Recept za Atomski štrudelj

Atomski štrudelj je zelo dobra prispodoba za to vrsto zavitka, ki to v bistvu ni. Recept pa je povsem enostaven. Zanj potrebujemo suhe sestavine, kot so: 2dl moke, 2 dl pšeničnega zdroba, 2dl sladkorja in en pecilni prašek. Preliv iz pol litra smetane in 3 jajc. In seveda kilogram naribanih jabolk, ki smo jim dodali limonin sok, cimet in vrečko vanilin sladkorja.

Sestavine: 2dl moke, 2dl pšeničnega zdroba, 2dl sladkorja, en pecilni prašek, 0,5l smetane, 3 jajca, 1kg jabolk, limonin sok, vanilin sladkor

In gremo na delo. Prižgemo pečico na 180°C in namastimo pekač manjših dimenzij. Približno 15x20x5 cm. Najboljše je, če ga namažemo z maslom. Najslabša odločitev je svinjska mast ali bučno olje. Vse vmes je dobro. Vse suhe sestavine zmešamo v posodi. Polovico suhih sestavin potresemo po pekaču. Na suhe sestavine damo polovico začinjenih jabolk. Potresemo polovico od polovice suhih sestavin po jabolkih. Ponovno potresemo še ostalo količino jabolk po drugi plasti suhih sestavin. Jabolk ne ožemamo. Na vrhu posujemo še z ostalimi suhimi sestavinami. Zloženko na nekaj mestih prebodemo. Polijemo s prelivom. Atomski štrudelj je pripravljen na peko. Pečemo ga 40 minut.

Med tem se lahko posvetimo drugim opravkom. Res pripravljeno atomsko hitro. Recept je fantastičen. Zelo prav nam pride, kadar smo v stiski s časom. Vseeno pa bi radi pripravili nekaj zelo dobrega. Sladice z jabolki vedno presenetijo.

Atomski štrudelj pa ni nujno, da pripravimo ravno z jabolki. Sestavine ostanejo praktično iste, le namesto začinjenih jabolk lahko uporabimo druge nadeve. Dobro je, da so vsaj malo sočni. Pa še en namig vam dam. Tako bo ta sladica še bolj atomska. Tak je moj recept.

Potrebujemo 2dl moke, 2dl mletih orehov, 2 dl sladkorja in en pecilni prašek. Preliv iz pol litra mleka in 3 jajc. Pol kilograma malin z vanilin sladkorjem. Namastimo pekač in ga potresemo z mletimi orehi. Pečico zagrejemo na 180°C. Skupaj zmešamo suhe sestavine in jih polovico potresemo po dnu pekača. Na suhe sestavine potresemo polovico količine malin z vanilinom. Po njih potresemo polovico od polovice suhih sestavin in nato še eno plast malin. Po vrhu potresemo še preostanek suhih sestavin. Zloženko na nekaj mestih, predvsem po sredini, prebodemo z vilicami ali nožem. Po zloženki prelijemo preliv. Vse skupaj damo v ogreto pečico in pečemo 50 minut. Atomski štrudelj za atomski okus. Sama uporabljam sveže maline. A so zmrznjene ravno tako dobre.

Katerikoli recept boste uporabljali, sladica bo vedno uspela. Namesto pšeničnega zdroba lahko uporabite tudi druge vrste oreščkov. Le mleti naj bodo.

Kar pa se nadevov tiče, je vse prepuščeno vaši domišljiji in sestavinam, ki so vam na razpolago. Tu je le nekaj namigov. Za navedeno količino suhih sestavin.

Nadev iz skute: pol kilograma skute, tri žlice kisle smetane, tri žlice sladkorja. Lahko ji dodate žlico svežega ali suhega pehtrana.

Nadev iz orehov: pol kilograma narezanih orehov prekuhamo v dva decilitra mleka, dodamo cimet in tri žlice sladkorja. Za večji barvni učinek pa še žlico kakava. Enako lahko naredimo tudi iz drugih oreščkov.

Nadev iz borovnic: Sveže ali zmrznjene borovnice zmešamo z vanilin sladkorjem. Ker so borovnice zelo kisle, jim dodamo še tri žlice sladkorja. Enako lahko naredimo tudi z drugim jagodičevjem. Količino sladkorja prilagajamo svojim potrebam. Jagodičevja potrebujem pol kilograma. Če uporabljamo zmrznjeno jagodičevje, ga ne odtajamo in sladico pečemo 10 minut dlje.

Jabolkom lahko dodate tudi pest ali dve rozin ali suhih brusnic. Dobro je, če rozine ali brusnice vsaj pol ure prej namočimo v toplo vodo, ki smo ji dodali žlico ruma. Vendar pozor, samo za odrasle. Če bodo sladice deležni tudi otroci, rum spustimo. Lahko pa dodamo limonin ali sveže stisnjen pomarančni sok.

Za še večji atomski učinek pa lahko ti recepti poskrbijo za sladico v obliki mafinov. V modelčke za mafine damo papirnate podstavke. Potresemo z žlico suhih sestavin. Dodamo žlico nadeva in ponovno žlico suhih sestavin. Prebodemo po sredini in polijem z žlico ali dvema preliva. Pečemo 20 minut na 180°C.

Atomski štrudelj je res atomska sladica in njen recept je resnično enostaven. Priprava pa atomsko hitra. Obilo užitkov ob pripravi in jedi te sladice.

Koliko časa traja priprava štrudlja?

Par minut. Nekaj časa nam vzame ribanje ali rezanje jabolk. Vse ostalo le zmešamo. Nekje 15 minut plus pečenje.

Koliko kilokalorij vsebuje Atomski štrudelj?

100g nekje 550 Kcal.

So jabolka boljša naribana ali narezana?

Naribana. Tudi narezana so v redu. Le povežejo se ne tako, kot naribana.

Katera sorta jabolk je najbolj primerna za ta recept?

Čim bolj sočna in aromatična.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja