Pegasti badelj je vrhunsko naravno čistilo za razstrupljanje telesa in jeter

Pegasti badelj (Silybum marianum L. Gaertn.) morate imeti nujno doma še pred prazniki, saj takrat obilno jemo in je na mizi res veliko mastnih ter sladkih jedi, ki zamastijo in zakisajo jetra, brez katerih človek ne more živeti. Najhuje je to, ker zamaščenost in ciroza jeter ne bolita, zato človek ne ve, da je z jetri nekaj narobe. Pegasti badelj je vrhunska rešitev za zamaščena jetra, zakisano telo, cirozo jeter in razstrupljanje telesa, zato vam bomo podali v tem članku veliko preverjenih in koristnih nasvetov ter napotkov, kako se med prazniki prenovite za dobro počutje in močan imunski sistem.

Pegasti badelj so uporabljali že v 16. stoletju za zdravljenje jeter

Pegasti badelj so ljudje odkrili že v srednjem veku, ko so ugotovili, kako zelo je učinkovit pri zdravljenju jeter, cirozi jeter in vseh jetrnih obolenjih. Danes vemo, da je tudi zelo učinkovit proti zastrupitvam. Silimarin je snov v pegastem badlju, ki je učinkovita pri zaščiti jeter, odpravlja tudi čire na želodcu ter pomaga pri zastrupitvah.

Silibinin je aktivna sestavina silimarina, ki je izvleček iz semen pegastega badlja, vsebuje mešanico flavonolignanov in brani jetra pred strupi, tudi pred toksičnostjo gob, na primer zelene mušnice. Velja pa opozorilo, da če sumite, da ste se zastrupili z gobami, ne čakajte doma na učinek pegastega badlja, ampak takoj pokličite nujno zdravniško pomoč, ker je lahko drugače prepozno. Strup lahko preveč uniči živčevje ter dihala odpovedo. Zdravnik vam bo pri zastrupitvi z gobami namreč vbrizgal pravilno dozo silimarina oziroma ga dovajal, kolikor je potrebno, da vas reši.

Danes se v farmaciji in pri domačem zdravilstvu uporablja seme oziroma plod pegastega badlja (Cardui mariae fructus). V farmaciji in tudi, če ga gojite doma, mu odstranijo ovoj, bodičasto kodeljico v kateri so potem rjava semena, ki so velika okoli 6 mm. Je iz družine košaric, zraste pa kar 150 in tudi do 200 cm. Pegasti badelj je ena najlepših bodičastih rastlin, ki raste skoraj povsod in se sama vseje vsako leto. Tako imate na vrtu lahko lep okras ter še zdravilo zraven. Izhaja pa iz južne Evrope, Rusije in severne Afrike.

Učinki semena pegastega badlja

Če toksini, to je strupi, poškodujejo jetra, potem se priporoča seme pegastega badlja, saj so raziskave pokazale, da preverjeno učinkuje. Jetra se zamastijo, zakisajo ali začnejo razpadati zaradi strupov, ki so vneseni v telo, to pa so lahko hrana, strupene snovi, alkohol, kajenje, maščobe živalskega izvora, ki niso topne v vodi in vsa hrana, ki zakisa telo, mednje najbolj spadajo beli sladkor, bela moka, jajca in če vam hrana preveč vre v želodcu. Izogibajte se sladicam, okisanemu krompirju, krofom in poticam.

Pegasti badelj tovrstna zakisanja in toksičnosti odstranjuje ter varuje jetra pred njimi. Zato priporočamo, da si nabavite med prazniki ali praznovanji, ko uživate tako hrano, seme pegastega badlja, saj se dobi v trgovinah. Imejte ga vedno pri roki.

Pegasti badelj je dodatno sredstvo, ki pomaga pri kroničnih vnetjih in cirozi jeter. Jetra ščiti silimarin, ki ga vsebujejo semena pegastega badlja, ki tudi krepi celično steno. Če je celična stena jeter dovolj okrepljena, potem to preprečuje vstop strupov v celice. Hkrati tudi silimarin spodbuja obnovo jetrnih celic.

Ko so naredili poskuse na živalih, je silimarin zaviral znake zastrupitve. Nekaterim živalim pa je celo povsem ustavil zastrupitev. Preprečil je tudi nastanek čirov. Raziskave na bolnikih, ki so redno uživali alkohol, so tudi pokazale, da je bil učinek pegastega badlja na jetra bistven pri zdravljenju jeter saj so bili ti ljudje, ki so uživali semena pegastega badlja, bolj zdravi, kot tisti, ki ga niso ali so uživali placebo.

Pegasti badelj se v ljudskem zdravilstvu uporablja tudi za zdravljenje vnetij pljučne in rebrne membrane, pri boleznih vranice, malariji, tudi proti migreni in morski bolezni. Nekateri ga priporočajo proti krčnim žilam, pri prebavnih motnjah, obolenjih žolča, pri zastrupiti z gobami in cirozi jeter.

Kako uporabljamo pegasti badelj?

Pegasti badelj je najbolj učinkovit, še posebej to velja za zdravljenje jeter, če se ga uživa med hrano ali napitki. Uživa se mleta semena. Semena kupite v trgovini in jih potem v kavnem mlinčku zmeljete, vendar ne čisto v prah, naj bo malce tudi grobo, da boste lahko še grizli zraven. Tako bodo semena pegastega badlja dobro prebavljena in bodo najbolj učinkovita.

Na trgu dobite tudi izvlečke, pripravke iz semena pegastega badlja, ti pa so v kapsulah, tabletah in še v kakšni obliki se najdejo. Preverjeno pa niso tako učinkovita, kot ravno sveže mleta semena pegastega badlja. To pa zato, ker celo seme v sebi ohranja biološkost, življenje in če bi ga čez nekaj let posadili, bi vseeno vzklilo, kar pomeni, da je živo. Če tako živo zadevo zmeljem in pojemo, je učinek logično največji.

Če pa užijete pripravek, za katerega ne veste, kdaj je bil mlet in narejen, ne boste vedeli, kako je učinkovit, ker je lahko star. Zato ne meljite semena vnaprej, ker takoj, ko jih zmeljete, začnejo izgubljati svojo biološko moč, ki iz ure v uro pada. Poleg tega silimarin ni topen v vodi, tudi zato pripravki v kapsulah in tabletah niso učinkoviti.

Seme pegastega badlja vsebuje tudi do 30 % beljakovin. Največ silimarina je v beljakovinski ovojnici semena pegastega badlja, zato se seme melje celo. Če boste predozirali pegasti badelj, ne bo nekih večjih posledic razen kakšnih prebavnih motenj, zato je jemanje semena pegastega badlja povsem varno.

Uporaba pegastega badlja in doziranje

Ker je silimarin netopen v vodi, ne bo učinkovalo, če jemljete kapsule ali tablete, ki so narejeni iz prahu semena badlja. Pegasti badelj zmeljite v grob prah za največ 3 dni vnaprej. Najlažje je, če boste dali v kavni mlinček za debelino prsta semena pegastega badlja. Tako boste dobili nekaj kavnih žličk zmletega semena.

Vsakemu obroku lahko dodaste po 1 kavno žličko zmletega semena, če imate težave z jetri ali sumite zakisanost telesa. Pri zastrupitvi z gobami poiščite takoj zdravniško pomoč tudi, če ste užili pegasti badelj ni nujno, da bo to zadostovalo.

Pegasti badelj lahko uporabljate tudi preventivno, če med prazniki uživate pretežko in tako hrano, ki telesu povzroča stres ter zakisanost. Ne počnite pa tega ves čas, ker bo taka hrana na dolgi rok poslabšala vaše zdravje.

Pri čiščenju jeter se najbolj priporoča uživanje pegastega badlja s hrano, veliko bolj, kot s tekočinami. Čaji pa sploh niso učinkoviti. Pegasti badelj pomaga tudi pri čiščenju jeter zaradi nekaterih zdravil, ki slabo vplivajo na jetra. Tudi dobro ščiti pred njihovimi škodljivimi učinki.

Pegasti badelj pomaga ščititi pred prostimi radikali, saj flavonoidi, ki jih vsebuje, lovi proste radikale, ki nastanejo zaradi stresa ali zunanjih strupov na primer iz kemikalij (čistila) ali v industriji barv in lakov.

Zdravniki tudi priporočajo jemanje silimarina po prebolelem virusnem hepatitisu, saj pospešuje sintezo beljakovin, ki so v celicah jeter, to pa pripomore pri obnovi poškodovanih jetrnih celic.

Po nekaterih kliničnih raziskavah je uživanje semena badlja povsem varno, saj so bolnikom dajali tudi 800 miligramov silimarina dan in to je trajalo več tednov, pa niso imeli nobenih stranskih učinkov, razen pospešene prebave.  Če pa imate tumor na jetrih, se raje prej posvetujete z zdravnikom, če lahko uživate pegasti badelj.

Kako se uživa pegasti badelj?

Najbolje je, da nabavite semena pegastega badlja in jih sproti meljete ter dajete med hrano in pijačo. Lahko tudi kupite pripravke iz prahu semena pegastega badlja v obliki tablet, kapsul in drugih suhih izvlečkov, vendar niso učinkoviti.

Ali je lahko pegasti badelj nevaren za zdravje?

Ne, pegasti badelj je povsem varen in če ga boste jemali preveč, ne bo posledic razen mogoče nekaj prebavnih motenj. Če so vaša jetra močno obolela, ga jemljite več, če ste zdravi pa manj in po treh tednih naredite enomesečno prekinitev zaradi varnosti. Pegasti badelj je varen tudi za otroke, seveda v majhnih količinah. Verjetno je varen tudi za nosečnice, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, da bodo gotove, da je zanje to v redu. Če imate tumor na jetrih pa se posvetujte z zdravnikom pred uporabo pegastega badlja.

Ali lahko pegasti badelj uporabim, če se zastrupim z gobami?

Pegasti badelj se uporablja za razstrupljanje in ščiti jetra pred strupi, vendar pozor, če se zastrupite z gobami je nujno, da pokličete takoj prvo pomoč in poveste, kaj se je zgodilo, saj ni nujno, da bo dovolj silimarina za preprečitev najhujšega. V bolnišnici vam bodo sproti dovajali v telo silimarin, da boste ozdraveli in vas tudi nadzorovali.

Ali sem lahko alergičen na pegasti badelj in uporabim drugo rastlino?

Ni znano, da bi pegasti badelj povzročal kakšne alergije. Je pa ena zelo redkih rastlin, ki so dejansko zares učinkovite pri zdravljenju jeter in obrambi pred toksini ter razstrupljanju telesa.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja