Recept za češnjev zavitek

Recept za pomladanski češnjev zavitek. Zanj potrebujemo testo, za katerega recept najdete tukaj www.tomazgorec.si/testo-za-strudelj-recept/. Naredimo ga iz 500g gladke moke, decilitra olja, enega jajca, 2 dl mlačne vode in ščepcem soli. Za nadev pa kilogram češenj, 400g kisle smetane, 60g masla, 60g drobtin, 200g sladkorja.

Sestavine za nadev: 1kg češenj, 400g kisle smetane, 60g masla, 60g drobtin, 200g sladkorja

Najprej bomo pripravili testo. V posodo za gnetenje damo moko in sol. Na sredini moke naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajce. Dodamo olje in mlačno vodo. Sestavine z vilicami razmešamo in počasi vmešavamo v moko. Ko so sestavine združene, začnemo z gnetenjem. Gnetemo temeljito. Najlažje je gnetenje na pultu. Testo mora postati elastično in gladko. Pokrijemo ga s plastično folijo. Pustimo, da počiva. Vsaj pol ure. Bolje je več. Najbolje čez noč.

Nadaljujemo s pripravo nadeva za češnjev zavitek. Češnje najprej izkoščičimo. Izkoščičene češnje zmešamo s sladkorjem. Pustimo, da spustijo sok. Najboljše je, če jih damo na cedilo. Pripravimo pekač velikosti 25x40x8cm. Obložimo ga s peki papirjem ali namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Ostalo maslo razpustimo, ne zavremo in dodamo drobtine. Drobtine nato pražimo na maslu. Ko se zapenijo, odstavimo z vira toplote. Prižgemo pečico na 180°C. Na delovno površino razgrnemo bombažni prt ali rjuho. Posujemo z ostro moko.

Nadaljujemo recept za pripravo zavitka. Na pomokan prt damo kepo testa. Posujemo jo z moko. Prav tako posujemo z moko tudi valjar. Kepo testa razvaljamo na, kar se da, veliko površino. Testo lahko večkrat obrnemo. Po tem začnemo z vlečenjem testa. Vlečemo, kar se da previdno, iz sredine proti robu. Razvlečemo tudi robove. Testo je dovolj tanko, ko se skozenj vidi prt. Razvlečeno testo namažemo z rahlo ohlajenimi prepraženimi drobtinami do ?. Ostalo četrtino premažemo z oljem. Na drobtine razmažemo kislo smetano, ki smo jo pred tem malo premešali. Lepše se potem maže. Po drobtinah in kisli smetani potresemo odcejene češnje s sladkorjem. Soka ne zavržemo. Pazimo, da so češnje razporejene čim bolj enakomerno. Na to robove testa zavihamo navznoter. Začnemo z zavijanjem. Prvi obrat ali dva zavijemo z rokami. Naprej si pomagamo z dvigovanjem prta, da bo zavito enakomerno. Na koncu zadnji rob potegnemo preko zavitka. Češnjev zavitek potem, po potrebi, razrežemo za prelaganje v pekač. Lahko pa ga tudi zvijemo v polža in preložimo v pekač. Zavitek na nekaj mestih prebodemo in po vrhu namažemo z mešanico olja in vode. Pekač damo v vročo pečico in pečemo eno uro. Pečenega vzamemo iz pečice in ga pustimo, da se malo ohladi. Lažje ga bomo rezali in jedli.

Včasih so češnje malo bolj kisle. Potem zavitek posujte s sladkorjem v prahu tik pred serviranjem.

Če nimate svežih češenj, so tudi zmrznjene dobre. Prav tako jih premešate s sladkorjem in odcedite. To se pravi, da jih mimogrede še odtajate. Prav tako so dobre tudi iz kompota. Te so že sladke, zato jih le dobro odcedite.

Pri odcejanju češenj ostane sok. Tega lahko uporabite za preliv. Recept pa je sledeči. Na ponvi na suho razpustite 100g sladkorja in ga malo karamelizirajte. Zalijte ga z ostankom češnjevega soka in dobro prevrite. Ko se začnejo delati večji mehurji, je preliv gotov. Z njim prelijte češnjev zavitek že na servirnem krožniku kar preko sladkorja v prahu. Tako bo zavitek še bolj zanimiv.

Po enakem postopku lahko pripravite tudi druge vrste zavitkov z višnjami ali jagodičevjem. Le količino dodanega sladkorja prilagajajte vrsti in kislosti sadja. Tako bodo nastali številni, samo vaši edinstveni recepti.

Če nimam ostre moke, ali je gladka tudi v redu?

Tudi. Le dela se malo težje.

Ali lahko kislo smetano zamenjam s sladko?

Lahko. Priporočam stepeno.

Zakaj zavitek po vrhu pred peko premažemo z mešanico olja in vode?

Zavitek po vrhu pred peko premažemo z mešanico olja in vode za lepšo in hrustljavo skorjico.

Kaj narediti, če nimam sladkorja v prahu?

Kristalni sladkor zmeljite v mlinčku za kavo ali visoko frekvenčnem mešalniku (blenderju). Lahko mu dodate še malo vanilin sladkorja, da bo lepše dišal.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja