Recept za skutin zavitek

Recept za skutin zavitek ni najbolj enostaven. Zato pa je zavitek fantastičen. Zanj potrebujemo. Za testo najdete recept tukaj www.tomazgorec.si/testo-za-strudelj-recept: 350g moke, 2.5dl mlačne vode in ščepec soli. Za nadev pa 1kg skute, 3 žlice kisle smetane, 200g sladkorja, vanilin sladkor in limonina lupinica ene srednje velike limone.

Sestavine za nadev: 1kg skute, 3 žlice kisle smetane, 200g sladkorja, vanilin sladkor, limonina lupinica

Pa se lotimo dela. Iz moke, vode in soli zamesimo gladko testo in ga damo počivat za vsaj pol ure. Dalj kot bo počivalo, lepše se bo vleklo. Med tem pripravimo vse ostalo za pripravo zavitka. Najprej namastimo pekač. Približne velikosti 20x35x5. Lahko ga obložimo tudi s peki papirjem. Nato naredimo nadev iz skute. Skuti dodamo kislo smetano, sladkor in naribano limonino lupinico ene manjše limone. Naribamo le rumeno lupinico. Bel del je grenak. Dobro zmešamo. Prižgemo pečico in jo segrejemo na 200°C. Delovno površino pogrnemo z bombažnim prtom ali rjuho.

Začnemo delat skutin zavitek. Prt posujemo na tanko z ostro moko. Na sredino damo dobro uležano testo. Posujemo ga z ostro moko. Tudi valjar malo pomokamo. Razvaljamo testo čim bolj na tanko. Po potrebi ga nekajkrat obrnemo. Začnemo z vlečenjem. Iz sredine vlečemo testo proti zunanjosti. Testo naj bo razvlečeno tako na tanko, da se vidi prt. Potem razvlečemo še robove.

Testo pokapamo z oljem. Na testo razdelimo skutin nadev v nekaj kupčkov do 3/4 površine razvlečenega testa. Te kupčke potem razmažemo po 3/4 testa. Robove zavihamo navznoter. Začnemo z zavijanjem. Prve dva do tri zavoje naredimo z roko. Potem pa dvigujemo prt, da se zavitek enakomerno zavije. Na koncu potegnemo še zadnji rob čez zavitek. Zavitek z rezanjem ali zvijanjem prilagodimo pekaču in ga damo vanj. Na nekaj mestih zavitek prebodemo z nožem ali iglo. Po vrhu ga namažemo z mešanico olja in vode. To bo naredilo skorjico lepo hrustljavo. Pekač potisnemo v vročo pečico in pečemo 50 minut do ene ure. Zavitek je pečen, ko je skorjica zlato rjava. Pečen zavitek vzamemo iz pečice in ga postavimo na ognjevarno površino. Pustimo, da se malo ohladi. Najboljši zavitek je topel. Tudi reže se takrat lepo.

Skutin zavitek pa lahko oplemenitimo še s številnimi dodatki. In nastanejo novi recepti. Za še bolj super aromo mu dodamo še 50g vanilin sladkorja. Lahko tudi žlico aromatičnega žganja ali likerja. V tem primeru prosim, da ga ne postrežete otrokom, čeprav načeloma alkohol izhlapi. Pa vendar. Skutin nadev lahko pred zavijanjem potresemo še z narezanimi oreščki ali semeni. Priporočam, da jih pred uporabo malo popražite. S tem postopkom jim oplemenitimo okus. Pa tudi lažje so prebavljivi. Prav tako lahko skutinemu nadevu dodamo rozine ali suhe brusnice. Lahko pa skutinemu nadevu dodamo tudi svež ali sušen pehtran. Za goste bo to vsekakor presenečenje.

Ko po vrhu skutin zavitek namažemo z mešanico olja in vode, ga lahko posujemo še s semeni, ki smo jih prej malo na suho prepražili.

Če imate možnost, kupite domačo skuto. Ali pa jo preprosto naredite sami. Tu je recept. Za kilogram skute potrebujete približno tri litre mleka. Če imate čas, sveže mleko prelijte v posodo in jo postavite na toplo. Po dnevu ali dveh se bo mleko skisalo. Ko se mleko skisa, poberite smetano dol in jo shranite za nadev. Posodo postavite na štedilnik in kuhajte samo toliko časa, da se ob robu začnejo pojavljati mehurčki. Odstavite. Čisto krpo razgrnite na večje cedilo. Nanjo zlijte vsebino. Pustite nekaj ur, da se odcedi. Kislo smetano shranite v zaprti posodi v hladilniku. Če pa ne razpolagate z veliko časa, zavrite sveže mleko. Dodajte mu par kapljic kisa ali limoninega soka. To bo mleko takoj skisalo. Potem vsebino stresite na krpo na večjem cedilu in pustite, da se odcedi. V tem primeru domače kisle smetane ne bo. Skutin zavitek pa bo prav tako dober.

Ali lahko uporabim albuminsko skuto?

Lahko. Potem ji dodajte sestavine, ki ste jih vajeni.

Ali je potrebno skuto pretlačiti?

Ne. Če pa že imate pretlačeno skuto, jo brez skrbi uporabite na enak način kot ne pretlačeno.

Kaj je ognjevarna površina?

To je lahko rešetka. Brisača ali lesena deska. Ali karkoli, da se ne poškoduje pulta, ker je pekač zelo vroč.

Ali lahko pokapam testo tudi z maslom?

Lahko. Maslo pred tem samo malo stalite, da bo tekoče. Pazite, da ga ne zavrete. Kajti maščoba se bo ločila od mleka in to za testo ni dobro. Postalo bo lepljivo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja