vulnerarik, kar pomeni, da dobro oskrbi rane na koži in predvsem pike žuželk. Pomaga tudi pri ožigih meduz. Zelo je učinkovita pri topih udarcih, kjer ni rane in nastanejo otekline zaradi poškodb. Odpravlja podplutbe, pomaga pri zvinih in pri vnetju ven, pri bolečinah mišic in v sklepih ter dobro celi rane.

Ker je arnika rubefaciens, je močno dražilo, zato prekrvavi kožo ali sluznico. Zato v tkivu, ki je obolelo, preprečuje krvne zastoje, hkrati pospeši vsrkavanje krvi zunaj žil. V tkivo pa prinaša hrano in bele krvničke, zato tudi vpliva na podkožne bolezni. Pomaga tudi pri turih.

Če imate težave s sluznico v ustih, z vnetji ustne votline in grla, še posebej to velja za kronična vnetja, bo pomagalo grgranje arnikine tinkture, ki jo morate obvezno po grgranju izpljuniti.

Zakaj arnika učinkuje?

Arnika ima eterično olje, vendar se razlikuje tisto v cvetu in eterično olje v koreniki. Vsebuje flavon, grenko snov arnicin in alkaloid, ki je po učinku podoben adrenalinu ter še nekaj drugih snovi.

Je močan antiseptik, to pomeni, da odlično razkužuje na primer kožo, rane in sluznico. Je antiflogistik, kar pomeni, da odlično zdravi vnetja sklepov. Kot rubefaciens močno draži kožo, da pordi. Zato pomaga pri vnetju sklepov, revmatizmu in nevrlagiji. Pa tudi pri vnetjih žrela in dlesni ter mandljev, če grgrate tinkturo.

Notranje se uporablja za arteriosklerozo, proti astrami in krčevitemu kašlju, kar lahko predpiše le zdravnik. V homeopatiji se uporablja proti epilepsiji in morski bolezni.

Bodite previdni, arnika je zelo toksična!

Ko sem iskala recept za zaustavitev obilne menstrualne krvavitve, ki se ni nehala, sem naletela na nekaj starodavnih receptov, v katerem je bilo več kot 20 rastlin in med njimi tudi arnika. V lekarni mi je seveda niso hoteli dati za čaj in so mi pojasnili prijazno, da naj najdem v dobri botanični knjigi nadomestek zadnjo.

Farmacevti so mi razložili, da je arnika zelo toksična. Res je, da pomaga pri menstrualni krvavitvi in reši marsikatero žensko, da ne izkrvavi, vendar pa včasih niso vedeli, zakaj te ženske pogosto umrejo čez 2 leti. Danes farmacija ve, da so najverjetneje umrle zaradi arnike, saj je arnika slabo vplivala na jetra.

Če boste hoteli uporabiti arniko za notranjo uporabo, potem se nujno in obvezno posvetujte z zdravnikom, ki je ednini, ki lahko dovoli uporabo arnike za notranjo uporabo. Drug način so tudi homeopatska zdravila, v katerih je vsebnost arnike tako majhna, da ne škoduje.

Prevelika količina zaužite arnike povzroči bolečine in želodčne krče, drisko in slabost, dihanje se močno oteži, nastanejo motnje v krvnem obtoku in tudi zastoj srca.

Notranja uporaba arnike je toksična zaradi helenalina, to je aktivna učinkovina, ki je v zdravilih, katera se uporabljajo za zunanjo uporabo. Pretirana zunanja uporaba pa povzroči huda vnetja.

Če ste alergični na košarnice, kot so ameriški slamnik, ognjič kamilica in rman, potem boste alergični tudi na arniko in je ne uporabljajte.

Gojenje arnike in izdelava pripravkov doma

Arnika je taka rastlina, da je izjemno zahtevna za gojenje in potrebuje zelo stroge pogoje za rast, da je sploh zdravilna. Zato so tudi predpisi za gojenje arnike skrajno strogi in je potrebno pridobiti kar nekaj papirjev, da zdravstvena organizacija odobri uporabo arnike ter da potrdi, da je zdravilna, drugače nima ničesar v sebi. Arnike ne svetujemo gojiti doma in ne svetujemo domačih pripravkov.

Če želite uporabiti arniko, se posvetujete s farmacevtom ali zdravnikom in kupite varne, narejene ter testirane pripravke iz arnike, ki jih je odobrila zdravstvena organizacija.

Arnika je ponekod znana tudi kot dodatek k alkoholnim pijačam, sploh v Ameriki, kjer je dovoljena kot dodatek k pijačam kljub temu, daje na seznamu nevarnih rastlin. To domačo navado je dobro opustiti, kot tudi kajenje njenih listov, saj jo ponekod uporabljajo namesto tobaka.

Če boste kje v naravi v gorah srečali arniko, se zavedajte, da je zelo redka in jo zgolj fotografirajte, ne utrgajte jo, ker je skoraj iztrebljena in lahko tudi plačate visoko globo za to dejanje. Hkrati pa ne veste, ali je prava, ker jih več vrst.

Ali lahko arniko zamenjamo z drugimi rastlinami?

Ker arnike ne smemo uporabiti za notranje namene in jo boste našli v nekaterih starih receptih, potem jo lahko zamenjate z njivsko preslico, ki ima podobne učinkovine, le da ni tako zelo toksična. Ko sem se posvetovala s farmacevti, so mi predlagali tako rešitev, glede na to, da arnike nisem mogla uporabiti v starem receptu za menstrualne krvavitve.

Moram povedati, da mi je ta recept pomagal v nekaj tednih ustaviti nenormalno krvavitev, ki se prej štiri leta ni nehala in mi tudi uradna medicina ni znala pomagati. Tako je bila arnika zamenjana s preslico in čaj je bil izjemno učinkovit, pa še danes sem živa, 10 let po tem, zahvaljujoč modernemu znanju farmacevtov v kombinaciji s starodavnimi babičinimi nasveti.

Zanimivosti o arniki

Arnika raste skoraj po vsej Evropi, največkrat visoko v gorah, na sončnih travnikih, pašnikih in barjih. Zelo pogosto je prepovedana za nabirati. Je zelnata trajnica. Zraste pa med 20 do 70 cm. Ima samo en rumen cvet, ki se pojavi med majem in avgustom. Za zdravilne namene uporabljamo sveže ali posušene cvetove, kot tudi koreniko. Sestavine v arniki, ki so pomembne za farmacijo so: eterična olja, seskviterpenski laktoni, kumarini, flavonoidi, in derivati kavne kisline.

Arnik je kar 30 različnih vrst. Najbolj znani in uporabljani sta prav gorska arnika (Arnica montana) in pa travniška arnika (Arnica chamissonis). Strokovne in znanstvene raziskave so pokazale, da ima največ zdravilnih učinkovin gorska arnika, medtem, ko imajo druge arnike bistveno manj zdravilnih učinkovin in se skoraj ne uporabljajo.

Arniko so začeli intenzivno uporabljati v 17. stol., ko so jo tako intenzivno nabirali, da je bila skoraj iztrebljena in je še danes zelo redka rastlina ter zato prepovedana za nabiranje. Zato največkrat uvažajo iz severne Amerike drugo vrsto arnike, ki je podobno učinkovita. Gorsko arniko je namreč zelo težko vzgajati, ker potrebuje stroge naravne pogoje za rast, da je sploh učinkovita.

Kje se dobi arnika?

Arniko boste dobili izključno na recept od zdravnika ali pa v lekarni, kjer vas bodo poučili o njeni uporabi, saj se uporablja največkrat samo za zunanjo uporabo, ker je zelo toksična. Arnike ne nabirajte v naravi, ker je prepovedana za nabirat, saj je ogrožena in ne boste niti vedeli, če je prava, ker obstaja več vrst.

Kako se arnika uporablja?

Arnika se uporablja za zunanjo uporabo za grgranje, če imate kronično vneto grlo, dlesni ali mandlje. Tudi za udarnine, otekline, celjenje ran, revmatizem, pri pikih žuželk in ožigih meduz in izvinih gležnjev. Dobite jo za notranjo uporabo kot homeopatska zdravila, se pa nujno o tem posvetujete z zdravnikom ali farmacevtom.

Ali sem lahko na arniko alergičen?

Da, tisti, ki ste alergični na košarnice, kot so ameriški slamnik, ognjič kamilica in rman, boste tudi na arniko in zato je raje ne uporabljajte. Namesto nje lahko uporabite njivsko preslico in druge rastline s podobnimi učinkovinami, za čaj pa je njivska preslica najbolj primerna zamenjava. Če pretiravate z zunanjo uporabo arnike, pa lahko povzroči huda vnetja.

Ali lahko arniko gojim doma?

Ne, arnika potrebuje posebne pogoje za rast, ki so v naravi višje v gorah, na sončnih travnikih in barjih, saj ima samo tako zdravilne učinke. Poleg tega morate znati izbrati pravo gorsko arniko, ker jih obstaja 30 vrst, ki so manj učinkovite ali sploh ne. Poleg tega, da jo lahko uporabite, morate od zdravstvene organizacije pridobiti papirje in dovoljenja. Najceneje in najbolj gotovo je, da jo kupite v lekarni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja